Rodzaj i jakość kukurydzy
Rodzaj i jakość kukurydzy
Witam kolegów Pędziwiatrów
Mam taki mały problem. Zabrałem sie do zrobienia whisky. Destylat z jęczmienia jest już w trakcie fermentacji, teraz zamierzam zrobić zacier z kukurydzy, żeby połączyć oba, gdy już będą destylatami I mam takie pytanie dotyczące kukurydzy: w mojej miejscowości rośniej jej sporo, ale to kukurydza PASZOWA. Macie jakieś doświadczenie z tym rodzajem kukurydzy? Czy lepiej kupić taką przeznaczoną dla ludzi? Dzieki z góry za odpowiedzi
Mam taki mały problem. Zabrałem sie do zrobienia whisky. Destylat z jęczmienia jest już w trakcie fermentacji, teraz zamierzam zrobić zacier z kukurydzy, żeby połączyć oba, gdy już będą destylatami I mam takie pytanie dotyczące kukurydzy: w mojej miejscowości rośniej jej sporo, ale to kukurydza PASZOWA. Macie jakieś doświadczenie z tym rodzajem kukurydzy? Czy lepiej kupić taką przeznaczoną dla ludzi? Dzieki z góry za odpowiedzi
Surowe zboże czy to kukurydza, pszenica itp. muszą zostać poddane zacieraniu enzymatycznemu - czyli alfaamylaza i gluko amylaza...
Natomiast ziarno słodowe - słód ma już biologiczne enzymy w sobie i tutaj tylko dobre drożdże np. drożdży whisky i nie ma potrzeby "zacierania tradycyjnego' o którym wspomina Olo69.
DOPUSZCZA się dodatek surowego zboża do słodu - enzymy zawarte w słodzie maja 'duża zdolność enzymatyczna " i "przerobią 'dodatkowo surowe zboże - ale zasypu nie powinno być więcej niż do 30%. Tak się robi "piwo'.
Kwestia aby mieć świadomość że słód ma na tyle sily enzymatycznej ze jest w stanie obrobić surowe zboże -ale bez przesady by dawać 1kg = 1kg ;(
pozdrawiam
98%
Natomiast ziarno słodowe - słód ma już biologiczne enzymy w sobie i tutaj tylko dobre drożdże np. drożdży whisky i nie ma potrzeby "zacierania tradycyjnego' o którym wspomina Olo69.
DOPUSZCZA się dodatek surowego zboża do słodu - enzymy zawarte w słodzie maja 'duża zdolność enzymatyczna " i "przerobią 'dodatkowo surowe zboże - ale zasypu nie powinno być więcej niż do 30%. Tak się robi "piwo'.
Kwestia aby mieć świadomość że słód ma na tyle sily enzymatycznej ze jest w stanie obrobić surowe zboże -ale bez przesady by dawać 1kg = 1kg ;(
pozdrawiam
98%
Ostatnio zmieniony 2015-02-08, 15:42 przez 98%, łącznie zmieniany 1 raz.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości