Zatarłem mąkę żytnią
Zatarłem mąkę żytnią
Do gara wlałem 12l wody i zagotowałem do wrzenia. Po ostudzeniu do ok. 80 st. C sypałem mąkę (3.5 kg), jednoczesnie mocno mieszając wiertarką. Zrobiła się niezła gęstwa i wtedy przy temp.70 st.C zadałem 1/4 z 1ml Amylogalu. Po chwili klajster zrobił się płynniejszy, a gdy temp. spadła do 60 st.C wlałem resztę Amylogalu ciągle mieszając. Następnie za pomocą kwasu siarkowego doprowadziłem pH do ok.4 (pomiar paskami) i przy temp.55 st.C wlałem 4 ml Glukopolu, ale bez 10 krotnego rozcieńczenia, bo zapomniałem.
Natychmiast mocno mieszałem przez 15 min. W tym czasie temp. spadła ledwie o 2 st. Pomiar jodyną dał wynik na obecność skrobi. Po 1 godz. to samo i po 2 godz. też jest mocno granatowe. Nie wiem co źle zrobiłem. Skrobię wyliczyłem że będzie ze 2 kg (3,5 x 60%) i na tej podstawie ilość enzymów z etykiety na butelce. Zostawiłem to wszystko do jutra i nie wiem co dalej. Chyba trzeba będzie podgrzać do 60 st.C i dać nową porcję glukopolu. Robiłem to pierwszy raz i brak doświadczenia, chyba że enzymy słabe, albo nie można zakwaszać kw.siarkowym? Biorąc na smak to jest to trochę kwaśne , a nie słodkie. Gdzie jest błąd?
Pozdrawiam.
Natychmiast mocno mieszałem przez 15 min. W tym czasie temp. spadła ledwie o 2 st. Pomiar jodyną dał wynik na obecność skrobi. Po 1 godz. to samo i po 2 godz. też jest mocno granatowe. Nie wiem co źle zrobiłem. Skrobię wyliczyłem że będzie ze 2 kg (3,5 x 60%) i na tej podstawie ilość enzymów z etykiety na butelce. Zostawiłem to wszystko do jutra i nie wiem co dalej. Chyba trzeba będzie podgrzać do 60 st.C i dać nową porcję glukopolu. Robiłem to pierwszy raz i brak doświadczenia, chyba że enzymy słabe, albo nie można zakwaszać kw.siarkowym? Biorąc na smak to jest to trochę kwaśne , a nie słodkie. Gdzie jest błąd?
Pozdrawiam.
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Można bez obaw zakwaszać kwasem siarkowym. Ja stosowałem stężony kwas, rozcieńczony przed dodaniem do zacieru w dziesięciokrotnej ilości wody. Są nawet opinie, że jest to dużo skuteczniejsze niż kwas cytrynowy. W zacierze, po pracy enzymów, można było wyczuć słodki smak, ale ogólnie całość była mocno kwaśna.albo nie można zakwaszać kw.siarkowym? Biorąc na smak to jest to trochę kwaśne , a nie słodkie. Gdzie jest błąd?
Dzięki za porady. Dzisiaj następne zacieranie ze zwiększoną ilością enzymów. Mam beczkę w której chce zakisić. Nie jest nowa i ma oznaczenie PEW (chyba to jest polietylen wysokociśnieniowy), myślę że do fermentacji będzie dobra. Teraz właśnie sprawdzałem po nocy mój zacier na język i nie jest już kwaśny, a bardziej słodki. Będzie dobrze. Później pójdą Bajanusy.
Admin edit: usunięty cytat przedpiścy
[ Dodano: 2006-08-19, 08:33 ]
Posłuchałem porad i dałem spokój z pomiarem jodyną.Trzy zaciery po ok. 15l wlałem do beczki 60 l i zaszczepiłem bajanusami w temp. 33 st.C.Patrze rano , a tam piana na 15 cm i produkcja idzie na całego( to wczoraj), a dzisiaj piana już pod korkiem, myślę że nie wyjdą na podłogę.W gazach jest wyczuwalny zapach siarki ( przy zacieraniu korygowałem pH kwasem siarkowym), czy to normalne?
Admin edit: usunięty cytat przedpiścy
[ Dodano: 2006-08-19, 08:33 ]
Posłuchałem porad i dałem spokój z pomiarem jodyną.Trzy zaciery po ok. 15l wlałem do beczki 60 l i zaszczepiłem bajanusami w temp. 33 st.C.Patrze rano , a tam piana na 15 cm i produkcja idzie na całego( to wczoraj), a dzisiaj piana już pod korkiem, myślę że nie wyjdą na podłogę.W gazach jest wyczuwalny zapach siarki ( przy zacieraniu korygowałem pH kwasem siarkowym), czy to normalne?
I ten żurek który tak ładnie szedł w pierwszych dniach , po 5 dniach przestał fermentować.Piana opadła całkowicie i nie słychać żadnej pracy drożdży.Temperatura oczywiście ustalila się na 20 st.C, pH jest ok.5, a kropla jodyny zabarwia na kolor jasno brązowy, czyli że skrobia została scukrzona.Czy w tej sytuacji należy dać nowe drożdże? A może trzeba dodac pożywki, już sam nie wiem, może temperatura za niska.Ale z kolei obok stoi cukrówka i chodzi bez problemu na tych samych bajanusach.
Wczoraj do tego żurku, który zamilkł, dodałem pożywki( 2g na 10 l zacieru) i nowe drożdże. Teraz hula pięknie. Gdzieś chyba czytałem, że do zacierów zbożowych nie dodaję się pożywki bo jest na zbożu ale ja robiłem z czystej mąki i pewnie miałem dodać tej pożywki. Czy może ktoś potwierdzić moje domysły?
korekta: kowal
korekta: kowal
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
10 kg maki pszennej, chce ja potraktowac
25 ml amylogalu
13 ml glukopolu
i 30-35 litrow wody
i tak zrobie jak opisac @ tadwoj
Chce, aby mi wyszlo jak najwiecej alkoholu
Czy dobrze?
ile mi powinno wyjsc alkoholu 95%?
Czy nie mozna do maki wsypac troche proszku do pieczenia, aby ja spulchnic, tzn, aby zacier troche spulchnic?
@Alkolita na CzarnejOliwce napisal
"
[13.11] 21:50 Akolita
Witam Szanowne Grono!!,
Kluski nie są problemem jeśli używa się zwykłego miksera (pewnie jest dostępny w każdej kuchni).
Temperatura wody musi być ustawiona do temperatury działania enzymów. Wcześniejsze doprowadzenie jej do temperatury wrzenia niszczy całą mikroflorę ( no może prawie)
Z 10kg mąki mam prawie 4l spirytusu 90%--po odrzuceniu przedgonu i pogonu.
"
To ile alkocholu powinienem uzyska w maki pszennej?
25 ml amylogalu
13 ml glukopolu
i 30-35 litrow wody
i tak zrobie jak opisac @ tadwoj
Chce, aby mi wyszlo jak najwiecej alkoholu
Czy dobrze?
ile mi powinno wyjsc alkoholu 95%?
Czy nie mozna do maki wsypac troche proszku do pieczenia, aby ja spulchnic, tzn, aby zacier troche spulchnic?
@Alkolita na CzarnejOliwce napisal
"
[13.11] 21:50 Akolita
Witam Szanowne Grono!!,
Kluski nie są problemem jeśli używa się zwykłego miksera (pewnie jest dostępny w każdej kuchni).
Temperatura wody musi być ustawiona do temperatury działania enzymów. Wcześniejsze doprowadzenie jej do temperatury wrzenia niszczy całą mikroflorę ( no może prawie)
Z 10kg mąki mam prawie 4l spirytusu 90%--po odrzuceniu przedgonu i pogonu.
"
To ile alkocholu powinienem uzyska w maki pszennej?
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości