Bailey's

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
Awatar użytkownika
lopes
101%
101%
Posty: 271
Rejestracja: 2006-01-08, 19:23
Lokalizacja: Warszawa

Bailey's

Post autor: lopes » 2008-01-13, 21:44

Witam
Zrobiłem dziś coś wg, tego przepisu
- puszka mleka skondensowanego,słodzonego (2 godz. w garze z wodą , w tym ok. 1.40 min gotowania)
- 250 ml czystej wódki
- 50 ml whiskey
- 3 krople aromatu do ciast - rumowego ( tylko dlatego że nie miałem pod ręka rumu w czystej postaci)
- łyżeczka kawy rozpuszczalnej (rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody)
Wszytko potem do blendera. Wszytko ładnie się połączyło, żadnych grudek i innych niepożądanych niespodzianek.
Efekt - palce lizać,rzecz wspaniała na jesienne wieczory we dwoje.
Więcej na forum winiarzy pod tym samym tematem
Dla naszych kobiet to super trunek
pozdro

marian_mk
40%
40%
Posty: 67
Rejestracja: 2006-02-10, 10:40
Lokalizacja: śląskie

Post autor: marian_mk » 2008-02-19, 21:36

300 ml czystej wódki
50 ml rumu /czeskiego -" tuzemskiego"/
1/2 szklanki mleka /zwykłego z kartonu 3,2%/
1 puszka skondensowanego słodzonego i gotowanego ok 3godziny mleka
1łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1/2 łyżeczki kakao
1 łyżeczka cukru waniliowego

Kawę, kakao i cukier rozpuszczamy w pół szklanki mleka dodajemy do masy i miksujemy, gdy pozbędziemy się grudek i masa będzie jednolita dolewamy powoli alkohol nie przerywając mieszania. Dzisiaj po 3 dniach porównując oryginał z moim likierem stwierdzam że w oryginale bardziej jest wyczuwalne kakao, więc następnym razem dam kawy 1/2 a kakao całą łyżeczkę a tak w ogóle to smak jest super i produkt paruje jak kamfora :lol:

pikol
10%
10%
Posty: 10
Rejestracja: 2008-02-20, 22:34

Re: Bailey's

Post autor: pikol » 2008-02-20, 23:33

lopes pisze:Witam
Zrobiłem dziś coś wg, tego przepisu
- puszka mleka skondensowanego,słodzonego (2 godz. w garze z wodą , w tym ok. 1.40 min gotowania)
- 250 ml czystej wódki
- 50 ml whiskey
- 3 krople aromatu do ciast - rumowego ( tylko dlatego że nie miałem pod ręka rumu w czystej postaci)
- łyżeczka kawy rozpuszczalnej (rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody)
Wszytko potem do blendera. Wszytko ładnie się połączyło, żadnych grudek i innych niepożądanych niespodzianek.
Efekt - palce lizać,rzecz wspaniała na jesienne wieczory we dwoje.
Więcej na forum winiarzy pod tym samym tematem
Dla naszych kobiet to super trunek
pozdro


super przepis, polecam!

kemot
20%
20%
Posty: 29
Rejestracja: 2008-03-17, 10:14
Lokalizacja: Bory tucholskie

Post autor: kemot » 2008-03-22, 20:41

nie trzeba gotować mleka (jest to dosć niebezpieczne znam przypadek gdzie mleko eksplodowało i trzebabylo szorowac kuchnie) ,w marketach mozna kupic mase krówkowa czyli to co powstaje z mleka w puszce w czasie gotowania ,koszt ok 4,5 zł wiec nie warto bawić sie w gotowanie .
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-03-23, 11:12

kemot pisze: wiec nie warto bawić sie w gotowanie
Oj warto sie bawić.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
a_priv
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2008-03-23, 18:56

Tylko zlot może rozstrzygnąć te wątpliwości.
:lol:

pzdr

Awatar użytkownika
gigant
50%
50%
Posty: 164
Rejestracja: 2007-12-17, 19:29
Lokalizacja: LC

Post autor: gigant » 2008-04-10, 19:22

witam wszystkich, wczoraj zrobiłem baileysa tylko że czerpnąłem trochę z jednego przepisu a trochę z drugiego:

-puszka skondensowanego słodzonego mleka (gotowane 3 godz.)
-300ml wódeczki ( starczyło by 250, ale jak kto woli )
-50ml rumu
-1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
-1 łyżeczka kakao
-1 łyżeczka cukru waniliowego (ale teraz dodam 2 )

SUPER, SUPER !!!!

Awatar użytkownika
jagra
50%
50%
Posty: 121
Rejestracja: 2007-12-29, 09:52
Lokalizacja: z rozsądku

Post autor: jagra » 2008-04-10, 20:34

Powiedzcie mi jak się to mleko gotuje.Czy tą puszkę trzeba otworzyć i gotować w naczyniu z wodą, czy gotować zamkniętą.A jak zamkniętą to czy ona nie pie...nie.
Słyszałem,że jak ktoś kiedyś gotował zamkniętą to później musiał całą kuchnię odnawiać. :mrgreen:
Jak dobrze jest nic nie robić , a potem odpocząć

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-04-10, 20:42

@jagra

Gotuje się zamkniętą - tylko przy otwieraniu goracej trzeba uważać, raz miałem czerwony szlaczek na przedramieniu. Gotowałem razy dużo, nigdy nie było bum :) Pomalutku na małym ogniu (gotuje sięoczywiście w wodzie), 2,5 godziny wysatrczy. Dodatki wedle uznania, ja użwam lasek wanili zamiast cukru waniliowego, kawy parzonej z ekspresu - krótkie mocne ekspresso, innych proporcji i jeszcze mleka niesłodzonego też z puszki.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
gigant
50%
50%
Posty: 164
Rejestracja: 2007-12-17, 19:29
Lokalizacja: LC

Post autor: gigant » 2008-04-23, 20:49

jako że jest to trunek na mleku to ile może leżeć ?

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-04-23, 21:04

gigant pisze:jako że jest to trunek na mleku to ile może leżeć ?
Zadałeś bardzo trudne pytanie ;) To raczej mało kto wie jak sądzę, bo jak się zrobi to tak szybko znika, że chyba nie wiadomo ile można go przechowaywać. Ja nie przepadam za tym trunkiem aż tak bardzo, choć bardzo smakuje, ale w ilości jedno-dwóch kieliszków, za to damy pochłaniają go w zastraszającym tempie :D
2 miesiące lodówka napewno może leżeć. Ile więcej nie wiem, nie dało się nigdy sprawdzić.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Pafcio
101%
101%
Posty: 177
Rejestracja: 2006-05-08, 22:36
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Pafcio » 2008-04-24, 01:48

Alkohol stanowi ponad 20% , więc taki trunek się raczej nie popsuje - żadne bakterie nie przetrwają takiego stężenia, więc nie ma się o co martwić. Może się jedynie rozwarstwić a wtedy wystarczy wstrząsnąć (nie mieszać :wink: ).
Pozdrawiam

JanK
80%
80%
Posty: 447
Rejestracja: 2008-04-27, 21:57
Lokalizacja: Z polecenia.

Post autor: JanK » 2008-04-27, 22:32

Podobny trunek popełniam od dawna. Używam takie składniki i proporcje.
1. Mleko skondensowane, słodzone 2 puszki
2. Szklanka mleka UHT 1,5% tłuszczu.
3. 0,5l czystej 40%. Używam najtańszej z dyskontów
4. 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej.
Mleko gotuję ok. 25min. w szybkowarze. W samej wodzie gotowałem po 3godziny. (raz mi puszka wystrzeliła, ale było mycia)
Jak puszki ostygną mieszam wszystkie składniki i rozlewam do butelek. Mieszam mikserem.
Smacznego.

Awatar użytkownika
gigant
50%
50%
Posty: 164
Rejestracja: 2007-12-17, 19:29
Lokalizacja: LC

Post autor: gigant » 2008-09-10, 10:34

ostatnio w sklepach pojawiło się mleko skondensowane już ugotowane, jest tylko 0.70 zł droższe od zwykłego niegotowanego.

Hootnik
30%
30%
Posty: 31
Rejestracja: 2008-06-02, 15:31
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Hootnik » 2008-09-10, 11:02

SPRAWDZONY przepis

Pół litra śmietany 35%
-pół litra spirytusu
-100 ml whiskey
-pół kilo cukru
-skórka z 1 cytrny
-laska wnilii

śmietanę połączyć ze spirytusem, dodać whiskey,cukier,wanilię i skórkę z cytryny. DOBRZE wymieszać i odstawić na 2 miesiące. Potem przefiltrować i zabarwić karmelem.

ja robiłem bez cytryny dodałem jeszcze aromat waniliowy czekoladę i kawę

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość