Cukier w jabłkach

Awatar użytkownika
dastin
101%
101%
Posty: 347
Rejestracja: 2006-04-20, 16:33
Lokalizacja: Bełchatów

Cukier w jabłkach

Post autor: dastin » 2008-12-07, 18:35

@all
mam szybkie i pilne pytanko
ile objetosciowo (w przyblizeniu ) jest soku w 1kg jablek i jaka ma zawartosc Blg sok?
wybieram sie do grójca i chce tego troche kupic wiec chce zrobic malą kalkulacje opłacalnosci wyjazdu pomijajac wartosci smakowe trunku z produkcji koncowej.
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2008-12-08, 15:54 przez dastin, łącznie zmieniany 1 raz.

bnp

Post autor: bnp » 2008-12-07, 18:46

hej

zawartość soku i cukrów w jabłkach jest zależna od gatunku.

Zawartość cukrów można przyjąć 10%, a z sokiem to w zależności od technologii przerobu

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2008-12-07, 18:49

Witam przyjmij zależności z tej stronki "

http://www.winiarze.pl/index.php?d=arty ... D=5&AID=24


a najlepiej od sprawdzonego Kolegi @ Zbynkkka - napisz do niego na p.w. pomoże i poradzi .

pozdrawiam
98%
Ostatnio zmieniony 2008-12-07, 18:50 przez 98%, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2008-12-07, 18:49

Może to będzie pomocne.
Załączniki
Nazwa Owocu.doc
(44.5 KiB) Pobrany 577 razy
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2008-12-07, 18:51

Witam widzisz szybciej niż moja myśli o "odpowiednim człowieku " na odpowiednim miejscu

powyżej :wink:


pozdrawiam
98%

Awatar użytkownika
lopes
101%
101%
Posty: 273
Rejestracja: 2006-01-08, 19:23
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: lopes » 2008-12-07, 18:53

witam
Znajdź sobie w okolicy gdzie wyciskają już gotowy sok z jabłek i taki sobie kup w tym roku jabłka są tanie to i sok nie powinien być drogi
pozdro

Awatar użytkownika
dastin
101%
101%
Posty: 347
Rejestracja: 2006-04-20, 16:33
Lokalizacja: Bełchatów

Post autor: dastin » 2008-12-07, 18:57

gatunek idaret cena za 1kg 15gr lub 1litr moszczy 1pln co o tym sadzicie?

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2008-12-07, 19:09

Witam - ja bym się nie sugerował ceną - bardziej z "wygody " - woziłbym moszcz
bo 1 czy 2 zł zrobi różnicę ??? a tak masz już pod pektopol + pożywka + drożdże i do pracy ..

pozdrawiam

98%

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2008-12-07, 19:30

15 zł. To około 100kg jabłek a to około 65 litrów soku. A z drugiej strony to 15 litrów gotowego soku wybór należy do Ciebie. :)
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

bnp

Post autor: bnp » 2008-12-07, 19:48

cydru z tego cydru :!:

Awatar użytkownika
bielok
101%
101%
Posty: 607
Rejestracja: 2006-06-30, 09:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: bielok » 2008-12-07, 20:18

Cześć:)
A w mojej okolicy nikt nie produkuje koncentratu jabłkowego :(
Niestety :(

na razie bukla cydr na soku z Biedronki :)
pozdrawiam
bielok

Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..

Awatar użytkownika
dastin
101%
101%
Posty: 347
Rejestracja: 2006-04-20, 16:33
Lokalizacja: Bełchatów

Post autor: dastin » 2008-12-07, 21:11

@98%
no chyba to nie jakies tam 1 czy 2 zlote wedlug co @zbynekkk napisal bo 1000kg jablek to 150pl to 700 litrow soku
150pln-700 litrow soku(wycisniecie we wlasnym zakresie)
700pln-700 litrow soku(kupionego gotowego)
wiec roznica jak dla mnie dosyc spora , chyba ze ktos w euro zarabia to tak tej roznicy nie czuje.
pozdrawiam

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2008-12-07, 21:20

Witam - @Dastin - nie miałem na uwadze takiej ilości - raczej myślałem do 200kg , ale skoro mierzysz już w tonach - to nie hobby tylko "przemysł" i te 550 zł - to koszt Twojej pracy ( ile to czasu aby to skutecznie przerobić ) , Twojej energii , uzysk soku zbliżony to "teoretycznej " nie widzę tony jabłek u siebie na stole i siebie z "kozikiem " .....chyba mi dnia i nocy zabrakło ..... .ale trzeba mieć zacięcie do jabłek :wink:
oczywiście i ja bym chętnie zaoszczędził parę stówek - tym bardziej że będę na 100% pewien że to 100% sok a nie rozwodniony sok .....

pozdrawiam
98%

Awatar użytkownika
dastin
101%
101%
Posty: 347
Rejestracja: 2006-04-20, 16:33
Lokalizacja: Bełchatów

Post autor: dastin » 2008-12-07, 21:26

@98%
zawsze mozna sprawdzic blg w soku od nich i w soku swoim oczywiscie z ich jablek i bedzie wiadomo czy robota uczciwa czy zeniona i porownac, a swoja droga to wina nigdy za duzo, nie koniecznie wszystko trzeba doprowadzic do wyzszego %.jak to mowia od nbadwyzki glowa nie boli a jechac 300km bo 200kg to juz wogole porazka jak dla mnie a i w beczki musze zainwestowac,ale mam pytanie czy poddac fermentacji sam sok czy cale moze jabka przemielone??
musze w innym dziale zalozyc temat jak zrobix mixer do jablek bo chyba w tym tyg bede musial go miec zrobiony zeby to wszystko wykonczyc i oczywiscie praske na szybko jakas zrobic.

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2008-12-07, 21:40

Witam @Dastin zdecydowanie pierwsza /początkowa fermentacja w miazdze - oczywiście aby uzyskać maksymalną wydajność + pektopol i depektynizacja .... potem odciśnięcie wytłoków
i właściwa fermentacja - ja tak bym zrobił i robię ..


duży będzie to mikser - coś na wzór betoniarki :wink: .oby w okolicy prądu nie zabrakło prądu

pozdrawiam
98%

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości