Gin

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
Awatar użytkownika
mcfinn
30%
30%
Posty: 36
Rejestracja: 2008-02-19, 23:00
Lokalizacja: zgierz

Gin

Post autor: mcfinn » 2008-03-21, 18:19

Przegladajac homedistiller.org rzucil mi sie w oczy przepis/metoda na gin chociaz sadze ze mozna by bawic sie rowniez z innymi skladnikami.Mianowicie na szczycie kolumny, zamiast ostatniego zmywaka:) umieszcza sie torebeczke/pojemnik z ziolami.czy ktos probowal tego sposobu i ew.jakie byly tego efekty?
Ostatnio zmieniony 2009-06-07, 19:37 przez mcfinn, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-03-21, 18:27

Robiłem gin z przepisu z tej strony, tylko innym sposobem tzn. najpierw maceracja ziół w alkoholu a potem destylacja prosta (razem z ziołami) do momentu aż leci biały destylat.
Sposób podany przez Ciebie jest dobrze znany i używa się go nie tylko do produkcji ginu, ale innych wódek smakowych.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
mcfinn
30%
30%
Posty: 36
Rejestracja: 2008-02-19, 23:00
Lokalizacja: zgierz

Post autor: mcfinn » 2008-03-21, 18:33

dobrze wiedziec ze jednak robienie wodek smakowych to nie czarna magia.sposob wydaje sie calkiem latwy:)kolejne pytanie jak by sie to mialo do refluxu wew?lepiej umiejscowic torebeczke nad rurka zwrotna czy tez pozwolic zeby sciekalo na ziola?

Awatar użytkownika
easy driver
40%
40%
Posty: 83
Rejestracja: 2007-05-22, 20:33
Lokalizacja: południe

Post autor: easy driver » 2008-03-21, 19:47

Lepiej nad i raczej do drugiego bryknięcia.

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 1946
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2008-03-22, 07:05

Ja robiłem gin w ten sposób, ale do kotła lałem rozcieńczony spirytus po rektyfikacji, a cały proces odbywał się bez podłączonego refluksu. Efekt jak na mój gust zadawalający.
Ostatnio zmieniony 2008-05-23, 16:39 przez zbynek, łącznie zmieniany 1 raz.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

Awatar użytkownika
a_priv
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2008-03-22, 21:02

@zbynekkk

Z przyjemnością sprawdzimy na zlocie? :wink:

pzdr

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 1946
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2008-03-22, 21:09

Gin zwykle wychodzi najlepszy z wyskoku jabłecznego w zeszłym roku cena tychże była taka ze nie zrobiłem ani grama, ale jeśli się zdecyduję na dojechanie na zlot, specjalnie dla kolegi uwarzę odrobinę. :)
Ostatnio zmieniony 2008-05-23, 16:38 przez zbynek, łącznie zmieniany 1 raz.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

Awatar użytkownika
a_priv
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2008-03-22, 21:23

Czekam zlotu z niecierpliwością. :roll:

pzdr

Awatar użytkownika
Tofi
101%
101%
Posty: 1863
Rejestracja: 2006-01-05, 00:36
Lokalizacja: zDolny Śląsk
Kontaktowanie:

Post autor: Tofi » 2009-06-03, 10:52

Gin uzyskuje się po przez ekstrakcję oparami alkoholu - wlewasz czysty alkohol do potstilla, zawieszasz worek z owocami jałowca i przeprowadzasz ekstrakcję, bo destylacją nie można tego nazwać.

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2009-06-03, 17:01

Tofi nie masz racji do końca. To co podałeś to jeden ze sposobów otrzymywania ginu.
Ja robię przez macerację i potem destylację, nawet w wersji bez oddzielania ziół.
Zobacz na http://homedistiller.org/ w zakładce Flavouring i GIN.

np. cenne uwagi:

Kod: Zaznacz cały

The total amount of botanicals used is about 20-35 grams/litre. If we take the dominant botanical juniper as 'x', the proportions of the botanicals used is: 
x = juniper 
x/2 = coriander 
x/10 = angelica, cassia, cinnamon, liquorice, bitter almonds, grains of paradise, cubeb berries 
x/100 = bitter & sweet orange peel, lemon peel, ginger, orris root, cardamon, nutmeg, savory, calamus, chamomile. 
If we use x = 20g then x/2 = 10g, x/10 = 2g, x/100 = 0.2g (200mg) 

Some current gins do not have a pronounced juniper character as they are used for cocktails and are more of a flavored vodka - for this type of gin for 'x' use equal quantities for juniper & coriander (i.e. x = 20g composed of 10g of juniper & 10g of coriander) 

The botanical are macerated in 45%abv neutral alcohol (usuallyfor 24 hours), redistilled and then diluted to 42%abv which is an optimal strength for holding the flavour of the botanicals. Only the middle run (80-85%abv) is used to produce a high quality gin. Plymouth Gin also comes in a 57%abv 'Navy Strength' and which is also the British 100 proof strength. *
*źródło http://homedistiller.org/

Przydatna może być też to:

Kod: Zaznacz cały

With the aim of formulating a standard model for gin botanical quantities for the homedistiller, here is a table of the botanicals used in 8 modern gins: 
1) Tiger Gin 
2) Gordon's Distilled London Dry Gin 
3) Beefeater London Distilled Dry Gin 
4) Plymouth Gin 
5) Bombay Distilled London Dry Gin 
6) Bombay Sapphire Distilled London Dry Gin 
7) Mercury Gin 
8) Juniper Green London Dry Gin 


Botanicals used-------Gin Brand (see above) 
-----------------------1-----2-----3-----4-----5-----6-----7-----8
Juniper---------------yes---yes---yes---yes---yes---yes---yes---yes
Coriander-------------yes---yes---yes---yes---yes---yes---yes---yes
Angelica root---------yes---------yes---yes---yes---yes---yes---yes
Cassia----------------yes---yes---yes---------yes---yes---yes
Cinnamon--------------yes------------------------------------------
Liquorice-------------yes---------yes---------yes---yes---yes------
Bitter almonds--------------------------------yes---yes---yes------
Grains of Paradise----------------------------------yes------------
Cubeb berries---------------------------------------yes------------
Bitter orange peel----------------yes------------------------------
Sweet orange peel-----yes---------------yes---------------yes------
Lemon peel------------yes---------yes---yes---yes---yes---yes------
Ginger----------------------yes------------------------------------
Orris root------------yes---------------yes---yes---yes---yes------
Cardamon--------------yes---------------yes------------------------
Nutmeg----------------yes---yes------------------------------------
Savory----------------------------------------------------------yes
Calamus (sweet flag)-----------------------------------------------
Chamomile (?)------------------------------------------------------


Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Tofi
101%
101%
Posty: 1863
Rejestracja: 2006-01-05, 00:36
Lokalizacja: zDolny Śląsk
Kontaktowanie:

Post autor: Tofi » 2009-06-04, 10:04

Macerując uzyskasz jałowcówkę nie gin, a różnica jest taka jak pomiędzy śliwowicą a śliwkówką.

cemik1

Post autor: cemik1 » 2009-06-04, 10:05

Jest kilka sposobów otrzymywania tego trunku:
1. Ekstrakcja przypraw (głównie jałowca) oparami alkoholu
2. Ekstrakcja przypraw (głównie jałowca) oparami wody
3. Maceracja przypraw (głównie jałowca) w alkoholu i destylacja
4. Maceracja przypraw (głównie jałowca) w alkoholu

Oczywiście w każdym ze sposobów na koniec gin uzupełnić można innymi dodatkami smakowo-zapachowymi.

Awatar użytkownika
Tofi
101%
101%
Posty: 1863
Rejestracja: 2006-01-05, 00:36
Lokalizacja: zDolny Śląsk
Kontaktowanie:

Post autor: Tofi » 2009-06-04, 10:38

@cemik1
Napiszę to jeszcze raz tylko wyraźniej - poprzez macerację uzyskasz nalewkę jałowcową, a poprzez destylację wódkę jałowcową - inny gatunek napoju spirytusowego.

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2009-06-04, 10:50

@Tofi

Ty nie rozmumiesz co piszemy.
Gin mozna otrzymać poprzez najpierw maceracje ziół, a potem oddestylowanie nastawu i jest to GIN , a nie jałowcówka!! :wall
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Tofi
101%
101%
Posty: 1863
Rejestracja: 2006-01-05, 00:36
Lokalizacja: zDolny Śląsk
Kontaktowanie:

Post autor: Tofi » 2009-06-04, 11:01

@ kifateria
rozumiem to 1,2,3 będzie jałowcowa, ale 4 z postu cemika to jałowcówka


/ :oops: wyszła mi jałówcówka, już poprawiłem/

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości