Witam!!!!
Przeszukiwałem forum ale raczej nic nie znalazłem na temat nastawu z owoców opuncji,
gdzieś ktoś to robił ale informacji raczej niewiele.
W moich stronach to rodzaj chwastu, który rośnie tam gdzie nie trzeba, niemniej tubylcy ,jak się okazało sam owoc wykorzystują do różnych sałatek a nawet jedzą ot tak, zagrożenie tego owocu to tylko /a może aż/ igły malutkie czepiające się wszystkiego, szczególnie przewodu przeżuwającego, wniosek jak kiedyś po kilku głębszych spróbowałem to cudo to rano obudziłem się z całą paszczęką w igłach których nie widać a wiesz że one są /koszmar/.
Sam owoc przepyszny, bardzo, bardzo słodki /jak jest dojrzały/, po usunięciu skórki miękki i soczysty, słodycz, do zbierania trzeba się zaopatrzyć w rękawice i jazda, potem woda pod ciśnieniem i eliminacja zagrożenia.
A więc , zdobyłem duże baniaki plastikowe 120 litrowe pomyślałem grzech by był aby tego skarbu słodkiego nie wykorzystać na nastaw a potem na maszynkę w moim wypadku pot still i wydobyć z tego egzotyczny smaczek jak i moc!!!!!
Pytanie do koneserów i znających temat jak mam to ugryźć, czyli proporcje, jakie drożdże, ile cukru, etc...etc... i czas, jednym słowem proszę o poradę, liczę na liczne sugestie, pozdrawiam
Nastaw z owoców opuncji!!!!!!
Nastaw z owoców opuncji!!!!!!
- Załączniki
-
- SAM_2446.JPG (20.14 KiB) Przejrzano 655 razy
-
- SAM_2445.JPG (21.8 KiB) Przejrzano 655 razy
-
- SAM_2444.JPG (20.29 KiB) Przejrzano 655 razy
-
- SAM_2442.JPG (22.27 KiB) Przejrzano 655 razy
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez klodek4, łącznie zmieniany 1 raz.
Jakubie!!! te ze zdjęć /masz rację/ są niedojrzałe, ale to tylko fotka robiona wcześniej, już są czerwone i w miarę soczyste i bardzo słodkie, więc trzeba będzie uważać z tym cukrem, mam nadzieje że w ten weekend uda mi się zebrać co najmniej 50 kg i jak masz tyle cierpliwości to jak najbardziej próbka pójdzie razem z nożami, miło Cie spotkać tutaj, pozdrawiamjakub2001 pisze:Czy oby nie za mało dojrzałe te ze zdjęć? Wg mnie trzeba bedzie dodać wody bo owoce opuncji są mało soczyste. Jak będą bardzo słodkie to cukier raczej niepotrzebny. Jak coś z opuncji ci wyjdzie to liczę na małą próbkę do kompletu z nożami.
Pozdrawiam.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 11 gości