A może to Ci pomoże, oczywiście przy robieniu winka.
Arkusz był robiony na użytek własny, więc i mało czytelny. Wiec może troszkę wyjaśnień.
Klikając w polu A5 pojawia się wskaźnik rozwinięcia pola- mamy możliwość wyboru rodzaju owocu, z którego chcemy zrobić winko.
W pole C7 wpisujemy ilość uzyskanego soku.
W pole C8 wpisujemy odczyt z cukromierza, jeśli nie wpiszemy nic, lub zero arkusz przyjmie średnią zawartość z tabel.
W polu B9 arkusz wpisuje średnią zawartość kwasów w soku. Wartość tą możemy skorygować wpisując wartość zmierzoną w pole C9.
Jeśli do uzyskiwania soku użyliśmy wodę wpisujemy ilość w pole C10.
W polu B11 wybieramy rodzaj drożdży.
W polu D5 wybieramy rodzaj wina, jakie chcemy zrobić.
W polach F7, F8, F9, mamy możliwość korekty końcowej zawartości cukru, kwasów, alkoholu w gotowym winie.
W polach H4, H5, H6, H7 arkusz podaje składniki do dodania do nastawu.
Pola H9, H10, B12, B13, B15, B16, B17, pełnią rolę informacyjną arkusz podaje w nich dane, które czasami się przydają.
Dół arkusza to typowy dziennik z zapisem historii winka.
Mam nadzieje, że mój opis nie jest zbyt skomplikowany.
Jak zwykle nie da się ściągnąć, więc może tak:
http://www.bimber.info/forum/files/winaxxx_606.xls
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam