Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
-
Spirit
- 100%
- Posty: 2303
- Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
- Lokalizacja: Ostrołęka.
Post
autor: Spirit » 2009-06-24, 12:08
Wczoraj patrzę a z tej nalewki zrobiła się galareta.Nie wiem,chyba te truskawki z rejonu Czarnobyla.
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....
-
kitaferia
- 101%
- Posty: 2265
- Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
- Lokalizacja: EuroSojuz
Post
autor: kitaferia » 2009-06-24, 15:22
A Pektopolem traktował truskawki?
Pozdrawiam
-
Spirit
- 100%
- Posty: 2303
- Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
- Lokalizacja: Ostrołęka.
Post
autor: Spirit » 2009-06-24, 16:13
Nie,tym razem nie traktował.Zgniótł tylko i dodał wódkę 42%.
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....
-
kitaferia
- 101%
- Posty: 2265
- Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
- Lokalizacja: EuroSojuz
Post
autor: kitaferia » 2009-06-24, 16:54
Do truskawki, jeżyny i porzeczki dobrze jest dawać pektopol, mają dużo pektyn i potem jest galaretka.
Pozdrawiam
-
winiarek5
- 101%
- Posty: 1814
- Rejestracja: 2006-04-09, 15:02
- Lokalizacja: Dolny Śląsk
Post
autor: winiarek5 » 2009-06-25, 14:57
Czyli jak jest galaretka to już za późno na Pektopol, czy jeszcze można dać?
Chociaż flaszka z Pektopolem (od 98%
),stoi jak wół, w szafie - tylko rękę wyciągnąć, to oczywiście zapomniałem o Pektopolu i też mam fajną galaretkę
-
jerzy
- 60%
- Posty: 231
- Rejestracja: 2008-09-16, 18:30
Post
autor: jerzy » 2009-06-25, 15:59
mozaby dodac cukru zelujacego i lyzeczka "popijac" na urodzinach synka
-
Spirit
- 100%
- Posty: 2303
- Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
- Lokalizacja: Ostrołęka.
Post
autor: Spirit » 2009-06-25, 16:04
jerzy pisze:mozaby dodac cukru zelujacego i lyzeczka "popijac" na urodzinach synka
Ostatnio zrobiłem galaretkę do której połowę wody zastąpiłem wódką 42%.Smak jako taki bo wychodzi na pierwszy plan zapach i smak wódki.
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....
-
Keram
- 50%
- Posty: 119
- Rejestracja: 2009-02-01, 17:34
- Lokalizacja: Warszawa
Post
autor: Keram » 2009-08-06, 10:19
winiarek5 pisze:Czyli jak jest galaretka to już za późno na Pektopol, czy jeszcze można dać?
Chociaż flaszka z Pektopolem (od 98%
),stoi jak wół, w szafie - tylko rękę wyciągnąć, to oczywiście zapomniałem o Pektopolu i też mam fajną galaretkę
Zrobilem likier malinowy 30% wedlug Cieślaka. Wytworzyla sie niestety delikatna
galaretka. Czy dodanie pektopolu może pomóc czy powinienem odpuścić. Czy
istnieją inne alternatywne metody usuwania galaretki po dodaniu alkoholu?
-
bnp
Post
autor: bnp » 2009-08-06, 22:03
ostatnio czytałem na winoorg o działaniu pektopolu w nalewkach 40% to i twej powinno pomóc
-
Keram
- 50%
- Posty: 119
- Rejestracja: 2009-02-01, 17:34
- Lokalizacja: Warszawa
Post
autor: Keram » 2009-08-11, 09:26
bnp pisze:ostatnio czytałem na winoorg o działaniu pektopolu w nalewkach 40% to i twej powinno pomóc
Pomogło. Kilka kropli pektopolu na 5L po kilku dniach zlikwidowalo galaretowatość likieru. bnp dzięki za radę.
-
mlody
- 101%
- Posty: 1019
- Rejestracja: 2008-06-25, 13:46
- Lokalizacja: SOSNOWIEC
Post
autor: mlody » 2010-06-16, 12:11
czas odświeżyć temat
Kupił już ktoś truskawki do nalewki?
jak do tej pory u mnie jest straszna kicha z owocami wszystko co do tej pory kupiłem jest strasznie kwaśne i do nalewki się nie nadaje, jak to jest u innych?
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w największych ilościach
-
berni
- 50%
- Posty: 168
- Rejestracja: 2009-11-16, 19:47
- Lokalizacja: Dolny Śląsk
Post
autor: berni » 2010-06-17, 00:36
Jako producent truskawki mogę powiedzieć jedno: jeszcze się nie zaczęły a już się skończyły w tym roku ze ,,słodkością'' to będzie kicha dzisiaj zmieliłem drobne truskawki do zacieru i blg tylko 4 masakra
Każdy kieliszek to gwóźdź do trumny - więc pijmy co by nam się trumna nie rozleciała!
-
magas
- 101%
- Posty: 6990
- Rejestracja: 2009-02-01, 12:05
Post
autor: magas » 2010-06-17, 00:53
Patrząc na pogodę to ja nalewki odpuszczam w tym roku , w tamtym się narobiłem , miałem chęci , przejście z prostego aparatu na kolumnę
wszystko dużo , dużo , a wyszło nawet nie średnio , owoce były zbyt wodniste , obiecałem sobie , że nalewkę nastawiam gdy owoc mnie smakiem zachwyci
-
kitaferia
- 101%
- Posty: 2265
- Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
- Lokalizacja: EuroSojuz
Post
autor: kitaferia » 2010-06-17, 19:23
Olałem truskawki nawe jako dodatek do ratafii, co dopiero nalewka.
W tym roku są kiepskie bardzo.
Pozdrawiam
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 28 gości