Grzałka

Teoria, praktyka, sprzęt, kolumna
Awatar użytkownika
damian2b2
20%
20%
Posty: 21
Rejestracja: 2007-11-11, 22:42
Lokalizacja: LKS Trzciana !!!

Grzałka

Post autor: damian2b2 » 2007-12-13, 00:24

Witam w poscie moja konstrukcja bimbrowni pan lopez stwierdził ze moja grzałka jest na złom wiec postarałem sie i poszukałem na allegro grzałkę i znalazłem

Mi osobiście odpowiada wariant 3 ponieważ łatwo mi będzie ja zamocować itp.
ale tutaj pojawia sie kolejny problem czy na bańkę 30L wystarczy jedna grzałka 700W (oczywiście można zamontować dwie ale czy to sie opłaca ? itp.)

A też w jakim kształcie ma być ta grzałka aby jak najlepiej oddawała ciepło jest opcja ukształtowanie jeji

Sa inne warianty doradźcie która najlepiej pasuje

Jestem laikiem wiec sie nie dziwcie z takich pytań. Moze sa głupie sam nie wiem bo sie nie znam w tym fachu

[ Dodano: 2007-12-12, 20:08 ]
lopes pisze:witam
Ta bańka to ,,ocynk" ale od takiej to i ja zaczynałem ale ta grzałka to na złom się nadaje
kup sobie nową Na taką bańkę to najlepiej 3 grzejesz na 3 a destylujesz na 1
pozdro


1 grzlka
ale sie głowię jak ja zamontować a i jej
dane to moc 1300W zasilanie 230V



2 grzalka
mam małe skojarzenia co do montażu ale nie jestem pewien
dane 1000Wat 230V



3 grzalka
myslame żeby zamontować np.na przeciwko 2 szt na początku bym włączał 2 a później po osiągnięciu temp. wyłączał 1
dane 230 V, moc 700 W,
- długość grzałki okrągłej 11cm, średnica zewnętrzna 6 cm
- długość grzałki "U" 14 cm, kwadrat o boku 4x4cm


poradźcie które najlepsza będzie wydajne
no wiecie (laikiem jestem )




pozdrowienia z góry dzięki


PS.proszę o szybkie stwierdzenie ponieważ aukcje sie kończą jutro
Załączniki
t_dsc00087_370.jpg
Banka
t_dsc00089_149.jpg
Moja grzalka

Awatar użytkownika
tomy
70%
70%
Posty: 317
Rejestracja: 2006-04-21, 16:11
Lokalizacja: Kaszuby

Post autor: tomy » 2007-12-13, 09:42

700W to jest zdecydowanie za mało. W 30 litrowym kegu mam wstawione dwie grzałki po 2,2kW. Takie jak są w czajnikach. Na starcie pracują obie, a później moc jest zmniejszana zależnie od potrzeb.

Awatar użytkownika
lopes
101%
101%
Posty: 271
Rejestracja: 2006-01-08, 19:23
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: lopes » 2007-12-13, 10:08

witam
Ja w bance 30 l miałem 3grzałki po 1,5kW grzałem na wszystkich a destylacja już na jednej
Miałem je wstawione co 120* na obwodzie bańki i zasilane były z trójfazowej instalacji
pozdro

Awatar użytkownika
damian2b2
20%
20%
Posty: 21
Rejestracja: 2007-11-11, 22:42
Lokalizacja: LKS Trzciana !!!

Post autor: damian2b2 » 2007-12-13, 13:41

a może ktoś ma jakiś sposób aby zamontować grzałkę od czajnika elektrycznego (ona jest plaska :x ) z tego co pisze to ma 3kW
a na dodatek bym zamontował grzałkę z bojlera co wy na to ta grzałka ma 2kW powinno wystarczeń 5kW tylko mam problem zamontowaniem tej grzałki od czajnika help

a chce wam przypomnieć ze mam zamiar to sterować termostatem co koleka inzynier mi ja poradzila termostat

Awatar użytkownika
robol69
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 957
Rejestracja: 2005-12-27, 07:27

Post autor: robol69 » 2007-12-14, 08:58

damian2b2 pisze: a chce wam przypomnieć ze mam zamiar to sterować termostatem co koleka inzynier mi ja poradzila termostat
Witam

Polska język być trudna.

Litośći
Polak potrafi !!!

Awatar użytkownika
tomQ
101%
101%
Posty: 389
Rejestracja: 2007-05-24, 10:01
Lokalizacja: Rzeszów

Post autor: tomQ » 2007-12-14, 09:32

robol69 pisze:... Polska język być trudna.

Litośći
Pierwszy prawie cud.
Tłumy emigrantów może nie wracają,
ale obcokrajowcy już są.

:D

Pozdrawiam,
TomQ

Awatar użytkownika
winiarek5
101%
101%
Posty: 1814
Rejestracja: 2006-04-09, 15:02
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post autor: winiarek5 » 2007-12-14, 10:43

tomQ pisze:...obcokrajowcy już są.
Moja już jest.
robol69 pisze:Polska język być trudna.
A moja nie. Moja nie mieć żaden problem.
Moja nie mieć żaden problem jak demontować.
Moja być na złom, jeden doba. Złom to nie OBI.
Widzi wanna. Widzi, że nie Obi Wanna. Nie Obi Wanna ale jaka noga u Wanna.
Moja chcieć mieć taka noga. Obi Wanna Can Obi ma to i moja teź, będzie will ma.
I only wanna have that noga od Wanna.
Moja widzi: kula do armata i moja brać ta kula i w ta Wanna.
Wanna już nie ma ale moja ma noga od ta Wanna. Tzi noga bo Wanna bez jeden noga.
Moja mieć kłopot jak montować. Kula nie dobra do montować.
Please, help!

Awatar użytkownika
tomQ
101%
101%
Posty: 389
Rejestracja: 2007-05-24, 10:01
Lokalizacja: Rzeszów

Post autor: tomQ » 2007-12-14, 11:12

@ All

Polak wchodzi do sklepu w USA i mówi do ekspedienta:

Polak - piłka
ekspedient - what?
Polak - piłka (i zaczyna wykonywać piłkarskie ruchy)
ekspedient - what?
Polak - jak wyżej + gollllllll !!!!
ekspedient - aaaaaa ... OK ... football
Polak - no OK ... super ... a teraz się skup ... DOOO MEEEETAAALUUU !!!!!

:D

Pozdrawiam,
TomQ

Awatar użytkownika
damian2b2
20%
20%
Posty: 21
Rejestracja: 2007-11-11, 22:42
Lokalizacja: LKS Trzciana !!!

Post autor: damian2b2 » 2007-12-14, 15:01

posty szybko pisac
nie patrzeć co pisze później
a przejdziewa do tematu
odpowidz na temat
bo ja bede zle
wiec czekac na odpowiedz
Alkohol sie nigdy nie skończy ;d;d;d

samuraj20
20%
20%
Posty: 25
Rejestracja: 2007-12-12, 15:03

Post autor: samuraj20 » 2007-12-14, 15:51

co powiecie o tych grzałkach ? Można spoko montować ?http://www.allegro.pl/item281706210_grz ... 1000w.html
Mam zamiar umieścić 1 x 1000 Watt na destylacje + 2 x 2000 Watt razem 5000 Watt na grzanie do KEGa 50L . Albo 2 x 2000 z regulacja mocy rozumiem ze chyba nie trzeba odłączać grzałek w fazie destylacji tylko reguluje sie pokrętłem w regulatorze ?

Awatar użytkownika
tomy
70%
70%
Posty: 317
Rejestracja: 2006-04-21, 16:11
Lokalizacja: Kaszuby

Post autor: tomy » 2007-12-14, 16:12

Regulator jest najlepszym rozwiązaniem. Nie kombinujesz z wyłączaniem grzałek a moc owych grzałek ustawiasz potencjometrem lub dwoma przyciskami, zależnie od konstrukcji regulatora mocy. W ten sposób można bardzo precyzyjnie ustawić moc grzania. Tylko przy tej mocy wskazane było by zasilanie każdej grzałki z osobnej fazy. Powieszenie 5kW na jednej fazie może byc troszkę kłopotliwe.

Awatar użytkownika
tomQ
101%
101%
Posty: 389
Rejestracja: 2007-05-24, 10:01
Lokalizacja: Rzeszów

Post autor: tomQ » 2007-12-14, 17:07

tomy pisze:... Powieszenie 5kW na jednej fazie może byc troszkę kłopotliwe.
Otóż to. U mnie są bezpieczniki 10A na każdy z 5 obwodów wewnętrznych.
Główne zabezpieczenie na klatce to 25A, a dla całego domu 40.

Wystarczy, że w kuchni chodzi pralka, a o czajniku, grillu czy czymkolwiek innym mogę zapomnieć.
Jak zmieniłem na 16A to zaczęło wywalać główne.
Po interwencji w ZE usłyszałem, że takie są normy i oni nic na to nie mogą poradzić :x

Pozdrawiam,
TomQ

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2007-12-14, 18:07

damian2b2 pisze:a może ktoś ma jakiś sposób aby zamontować grzałkę od czajnika elektrycznego (ona jest plaska :x )
Taka grzałka byłaby niezłym pomysłem jednak faktycznie montaż będzie utrudniony ze względu na cienką ściankę kotła,
samo wycięcie otworu można dokonać wyrzynarką, ale pewnie bez wzmocnienia się nie obędzie


PS
Chciałbym tutaj zauważyć że Damian2b2 jest chyba pierwszym "młodym" użytkownikiem forum który potrafi przyjąć humor :)

niemniej jednak prosimy o bardziej poprawną pisownię, tu nie trzeba się spieszyć jak na GG :lol:
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !

Awatar użytkownika
damian2b2
20%
20%
Posty: 21
Rejestracja: 2007-11-11, 22:42
Lokalizacja: LKS Trzciana !!!

Post autor: damian2b2 » 2007-12-14, 23:34

sory koledzy ale ja już zgłupiałem

1
Czy do sterowania grzałek w baniaku mam użyć termostatu co kolega [glow=orange]inżynier[/glow] mi poradził??
Czy jakiegoś regulatora mocy??


2
Z tego co rozumiem na bańkę 30L 2 grzałki po 2kW wystarcza ?

Pozdrowienia :D
Alkohol sie nigdy nie skończy ;d;d;d

Awatar użytkownika
tomy
70%
70%
Posty: 317
Rejestracja: 2006-04-21, 16:11
Lokalizacja: Kaszuby

Post autor: tomy » 2007-12-15, 00:04

damian2b2 pisze:....sory koledzy ale ja już zgłupiałem....
Nie przejmuj się tym :wink: .
damian2b2 pisze:.... Czy do sterowania grzałek w baniaku mam użyć termostatu co kolega [glow=orange]inżynier[/glow] mi poradził??
Czy jakiegoś regulatora mocy??....
Już spieszę wyjaśnić zawiłości systemów grzewczych. Otóż można to zrobić na dwa sposoby:
1) regulator mocy ze sterowaniem ręcznym. Na dłuższą metę metoda troszkę upierdliwa. Musisz zerkać na termometr i ręcznie ustawiać np. potencjometrem moc grzałek.
2) Żeby nie brandzolić jakimś potencjometrem stosuje się układ elektroniczny który mierzy temperaturę w "obiekcie" i porównuję ją z temperaturą zadaną. Na podstawie tych dwóch temperatur układ oblicza na ile ustawić moc grzałek. I w razie konieczności na bieżąco tą moc koryguje. I to jest metoda o której pisał Inżynier. Przynosi ta metoda doskonałe efekty. I zamiast czatować przy baniaku możemy zerkać na mecz w TV. Najistotniejsze jest to że nie nadaje się do tego taki zwykły termostat jak np. w boilerach elektrycznych. To musi być układ płynnej regulacji mocy. I taki właśnie sposób sterowania zapewnia układ Kolegi Inżyniera.
damian2b2 pisze:....Z tego co rozumiem na bańkę 30L 2 grzałki po 2kW wystarcza ?
Powinno.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości