Orzechówka z wyłuskanych orzechów ( nie z zielonych )
Orzechówka z wyłuskanych orzechów ( nie z zielonych )
Witam.
Ostatnio udało mi się zebrać orzechy , które leżały na ziemi pod drzewem ( ok 10kg ) . Szukałem na forum i w necie przepisu na orzechówkę ale niestety wszystkie przepisy są na orzechówkę z zielonych orzechów ( niedojżałych ), a ja mam przecież inne. Pomyślałem że mozna by wyłuskać trochę orzechów z łupin i zrobić z tego nalewkę Proszę o jakieś przepisy szanownych kolegów.
Ostatnio udało mi się zebrać orzechy , które leżały na ziemi pod drzewem ( ok 10kg ) . Szukałem na forum i w necie przepisu na orzechówkę ale niestety wszystkie przepisy są na orzechówkę z zielonych orzechów ( niedojżałych ), a ja mam przecież inne. Pomyślałem że mozna by wyłuskać trochę orzechów z łupin i zrobić z tego nalewkę Proszę o jakieś przepisy szanownych kolegów.
Ostatnio zmieniony 2012-10-30, 16:33 przez slawek_p, łącznie zmieniany 1 raz.
- masterofbimber
- 40%
- Posty: 92
- Rejestracja: 2008-04-10, 10:58
- Lokalizacja: Dolny Śląsk
http://www.wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=7192
www.wino.org.pl pisze:Ze skorupek dojrzałych też się da zrobić, było gdzieś o tym na forum...
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....
NALEWKA NA ORZECHACH LASKOWYCH.
Składniki:
- 1 kg świeżych orzechów laskowych
- 1 l spirytusu 70 %
- 5 – 6 goździków
- ½ dag mielonego cynamonu
- skórka ½ pomarańczy
- 25 dag cukru
- ¼ l wody źródlanej
Sposób przyrządzania:
1. Orzechy wyłuskać z twardych łupin, drobno posiekać, wsypać do szklanego naczynia.
2. Naczynie szczelnie zamknąć, zostawić na słońcu 4 tygodnie, często naczyniem potrząsać
3. Po tym czasie wyjąć orzechy, a na ich miejsce włożyć cynamon, goździki i skórkę pomarańczową.Naczynie szczelnie zamknąć i odstawić na 1 tydzień
4. Po tygodniu płyn zlać ,przefiltrować i wlać do gorącego syropu z wody i cukru.
5. Jeszcze raz przefiltrować, przelać do butelek,zamknąć i wynieś do piwnicy. Nalewka powinna dojrzewać 6 miesięcy.
Ten aromatyczny trunek, zalecany jest w wyczerpaniu psychicznym oraz-dzięki obecności przypraw ziołowych – w profilaktyce i leczeniu osteoporozy i reumatyzmu.
Składniki:
- 1 kg świeżych orzechów laskowych
- 1 l spirytusu 70 %
- 5 – 6 goździków
- ½ dag mielonego cynamonu
- skórka ½ pomarańczy
- 25 dag cukru
- ¼ l wody źródlanej
Sposób przyrządzania:
1. Orzechy wyłuskać z twardych łupin, drobno posiekać, wsypać do szklanego naczynia.
2. Naczynie szczelnie zamknąć, zostawić na słońcu 4 tygodnie, często naczyniem potrząsać
3. Po tym czasie wyjąć orzechy, a na ich miejsce włożyć cynamon, goździki i skórkę pomarańczową.Naczynie szczelnie zamknąć i odstawić na 1 tydzień
4. Po tygodniu płyn zlać ,przefiltrować i wlać do gorącego syropu z wody i cukru.
5. Jeszcze raz przefiltrować, przelać do butelek,zamknąć i wynieś do piwnicy. Nalewka powinna dojrzewać 6 miesięcy.
Ten aromatyczny trunek, zalecany jest w wyczerpaniu psychicznym oraz-dzięki obecności przypraw ziołowych – w profilaktyce i leczeniu osteoporozy i reumatyzmu.
- masterofbimber
- 40%
- Posty: 92
- Rejestracja: 2008-04-10, 10:58
- Lokalizacja: Dolny Śląsk
Witam.
A może coś takiego
Orzech włoski
Zawiera białko, tłuste oleje, karoten, sole mineralne oraz wiele witamin, m.in. C, E, P. Nalewka z orzechów leczy choroby skóry, pomaga w przewlekłych kłopotach żołądkowych i chorobach jelit, np. zatruciach pokarmowych i biegunkach. Stosowana zewnętrznie po umyciu włosów wzmacnia ich cebulki i zapobiega wypadaniu.
Przepis: 100 gramów wyłuskanych orzechów włoskich włóż do półlitrowej butelki, zalej 3/4 szklanki spirytusu 70-procentowego i odstaw na ok. 10 dni. Po tym czasie przefiltruj. W razie potrzeby pij łyżeczkę nalewki rozcieńczonej w połowie szklanki wody.
___________________
Pozdrawiam Ostoja
A może coś takiego
Orzech włoski
Zawiera białko, tłuste oleje, karoten, sole mineralne oraz wiele witamin, m.in. C, E, P. Nalewka z orzechów leczy choroby skóry, pomaga w przewlekłych kłopotach żołądkowych i chorobach jelit, np. zatruciach pokarmowych i biegunkach. Stosowana zewnętrznie po umyciu włosów wzmacnia ich cebulki i zapobiega wypadaniu.
Przepis: 100 gramów wyłuskanych orzechów włoskich włóż do półlitrowej butelki, zalej 3/4 szklanki spirytusu 70-procentowego i odstaw na ok. 10 dni. Po tym czasie przefiltruj. W razie potrzeby pij łyżeczkę nalewki rozcieńczonej w połowie szklanki wody.
___________________
Pozdrawiam Ostoja
- masterofbimber
- 40%
- Posty: 92
- Rejestracja: 2008-04-10, 10:58
- Lokalizacja: Dolny Śląsk
Witam.
Z orzechów nie wyjdzie nalewka tylko jakiś tłusty wyciąg.
Zbigniew Landowski w książce " Domowe napoje alkoholowe i zakąski " umieścił przepis na nalewkę ale na skorupkach orzechów włoskich.
Cyt.
"Tłuczemy orzechy , wyjmujemy miąższ, a skorupki tłuczemy na maleńkie kawałeczki.
Do wysokości 2/3 butli wsypujemy potłuczone skorupki i zalewamy do pełna wódką.
Po 2-3 miesiącach zlewamy i poddajemy operacjom z przepisu ogólnego"
Z orzechów nie wyjdzie nalewka tylko jakiś tłusty wyciąg.
Zbigniew Landowski w książce " Domowe napoje alkoholowe i zakąski " umieścił przepis na nalewkę ale na skorupkach orzechów włoskich.
Cyt.
"Tłuczemy orzechy , wyjmujemy miąższ, a skorupki tłuczemy na maleńkie kawałeczki.
Do wysokości 2/3 butli wsypujemy potłuczone skorupki i zalewamy do pełna wódką.
Po 2-3 miesiącach zlewamy i poddajemy operacjom z przepisu ogólnego"
POZDRAWIAM mob.
CHLUŚNIEM BO UŚNIEM , PIERDYKNIEM BO ODWYKNIEM!
CHLUŚNIEM BO UŚNIEM , PIERDYKNIEM BO ODWYKNIEM!
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości