Nalewki - aronia, czarny bez - jakieś sugestie
Nalewki - aronia, czarny bez - jakieś sugestie
Witam
Robię sobie różne nalewki ale nie próbowałem jeszcze aronii i czarnego bzu w zalewie alkoholowej. Czy ktoś z szanownego grona ma jakies doświadczenia lub przepisy w tym temacie?
Robię sobie różne nalewki ale nie próbowałem jeszcze aronii i czarnego bzu w zalewie alkoholowej. Czy ktoś z szanownego grona ma jakies doświadczenia lub przepisy w tym temacie?
Ostatnio zmieniony 2008-12-09, 13:34 przez ORSON, łącznie zmieniany 1 raz.
owoce czarnego bzu (w szczególności pestki) są toksyczne ,zawierają sambunigrynę, która rozkłada się do cyjanowodoru.toksyn można się pozbyć w wysokiej temperaturze.dobrze dojrzałe owoce nie zawierają substancji szkodliwych
1) Zagotować owoce. Zagotowane zalać.
2) Zagotować owoce i z zagotowanych wycisnąć sok. Zalać sok.
3) Wycisnąć sok z surowych owoców. Zagotować sok. Zalać zagotowany sok.
lekko przeczyszczające właściwości czarnego bzu nie mogą być całkowicie zneutralizowane, a sposób reakcji nań zależy indywidualnie od organizmu - dlatego jest tak dobry na nieżyty żołądka i jelit
http://www.wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=12682
1) Zagotować owoce. Zagotowane zalać.
2) Zagotować owoce i z zagotowanych wycisnąć sok. Zalać sok.
3) Wycisnąć sok z surowych owoców. Zagotować sok. Zalać zagotowany sok.
lekko przeczyszczające właściwości czarnego bzu nie mogą być całkowicie zneutralizowane, a sposób reakcji nań zależy indywidualnie od organizmu - dlatego jest tak dobry na nieżyty żołądka i jelit
http://www.wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=12682
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....
aronia , czarny bez
Pozdrawiam
Ja przerobiłem dość dużo aroni i czarnego bzu .
Aronia to jeden z najlepszych surowców i wychodzą z niej b. dobre alkohole.
Ja ze względu na posiadanie dużej ilości aronii to robię wina , ale na półprodukt do alkoholi.
Służy mi do mieszania z nalewkami lub dolewam spiru i gotowa "nalewka"
Taki rozwiązanie jest b. dobre bo mogę narobić duże ilości wina bez kosztowo a robiąc alkohol to dodaję do 13% alkoholu z wina spiru mniej.
Wino z aronii jest rewelacja do zalania tarniny , wiśni , czereśni dzikiej, po zlaniu pierwszego nalewu z tych owoców przy robieniu nalewek.
Czarny bez robiłem tak samo jak z aronią ale mam chyba 10 butelek alkoholu.
Smak jest b, dobry ale dla koneserów lub do wypicia 2 kieliszków przy kominku.
Doskonały do mieszania z innymi alkoholami tak kwiat jak i owoce.
Maciej
Ja przerobiłem dość dużo aroni i czarnego bzu .
Aronia to jeden z najlepszych surowców i wychodzą z niej b. dobre alkohole.
Ja ze względu na posiadanie dużej ilości aronii to robię wina , ale na półprodukt do alkoholi.
Służy mi do mieszania z nalewkami lub dolewam spiru i gotowa "nalewka"
Taki rozwiązanie jest b. dobre bo mogę narobić duże ilości wina bez kosztowo a robiąc alkohol to dodaję do 13% alkoholu z wina spiru mniej.
Wino z aronii jest rewelacja do zalania tarniny , wiśni , czereśni dzikiej, po zlaniu pierwszego nalewu z tych owoców przy robieniu nalewek.
Czarny bez robiłem tak samo jak z aronią ale mam chyba 10 butelek alkoholu.
Smak jest b, dobry ale dla koneserów lub do wypicia 2 kieliszków przy kominku.
Doskonały do mieszania z innymi alkoholami tak kwiat jak i owoce.
Maciej
maciej
- lech.zywiec
- 101%
- Posty: 286
- Rejestracja: 2011-09-05, 22:34
.
jak poczekasz na listki wiśni to proszę
1.5 kg aronii
kolo 20 liści wiśni
20 gram kwasku cytrynowego ,ja zmniejszam to lub wciskam sok z cytryny
1kg cukru,ja daje wiele mniej koło niecałej szklanki
1,5 l wody
1 litr spirytusu,ja leje troch więcej
aronie ,liście,wodę gotować przez pol godziny.Odcedzić i poczekać aż wystygnie.Dodać cukier i kwasek.Zamieszać ,zagotować,ostudzić/Dodać spirytus i odstawić.
1.5 kg aronii
kolo 20 liści wiśni
20 gram kwasku cytrynowego ,ja zmniejszam to lub wciskam sok z cytryny
1kg cukru,ja daje wiele mniej koło niecałej szklanki
1,5 l wody
1 litr spirytusu,ja leje troch więcej
aronie ,liście,wodę gotować przez pol godziny.Odcedzić i poczekać aż wystygnie.Dodać cukier i kwasek.Zamieszać ,zagotować,ostudzić/Dodać spirytus i odstawić.
- lech.zywiec
- 101%
- Posty: 286
- Rejestracja: 2011-09-05, 22:34
Okazało się, że aronii miałem 2kg. Zrobiłem ostatecznie tak:
- 2 l spirytusu 70%
- 2 kg przemrożonej aronii
- 1kg cukru
- 2 laski wanilii
- 10 goździków
- skórka z 2 cytryn i 2 pomarańczy
- szczypta cynamonu.
Owoce zalać alkoholem razem z przyprawami na 4 tygodnie.
Następnie nalewkę zlać, a owoce zasypać cukrem.
Gdy całkowicie się rozpuści, zlać i połączyć z nalewką.
Owoce zalać szklanką ciepłej wody, zostawić na 2 dni, płyn odsączyć, połączyć z nalewem.
Pożyjemy, zobaczymy!
- 2 l spirytusu 70%
- 2 kg przemrożonej aronii
- 1kg cukru
- 2 laski wanilii
- 10 goździków
- skórka z 2 cytryn i 2 pomarańczy
- szczypta cynamonu.
Owoce zalać alkoholem razem z przyprawami na 4 tygodnie.
Następnie nalewkę zlać, a owoce zasypać cukrem.
Gdy całkowicie się rozpuści, zlać i połączyć z nalewką.
Owoce zalać szklanką ciepłej wody, zostawić na 2 dni, płyn odsączyć, połączyć z nalewem.
Pożyjemy, zobaczymy!
Re:
I jak wyszła? Bo własnie mam co roku nadwyżkę aronii ale podchodzę do niej jak pies do jeża. A też wolałabym jakiś przetestowany specjał bo jednak te przepisy które widywałam na sieci zazwyczaj są bez komentarzy :/
Re: Nalewki - aronia, czarny bez - jakieś sugestie
Zrób wg podanego przepisu a będziesz zadowolony. To jest dobry przepis. Na przyszły rok będziesz wiedział co zmienić, jeśli będzie taka potrzeba.
Ten z liśćmi wiśni też dobry. Ja miałem w przepisie 400 liści.
Ten z liśćmi wiśni też dobry. Ja miałem w przepisie 400 liści.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 61 gości