Wzory do obliczeń

Teoria, praktyka, sprzęt, kolumna
Awatar użytkownika
Tofi
100%
100%
Posty: 1863
Rejestracja: 2006-01-05, 00:36
Lokalizacja: zDolny Śląsk
Kontaktowanie:

Wzory do obliczeń

Post autor: Tofi » 2006-12-11, 09:31

Wpadłem na pomysł, aby zebrać do kupy wszystkie możliwe wzory związane z naszą dziedziną. Wzory te można by było później wrzucić do jakiegoś kalkulatora, który by ułatwiał ludziom zycie, np HEXelon
Ci którzy posiadają takową wiedzę, proszeni są o jej eksponowanie w tym wątku, niezależnie od stopnia jej skomplikowania (kalkulator nadrobi braki z matematyki).
Ci którzy potrzebują jakiś wzór proszeni są o zadawanie pytań na ich temat właśnie tutaj.
Przedwczoraj zamieściłem arkusz kalkulacyjny do wyznaczania zawartości alkoholu na podstawie gęstości roztworu - jaki jest wzór na wyznaczenie %masy i %objętości zawartości alkoholu w roztworze?

Kolejny wzór jaki by się tu przydał, to na obliczanie proporcji zacieru, czyli odpowiednie Blg, ilość wody

może jakieś wzory na projektowanie kolumny (obliczanie wypełnienia, mocy, średnicy, wysokości itp.)

wzory na destylacje (półki teoretyczne, ile można wydestylować na potstill, temperatura wrzenia zacieru)

@CK
przydało by się zakotwiczyć ten temat tak samo jak biblie dla początkujących

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2006-12-11, 15:23

Na początek:

Fermentacja alkoholowa
:arrow: C6H12O6 -> 2C2H5OH + 2CO2 + E
Tak wygląda wydajność teoretyczna, ze 180 gramów glukozy powstają 92 gramy etanolu, czyli z 1g glukozy 0,51g etanolu tj. 0,65ml (d=0,785 g/cm3)

Ilość alkoholu [A] w litrach, w zależności od użytego cukru [C] w kilogramach (wydajność praktyczna):
:arrow: A = C * 0,6
Przykład: Całkowicie przerobione przez drożdże 10kg cukru, da w efekcie 10*0,6=6 litrów 100% etanolu

Procent alkoholu [A%], w zależności od użytego cukru [C] w gramach i objętości nastawu [M] w litrach:
:arrow: A% * 17 (stała) * M = C
Przykład: Jeśli planujemy 30 litrów zacieru o stężeniu 15%, potrzebujemy 15*17*30=7650g cukru

Stężenie procentowe:
:arrow: C% = masa substancji rozpuszczonej / masa roztworu * 100%
Przykład: W wyniku zmieszania 400ml etanolu i 600ml wody otrzymamy roztwór o stężeniu 400/(400+600)*100%=~40% (przybliżenie wynika z faktu, iż całkowita objętość roztworu będzie trochę mniejsza niż 1 litr).

Wzrost objętości roztworu [R] w zależności od ilości dodanego cukru [C]
:arrow: R = C * 0,625
Przykład: Rozpuszczone w wodzie 10 kilogramów cukru, zwiększy objętość roztworu o 10*0,625=6,25 litra.

Awatar użytkownika
Avo
50%
50%
Posty: 155
Rejestracja: 2006-09-02, 21:20
Lokalizacja: Łódź

Post autor: Avo » 2006-12-13, 01:41

całkiem przyjemny kalkulatorek stworzony przez mojego kolegę, choć przeznaczony do wina może się komuś przydać.. bardzo pomocny w oszacowaniu kosztów :)
Załączniki
winogronowe 2006.rar
(18.04 KiB) Pobrany 863 razy
Czasem delektuję się głupotą własnych myśli:)

Balonik
0%
0%
Posty: 2
Rejestracja: 2016-02-29, 16:19

Kalkulator nastawu cukrowego

Post autor: Balonik » 2016-02-29, 16:56

Witam po raz pierwszy.
Korzystając z zamieszczonych tu wzorów napisałem sobie prosty kalkulator do robienia nastawu cukrowego. Podaje się w nim oczekiwane końcowe stężenie etanolu oraz ilość nastawu jaką chcemy zrobić. Kalkulator oblicza potrzebne ilości wody i cukru, spodziewaną ilość uzyskanego alkoholu oraz początkowe stężenie cukru.
Może przyda się jeszcze komuś a może nawet nada się do dodania na stronę z opisem produkcji. Jest napisany w javascript więc można go sobie uruchamiać niezależnie od posiadanego oprogramowania otwierając w przeglądarce internetowej.

Dziękuję za podzielenie się wiedzą i pozdrawiam.
Załączniki
zacier.html.zip
kalkulator nastawu cukrowego w javascript
(889 Bajtów) Pobrany 905 razy

Awatar użytkownika
Frog
80%
80%
Posty: 450
Rejestracja: 2013-01-04, 10:22
Lokalizacja: Gmina Wieliczka ;)

Post autor: Frog » 2016-02-29, 17:11

Coś mi się tu nie zgadza :nie_wiem
Kalkulator nastawu cukrowego

Dla nastawu, który ma osiągnąć maksymalne stężenie alkoholu %
Planowana ilość nastawu cukrowego w litrach:

50 litrów zacieru zrobione z:

42,563 litrów wody oraz

11,900 kg cukru

po całkowitym przefermentowaniu da 7,140 litrów czystego etanolu.

Początkowe stężenie cukru wyniesie 238 g na litr nastawu.
Na taką ilość nastawu daję 14 kg cukru i z bólem wyciągam około 5litrów dziewięćdziesięcioparo procentowego alko.

wawaldek11
101%
101%
Posty: 1262
Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Post autor: wawaldek11 » 2016-02-29, 17:32

Jak widzę ilości z trzema miejscami po przecinku, to wiem dzięki Bogusiowi, że to wiliczanki teoretyczne :mrgreen:
Frog - trochę za mało wyciągasz. Po ilu gotowaniach i bez przed i pogonów?
Pozdrawiam,
Waldek

Awatar użytkownika
Frog
80%
80%
Posty: 450
Rejestracja: 2013-01-04, 10:22
Lokalizacja: Gmina Wieliczka ;)

Post autor: Frog » 2016-02-29, 17:44

Plus około 0,7l przed i pogonów :(
Jedno gotowanie zazwyczaj.
Największy zajzajer na końcu wyłączam i kanał.
Balingomierz tonie w całości, nastaw wyklarowany prawie jak woda, większość obieram z OVM. Ile powinienem z tego wydoić?

wawaldek11
101%
101%
Posty: 1262
Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Post autor: wawaldek11 » 2016-02-29, 17:53

Z sześć litrów powinno nakapać.
Przy jakiej temperaturze w kegu spuszczasz w kanał? Może to jest przyczyna?
Pozdrawiam,
Waldek

Balonik
0%
0%
Posty: 2
Rejestracja: 2016-02-29, 16:19

Post autor: Balonik » 2016-02-29, 20:25

wawaldek11 pisze:Jak widzę ilości z trzema miejscami po przecinku, to wiem dzięki Bogusiowi, że to wiliczanki teoretyczne
Ależ oczywiście, że teoretyczne. Przecież pisałem, że na podstawie znalezionych tu wzorów. Trzy miejsca po przecinku są wyłącznie dlatego, że łatwiej się czyta bo to bezpośrednio gramy i mililitry. Spodziewana ilość alko to też teoria z postów wyżej i tylko w kociołku i do tego po pełnym (idealnym) przefermentowaniu. Kalkulatorek ma być tylko pomocą do korzystania z wzorów dla początkujących jak ja :)

wawaldek11
101%
101%
Posty: 1262
Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Post autor: wawaldek11 » 2016-02-29, 23:34

Ja to prawie wszystko kumam, ale nie mogłem się powstrzymać.
Tu była dyskusja o setnych %: http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... &start=315
Pozdrawiam,
Waldek

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 16 gości