Golonka w słoikach i paprykarz :)

Czyli coś na ząb...
Awatar użytkownika
bielok
101%
101%
Posty: 607
Rejestracja: 2006-06-30, 09:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: bielok » 2009-02-09, 22:07

cześć :)
zgodnie z obietnicą załaczam fotki ze śniadania :)

na początek zdjęcie poglądowe ostatniego słoiczka z golonką:
Obrazek

po otwarciu rozszedł się boski aromat :) :

Obrazek

wyciagnąłem kawałek golonki na talerzyk co by zobrazować że golonka nie była mielona i była parzona razem ze skórą:
Obrazek

a tak z drugiej strony:
Obrazek

i ostatecznie dwia małe kanapeczki:
Obrazek
pozdrawiam
bielok

Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..

bnp

Post autor: bnp » 2009-02-10, 09:59

No Bielok ty to sobie pozwalasz na śniadania :wink:
Co prawda ja dziś także zjadłem udko z kuraka ale nie jadłem prawie przez 3 dni przez grypę dupną :furious

Awatar użytkownika
bielok
101%
101%
Posty: 607
Rejestracja: 2006-06-30, 09:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: bielok » 2009-02-10, 11:19

cześć :)

BNP!
zjadłem tylko te dwie kanapki!
a reszta mieska z talerzyka trafiła do słoika z powrotem :)
pozdrawiam
bielok

Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..

Awatar użytkownika
Ostoja
100%
100%
Posty: 1482
Rejestracja: 2008-01-01, 03:18
Lokalizacja: Dolny śląsk

Post autor: Ostoja » 2009-02-10, 12:20

bielok pisze:cześć :)
zgodnie z obietnicą załaczam fotki ze śniadania :)

Kolega tymi pysznościami przyprawia mnie o katusze. Mam dietę w związku z chorobą wątroby. Ślinka mi cieknie, lecz muszę obyć się smakiem. Najbezpieczniej byłoby nie oglądać takich wspaniałości. Dawniej to odchodziła golonka na wszystkie sposoby. Pamiętam jak byłem w Karpaczu w Krasnalu i kelner uraczył mnie i tych co byli ze mną golonką (góra mięsa) i nie byliśmy w stanie skonsumować tego. To co zostało zabraliśmy z sobą by dać psu, który pilnował willi "Górniczy Znak", w której zatrzymaliśmy się. Pies owczarek niemiecki, poruszał się po terenie po linie rozciągniętej wzdłuż posesji. Psisko jak by nic wzięło golonkę, zakopało ją przy budzie i powróciło do nas. Ja jakbym coś przeczuwał odsunąłem się poza zasięg łańcucha. Mój szwagier nie uczynił tego i w spotkaniu z owczarkiem wyszedł z porwanymi w strzępy spodniami i śladami kłów na pośladku i nogach. :lol:
Pozdrawiam Ostoja

Awatar użytkownika
Daniel_257_
101%
101%
Posty: 145
Rejestracja: 2008-01-02, 16:38
Lokalizacja: Wielkopolska

Post autor: Daniel_257_ » 2009-02-10, 15:17

Ostoja pisze:
Psisko jak by nic wzięło golonkę, zakopało ją przy budzie i powróciło do nas. Ja jakbym coś przeczuwał odsunąłem się poza zasięg łańcucha. Mój szwagier nie uczynił tego i w spotkaniu z owczarkiem wyszedł z porwanymi w strzępy spodniami i śladami kłów na pośladku i nogach.
Pewnie Psisko tak jak ty było na diecie i się wkur..... i pokąsało.
Ostoja pisze:
dietę w związku z chorobą wątroby
Każdego z nas to czeka tylko, że to cholerstwo nie boli, nie boli, a polem się rozlatuje na kawałeczki.

A TAK NA POWAŻNIE POWROTU DO ZDRÓWKA ŻYCZĘ.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Ostoja
100%
100%
Posty: 1482
Rejestracja: 2008-01-01, 03:18
Lokalizacja: Dolny śląsk

Post autor: Ostoja » 2009-02-10, 16:15

Kolego @Daniel_257_ dziękuję bardzo za życzenie zdrowia. Od września jestem na diecie, zażywam Ostropest i widać już światełko w tunelu. Bóle ustąpiły, nie szkodzi mi kielonek czy dwa, ale jak zjem coś zakazanego (patrz dieta w żywieniu chorób wątroby) to zaczyna pobolewać. Jednak ostropest jest dobry na regeneracje wątroby. A tak odnośnie tego psa co pogryzł szwagra to nie zauważyłem czy z oczu mu źle patrzyło :D
Pozdrawiam Ostoja

Awatar użytkownika
lopes
101%
101%
Posty: 273
Rejestracja: 2006-01-08, 19:23
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: lopes » 2009-02-10, 19:45

witam
Golonka super ale w temacie był też paprykarz więc pytam o jego przepis , :D były przepisy na forum ale to jakaś rewelacja :D

onek_uk
60%
60%
Posty: 236
Rejestracja: 2008-06-03, 01:39
Lokalizacja: Jukej :)

Post autor: onek_uk » 2009-02-10, 20:12

bnp pisze:.....grypę dupną :furious
E no a co to jakas odmiana "Filipinska" ? :wink: :mrgreen:

bnp

Post autor: bnp » 2009-02-10, 20:39

@onek_uk

no chyba tak bo aż w szpitalu skończyłem :mrgreen:

Awatar użytkownika
bodzio.1974
90%
90%
Posty: 978
Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
Lokalizacja: Czy to ważne ?

Post autor: bodzio.1974 » 2009-02-10, 23:28

To życzę szybkiego powrotu do zdrowia.

Ja golonkę jadam nawet dwie a do tego kopiec surówek i szklanka soku grejpfrutowego z owoców i się chudnie. :D

Pozdrawiam.Bogdan.

Awatar użytkownika
bielok
101%
101%
Posty: 607
Rejestracja: 2006-06-30, 09:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: bielok » 2009-02-11, 08:18

CZeść.
Tak jak pisałem wczesniej robiąc paprykarz posiłkowałem sie przepisem z http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1687 wraz z dalszymi poprawkami
Przepis na paprykarz:
- 600 g mrożonej kostki z mintaja
- 200 g cebuli
- jedna mała wędzona makrela (nie pamietam ile warzyła)
- 100g ryżu
- przecier pomidorowy ok 150g
- 2 łyzki oleju
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- płaska łyżeczka paryki ostrej
- 200 ml wody
- 1 łyżka sosu sojowego
- sol do smaku (u mie to było cos pomiedzy 10-15g)
Kostke z mintaja z leksza rozmroziłem i upoarowałem w szybkowarze przez 5 min. Cebulę zeszkliłem na oliwie. Do smażonej cebuli dodałem przecier pomidorowy + paprykę i podsmażyłem razem 5 minut. Nastepnie połowę wędzonej makreli, uparowaną rybę, oraz cebulę zmielić w maszynce do mielenia na najdrobniejszym sitku.
Do uzyskanej masy dodać ugotowany przez 10 min ryż (ma być jeszcze dość mocno twardy) oraz wodę, sos sojowy i sól do smaku. Wymieszać.
Napełnić słoiki do 3/4 wysokości i gotować. Ile? Nie wiem, ja gotowałem w szybkowarze 0,5h od zagotowania.
pozdrawiam
bielok

Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2009-02-11, 09:55

bielok pisze:Nastepnie połowę wędzonej makreli, uparowaną rybę, oraz cebulę zmielić w maszynce do mielenia na najdrobniejszym sitku.
najmniejsze sitko to ø2mm - myślę że jednak będzie nieco za małe, wyjdzie już pasta - w przepisach zresztą mówiło się o sitku ok.4mm

ps
a co z drugą połową makreli wędzonej :wink: :wink:
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !

Awatar użytkownika
adwokat
101%
101%
Posty: 639
Rejestracja: 2006-01-05, 17:42
Lokalizacja: Rzeszów / Kraków

Post autor: adwokat » 2009-02-11, 18:48

Witam.
AAbratek pisze: a co z drugą połową makreli wędzonej :wink: :wink:
Było i nima! Amba fatima!

Pozdrawiam.

adwokat
Pozdrawiam. adwokat

Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Post autor: Spirit » 2009-02-11, 19:49

bielok pisze: Wiec tak - golonka tylna podzielona mniej wiecej na równe cześci, do każdej cześci dodałem 0,9 % ich wagi peklosoli (ale wazyłem na kiepskiej wadze dlatego przesoliłem). Do każdego słoika 3 ząbki czosnku, cebulę, trzy ziarnka ziela angielskiego, odrobine pieprzu, i upchałem to wszystko w słojach. Słoje szczelnie zakręciłem, wstawiłem do szybkowaru i gotowałem przez 2h.
Po wyjęciu mięsko w słojach pływa w sosie własnym, który po wychłodzeniu zmienia sie w galaretkę.
Rozumiem że surowe mięso razem z przyprawami wkładam do słoika,zakręcam,wstawiam do szybkowaru na 2 h.

Czy zamiast szybkowaru może być prodiż?
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....

Awatar użytkownika
bielok
101%
101%
Posty: 607
Rejestracja: 2006-06-30, 09:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: bielok » 2009-02-11, 20:38

cześć :)
Spiryt pisze: Rozumiem że surowe mięso razem z przyprawami wkładam do słoika,zakręcam,wstawiam do szybkowaru na 2 h.
Czy zamiast szybkowaru może być prodiż?
Dobrze rozumiesz :) co do prodiżu nie mam pojęcia, trzeba testować :)
Kitaferia twierdził ze butelki po piwie w piekarniku wytrzymują 160*C ;-)
pozdrawiam
bielok

Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 26 gości