Bentonit - jak klarować w praktyce?

Awatar użytkownika
Benek
50%
50%
Posty: 123
Rejestracja: 2005-12-25, 10:51
Lokalizacja: Mazury

Bentonit - jak klarować w praktyce?

Post autor: Benek » 2006-03-20, 11:03

Witam!

Możecie napisać coś o praktyce klarowania zacieru bentonitem. Na opakowaniu jest skrócona instrukcja, ale nie wyjaśnia ona całego zagadnienia. Rozpuszczam porcję w 10 krotnej ilości zacieru (rozumiem to przez 1ml bentonitu, 10 ml zacieru). mieszam, dodaje co całości, ponownie mieszam i co dalej? Zostawiam to w spokoju na godziny, dni? Mieszam co jakiś czas, jak to ma być?

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2006-03-20, 12:40

po kilku godzinach widzisz już pracę, ale najlepiej zostawić 2-3 dni , nie mieszać bo wtedy nie ma sensu klarowanie :shock:
im więcej syfu tym dłuższe klarowanie
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !

Awatar użytkownika
Benek
50%
50%
Posty: 123
Rejestracja: 2005-12-25, 10:51
Lokalizacja: Mazury

Post autor: Benek » 2006-03-20, 13:00

Właśnie dałem 10 gramową torebkę na 16 litrów zacieru. Mam -0,5 Blg, a w butli słychać jeszcze pracujące drożdże, ale czas mnie goni. Rozumiem, nie mieszać, na górze będzie pojawiała się klarowna ciecz (?).

Awatar użytkownika
Misza
101%
101%
Posty: 152
Rejestracja: 2006-01-10, 18:10

Post autor: Misza » 2006-03-20, 15:52

Dopóki drożdże pracują to klarowanie nie ma sensu, bo CO2 wydzielany przez nie wprawia zawartość w ruch.

Awatar użytkownika
Benek
50%
50%
Posty: 123
Rejestracja: 2005-12-25, 10:51
Lokalizacja: Mazury

Post autor: Benek » 2006-03-20, 23:54

Dzięki za odpowiedzi.
Zacier ma już ponad miesiąc. Zaglądałem przed chwilą do dymiona, słychać lekkie pykniecia drożdży. Mimo to, po tych kilkunastu godzinach, na około 25 centymetrów wysokości cieczy, kilka od góry jest już klarowne.

Benek

Fenol
101%
101%
Posty: 229
Rejestracja: 2006-02-03, 16:43

Post autor: Fenol » 2006-03-21, 21:41

Witam

Tu jest mały haczyk.
Na rynku można spotkać dwa podobne środki: Bentonit i Bentogran.
Oba przed użyciem trzeba namoczyć najlepiej w WODZIE, przy czym Bentonit trzeba uwadniać przez około doby, Bentogran jest gotowy po około 30 min.
Do mieszania Bentonitu i Bentogranu z wodą najlepiej użyć miksera szybkoobrotowego.

Pozdrawiam
Fenol

Awatar użytkownika
Tofi
101%
101%
Posty: 1863
Rejestracja: 2006-01-05, 00:36
Lokalizacja: zDolny Śląsk
Kontaktowanie:

Post autor: Tofi » 2006-03-21, 23:47

@Fenol
ten Betogran to co ma w sobie takiego, że tak intensywnie działa?

Awatar użytkownika
Benek
50%
50%
Posty: 123
Rejestracja: 2005-12-25, 10:51
Lokalizacja: Mazury

Post autor: Benek » 2006-03-22, 09:08

Zastosowałem Bentonit C Clair T z Eurowinu. Uwadniałem go około 30 minut. Mimo, że od góry kilka centymetrów klarownej cieczy jakby się zatrzymało, to myślę, że w środku jest dużo lepiej, a osad wytrąca się na ściankach, uniemożliwiając tym samy obserwację wnętrza.

Fenol
101%
101%
Posty: 229
Rejestracja: 2006-02-03, 16:43

Post autor: Fenol » 2006-03-22, 12:36

Witam
Tofi pisze:@Fenol
ten Betogran to co ma w sobie takiego, że tak intensywnie działa?
Szybko i w skrócie:

Bentonit - surowy kopalny minerał ewentualnie sproszkowany, przed zastosowaniem wymaga wielogodzinnego namaczania.

Bentogran - to bentonit o wysokiej czystości, poddany procesowi atomizacji. Następnie jest granulowany, przez wymrożenie w próżni z już uwodnionej zawiesiny wodnej. Teoretycznie gotowy do użycia natychmiast po zmiksowaniu z wodą, ale lepiej mu dać z pół godzinki.

Pozdrawiam
Fenol

powa

Post autor: powa » 2006-07-08, 10:57

Przez kilka lat pracowałem w firmie produkującej koncentraty owocowe. Do klarowania soku używany był bentonit + żelatyna + zol krzemionkowy. Środki te sprzedawane są np. przez firmę ABEnzymes (Sieradz) i Begerow (Sandomierz) i wiele innych. Od begerowa i abenzymes można bez kłopotu wynudzić technologię klarowania i filtracji wina, soków itd.

W razie zainteresowani walić mi na pw :D

Awatar użytkownika
destylatek
101%
101%
Posty: 202
Rejestracja: 2008-02-18, 14:17
Lokalizacja: Księstwo Cieszyńskie

Post autor: destylatek » 2008-03-26, 18:13

Zacier który zrobiłem wg Chemika Studenta dzisiaj ma dwa tygodnie. We Wtorek po Świętach sprawdziłem czy cukier już drożdże przerobiły i wyszło mi -5blg. W smaku jest lekko kwaśny wyraźnie bez cukru. Wczoraj wieczorem rozpuściłem 35g bentonitu i po 10min wlałem wszystko do 45l nastawu mieszjąc mieszadłem za pomoca wiertarki. Dzisiaj po kilkunastu godzinach nie widać żadnego efektu klarowania. Nie wiem czy dałem za mało bentonitu czy za mocno zamieszłem. Jak wsadziłem nos do beczki to wyczułem wyraźnie jakby jeszcze gazowało, ale w zacierze zupełna cisza, nic nie gazuje, nie widzę żadnych bąbelków.

Pozdrawiam destylatek

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-03-26, 20:32

@destylatek

Nie wyklarował Ci się wstępnie po 2 tygodniach? Chcesz mieć z cukrówki kryształ?

Czy 10 nim to nie za krótko na uwadnianie bentonitu-jaka miałeś instrukcję na opakowaniu.
Stosowałem inne środki, ale nie chce robić reklamy.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
destylatek
101%
101%
Posty: 202
Rejestracja: 2008-02-18, 14:17
Lokalizacja: Księstwo Cieszyńskie

Post autor: destylatek » 2008-03-26, 21:31

To mój pierwszy zacier z dodatkiem przecieru pomidorowego i ciągle jest koloru lekko "pomidorowego" :D Jak nabierałem zeby sprawdzić blg to był lekko mętny. Ale faktycznie gdzieś w którymś poście ktoś pokazywał fotkę wyklarowanego zacieru w kielichu na takiej skręconej nóżce i ten był faktycznie kryształ.
No cóz w Sobotę i tak idzie do rury.

Pozdrawiam destylatek

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-03-26, 21:36

destylatek pisze: No cóz w Sobotę i tak idzie do rury.
No i słusznie, rura go na pewno pięknie wyklaruje :)
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
krystek1
30%
30%
Posty: 45
Rejestracja: 2010-01-30, 21:57
Lokalizacja: Jestem stąd.

Post autor: krystek1 » 2010-03-10, 18:14

witam mam mały pomysł na allegro bentonit do klarowania kosztuje 4zł za 100g + przesyłka a bentonit dla kota worek 10kg kosztuje 10zł u mnie w sklepie czytałem skład na opakowaniu i pisze 100% czysty bentonit i wydaje mi się ze ten do klarowania i ten dla kota różni się od tego do klarowania opakowanie i cenom tak więc postanowiłem go sprawdżic już go zalałem wodą i czekam do jutra i go wleje
pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości