Tu masz niedrogo i towar pierwyj sortbodzio.1974 pisze:Miałem dodać laskę wanilii ale cena za dwie laski u mnie to koszt 9 zł to se dałem spokój z tym dodatkiem.
Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.
- bodzio.1974
- 90%
- Posty: 978
- Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
- Lokalizacja: Czy to ważne ?
Witam.
Dzięki chłopaki za wskazówki co do laski wanilii.
WCZORAJ wykonałem znów cytrynówkę bez goździków gałek muszkatowych tylko na gąsiorek dodałem 1,4 l spirytu 94 % i macerowałem skórki z 3 cytryn przez 5 godzin.Wszystkich cytryn wycisnąłem 20 szt.
Spiryt sosnówka czyli dezodorant o zapachu leśnym bo mam go ful.
Smak cytrynówki o niebo lepszy niż ten misz - masz.
Piłem na drugi dzień z rodziną czyli dzisiaj i jest super.Nawet ten smak specyficzny fajnie się zgrywa z cytrynówką.
Jednak te goździki dodane popsuły ten smak cytrynówki który lubię.
Pozdrawiam.
Dzięki chłopaki za wskazówki co do laski wanilii.
WCZORAJ wykonałem znów cytrynówkę bez goździków gałek muszkatowych tylko na gąsiorek dodałem 1,4 l spirytu 94 % i macerowałem skórki z 3 cytryn przez 5 godzin.Wszystkich cytryn wycisnąłem 20 szt.
Spiryt sosnówka czyli dezodorant o zapachu leśnym bo mam go ful.
Smak cytrynówki o niebo lepszy niż ten misz - masz.
Piłem na drugi dzień z rodziną czyli dzisiaj i jest super.Nawet ten smak specyficzny fajnie się zgrywa z cytrynówką.
Jednak te goździki dodane popsuły ten smak cytrynówki który lubię.
Pozdrawiam.
Witam!
Chciałem dodać spostrzeżenie praktyczne do przepisu Bodzia.
Nie należy płukać skórek wodą po odlaniu spirytusu (po ich maceracji 7-8 godzinnej).
Ta problematyczna oszczędność zemściła się na mnie - całość zrobiła się mętna i nawet filtrowanie nie pomogło - prawdopodobnie olejki obecne w skórkach utworzyły emulsję w wodzie i mimo, że smak i zapach jest nadal wspaniały, całość jest opalizująco mętna.
Za pierwszym razem nie zrobiłem tego i nalewka po tygodniu była kryształowa.
Chciałem dodać spostrzeżenie praktyczne do przepisu Bodzia.
Nie należy płukać skórek wodą po odlaniu spirytusu (po ich maceracji 7-8 godzinnej).
Ta problematyczna oszczędność zemściła się na mnie - całość zrobiła się mętna i nawet filtrowanie nie pomogło - prawdopodobnie olejki obecne w skórkach utworzyły emulsję w wodzie i mimo, że smak i zapach jest nadal wspaniały, całość jest opalizująco mętna.
Za pierwszym razem nie zrobiłem tego i nalewka po tygodniu była kryształowa.
Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.
Ja tylko w kwestii technicznej oberania cytryn. Po zarekwirowaniu żonie specjalizowanego przyrządu do obierania cytryn problem goryczki zniknął. Nazywamy go 'zestownikiem' . Został przywieziony z USA ale w jest juz w polskich sklepach. Jest to rączka z wystającym płaskownikem w kształcie trapezu z KO w którym jest kila dziurek zaostrzonych na jednej krawędzi Podczas obierania powstają wiórki całkowicie pozbawione albedo.
- bodzio.1974
- 90%
- Posty: 978
- Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
- Lokalizacja: Czy to ważne ?
@rodoman
Może i tak.Wklej zdjęcie tego urządzenia do obierania.
Im więcej obierków z cytryny bez albedo to brak goryczki w napitku a i kolor o nieboi bardziej żółtawy.
Obecnie robię jak w przepisie ale tylko 3 cytryny obieram i te skórki zalewam spirytem 94 % na 3,5 godziny max 4 godziny.
Cukru jednak daję mniej bo 2,5 szklanki od herbaty.
Modyfikacja mojego przepisu to raczej wasza zasługa czyli degustatorów tego napitku.
@rodoman
Pytanie ?
- ile czasu Ci zajmuje obranie 15 - 20 szt cytryn ?
Może i tak.Wklej zdjęcie tego urządzenia do obierania.
Im więcej obierków z cytryny bez albedo to brak goryczki w napitku a i kolor o nieboi bardziej żółtawy.
Obecnie robię jak w przepisie ale tylko 3 cytryny obieram i te skórki zalewam spirytem 94 % na 3,5 godziny max 4 godziny.
Cukru jednak daję mniej bo 2,5 szklanki od herbaty.
Modyfikacja mojego przepisu to raczej wasza zasługa czyli degustatorów tego napitku.
@rodoman
Pytanie ?
- ile czasu Ci zajmuje obranie 15 - 20 szt cytryn ?
Podsyłam zdjęcie.
Ja ze skórkami bawię się od jakiegoś czasu bo każda cytryna jest u mnie obierana przed użyciem do czegokolwiek (herbata, ciasta) i wrzucana na jeden dzień do spirtu 92%.
Po tym czasie odcedzam spirytus i czekam na następne okazje wrzucenie skórek. Trwa to czasem kilka miesięcy. Jak już nalew mocno naciągnie dodaję drugie tyle wody i do szybkowara z podłączonym szklanym destylatorem. Odbieram tylko tyle ile "ładnie" pachnie reszta jak zlewki dodaję do destylacje na kolumnie. Robię też tak samo z pomarańczami w okresie zimowym. Destylaty pachną delikatnie cytrusami i mają smak cytrusów. Doskonałe jako dodatki do innych nalewek. Po dodaniu kwasku i cukru otrzymujemy liker.
Obieranie 8 cytryn do twojego przepisu to kilka minut bez wysiłku.
Ja ze skórkami bawię się od jakiegoś czasu bo każda cytryna jest u mnie obierana przed użyciem do czegokolwiek (herbata, ciasta) i wrzucana na jeden dzień do spirtu 92%.
Po tym czasie odcedzam spirytus i czekam na następne okazje wrzucenie skórek. Trwa to czasem kilka miesięcy. Jak już nalew mocno naciągnie dodaję drugie tyle wody i do szybkowara z podłączonym szklanym destylatorem. Odbieram tylko tyle ile "ładnie" pachnie reszta jak zlewki dodaję do destylacje na kolumnie. Robię też tak samo z pomarańczami w okresie zimowym. Destylaty pachną delikatnie cytrusami i mają smak cytrusów. Doskonałe jako dodatki do innych nalewek. Po dodaniu kwasku i cukru otrzymujemy liker.
Obieranie 8 cytryn do twojego przepisu to kilka minut bez wysiłku.
- bodzio.1974
- 90%
- Posty: 978
- Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
- Lokalizacja: Czy to ważne ?
Nie rozumiem zrobiłeś nalew na jednej skórce z cytryny na 3 godziny ?mixmaster pisze:Dzis zrobilem ta cytrynowke, tylko ze skorki z cytryny starlem na tarce i czas maceracji skrocilem do 3 h. Cukier zastapilem miodem. Wyszla super!
[ Dodano: 2009-09-24, 21:38 ]
polowa juz poszla. Jest dobrze
A kolor jaki wyszedł ?
Według mnie delikatny posmak goryczki w tle ... powinien być ten posmak należy zachować.
Re: Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.
Witam.bodzio.1974 pisze:Witam.
Czas najwyższy coś dać dobrego na nasze forum.
Życzę smacznego i czekam (mam nadzieję )na pozytywne opinie.
Pozdrawiam.Bogdan.
dzięki za przepis... dobre ..hm dobre.. trudno się od tego oderwać.
Wielki szacun >bodzio<
pozdrawiam
pozdrawiam
- bodzio.1974
- 90%
- Posty: 978
- Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
- Lokalizacja: Czy to ważne ?
Tak właśnie jest.Mam jedno pytanie do Bodzia? Czy zbyt mały posmak goryczki może być efektem za cienko obranej skurki?
Cieniutkie obieranie prowadzi do uzyskania mocnego koloru żółtawego i można wiele cytryn obrać.
Co do goryczki to trzeba obierać jak leci czyli bezstresowo tak jak ja.
Moja aż tak pięknie żółta nie jest ale smak ten sam albo i lepszy.
Ja zrobiłem 2 kg cytryn , z czego 5 cytryn obrałem jak leci i macerowałem w 1 litrze 95 % 4 - 6 godziny.Pozostałe czynności jak w przepisie.
Witam
Kilka dni temu zrobiłem na próbę z 1/4 ilości ,bo wolę wytrawne nalewki.Cienko obrane skórki macerowałem 6 godz. z obawy przed zbytnią goryczką.Wczoraj poczęstowałem gości.Wszystkim bardzo smakowała .Na Święta robię większa ilość,tylko z trochę mniejszą ilością cukru.Dzięki bodzio.1974 za świetny i prosty przepis.
Pozdrawiam
Kilka dni temu zrobiłem na próbę z 1/4 ilości ,bo wolę wytrawne nalewki.Cienko obrane skórki macerowałem 6 godz. z obawy przed zbytnią goryczką.Wczoraj poczęstowałem gości.Wszystkim bardzo smakowała .Na Święta robię większa ilość,tylko z trochę mniejszą ilością cukru.Dzięki bodzio.1974 za świetny i prosty przepis.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2009-12-14, 14:33 przez Fraktal, łącznie zmieniany 1 raz.
Fraktal
- bodzio.1974
- 90%
- Posty: 978
- Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
- Lokalizacja: Czy to ważne ?
Czy czasem kolega po zlaniu nalewu ze skorek cytrynowych nie płukał dodatkowo wodą ?wajzer pisze:Ja przed ostatni raz macerowałem 12h i za mało było czuć goryczki . Mało żółte to było więc ostatnio potrząsałem przez 8h.Wyszło mi bardziej żółte i z goryczką ale wyklarowć toto się chyba nie da
Cytryn miałem około 3kg macerowałem z wszystkich skórek 1L 50-cio% wybrykiem +2L 94%
To jest jedna z przyczyn braku klarowności.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 48 gości