DROŻDŻE I ICH MATKI

Awatar użytkownika
cour_de_balance
101%
101%
Posty: 102
Rejestracja: 2006-01-12, 12:51

DROŻDŻE I ICH MATKI

Post autor: cour_de_balance » 2006-04-04, 23:15

W związku z dużym zainteresowaniem drożdżami, a także z mieszaniem się tematów proponuję utworzenia nowej kategorii „Drożdże i ich matki”. (propozycja nazwy działu -otwarta)
Można by to było umieścić w podkategori „Zacier i okolice”, lecz spowoduje to zamieszanie w tym dziale. (Admin wrote: topic przeniesiony)
Informacje jakie by się tam znalazły, pomogłyby w podjęciu decyzji co do wyboru metody i przeznaczenia drożdży.
Ponadto nie będziemy musieli każdy z osobna testować tych samych drożdży, wystarczy że będziemy bazować na wspólnych doświadczeniach.
Zdajemy sobie sprawę że nie do zacierów zbożowych są inne metody niż do cukrowych. Jedne drożdże lepiej sobie radzą w gęstych nastawach, inne gorzej. Czasami warto stosować matkę drożdżową , a innym razem nie mamy na to czasu .....itd.,itp.
Dalej nie ma sensu kłapać, bo każdy kto się tu znalazł to zapewne nie przypadek i czuje temat.
Więc proponuję podjęcie tematu. Co wy na to?????
Wg mnie obowiązkowo powinny znaleźć się takie informacje jak:
- nazwa szczepu
- przeznaczenie
- dawkowanie
- uwadnianie
- zakwaszanie
- temp. fermentacji
- czas pracy
- wydajność (vol)
- koszty
- gdzie można je nabyć

lub
- jak zrobić MD
- proporcje
- temperatura

Ja na co dzień stosuje poniższą tabelę
Załączniki
tabela1.jpg

Awatar użytkownika
Tofi
100%
100%
Posty: 1863
Rejestracja: 2006-01-05, 00:36
Lokalizacja: zDolny Śląsk
Kontaktowanie:

Post autor: Tofi » 2006-04-04, 23:50

pozycje 12 zmienił bym na koszt i podzielił na koszt 100 g (porównaie cen) i koszt oraz rozmiar 1 opakowania (bo niestety niektóre drożdze trzeba kupowac w paczkach po 0,5kg)

kopeć

Drożdże fermentis

Post autor: kopeć » 2006-04-13, 22:25

Czy ktoś z was praktykował z tymi od 98% ,interesują mnie dawki podobno 100-150g na 1000 l ??,temperatura 30-35? ma ktoś to sprawdzone?(domowym sposobem)

Awatar użytkownika
darod
50%
50%
Posty: 119
Rejestracja: 2006-04-13, 20:05

Post autor: darod » 2006-04-27, 12:42

dostałem od znajomego drożdże gorzelniane może ktoś się spotkał z takimi bo znajomy nie był w stanie powiedzieć co to za szczep i jak je stosować
Załączniki
drożdże.JPG

Awatar użytkownika
Tofi
100%
100%
Posty: 1863
Rejestracja: 2006-01-05, 00:36
Lokalizacja: zDolny Śląsk
Kontaktowanie:

Post autor: Tofi » 2006-04-28, 09:56

Ten znajomy nie mówił do czego były wykorzystywane? Bo nie wszystkie gatunki nadają się do wytwarzania alkoholu. na 100% przy 21°-24°C możesz używać, chyba że są to piwowarskie o szczególnych warunkach fermentacji (np. do pilsnera). Jeżeli znajomy powie tobie że gorzelnicze to spokojnie możesz używać przy 30°C

Awatar użytkownika
darod
50%
50%
Posty: 119
Rejestracja: 2006-04-13, 20:05

Post autor: darod » 2006-04-28, 10:01

to na bank są gorzelnicze nawet wiem z której gorzelni :lol:
dzięki Tofi!!
(nie mam już kontaktu z tym kolegą dletego pytałem)

Awatar użytkownika
Tofi
100%
100%
Posty: 1863
Rejestracja: 2006-01-05, 00:36
Lokalizacja: zDolny Śląsk
Kontaktowanie:

Post autor: Tofi » 2006-04-28, 10:11

jeżeli to są gorzelnicze to proponuje tobie zrobić najpierw dwie próbki. Jedna dla 30°C druga dla 35°C. 30°C to taki standard dla gorzelniczych, ale może się okazać, że te twoje dużo lepiej sobie poradzą przy 35°C (3-4 dni na 12% i do gara).

Awatar użytkownika
darod
50%
50%
Posty: 119
Rejestracja: 2006-04-13, 20:05

Post autor: darod » 2006-04-28, 20:54

zrobiłem nastaw:
4,5kg cukru 18L wody i dałem grzałke od akwar... termostat ustawiłem na MAX 32*C po jakims czasie dodalem MD
jutro zerkne co się dzieje
zacier miał 19*blg
a........nie dałem nic po za drożdżami i cukrem - to wystarczy??

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2006-04-28, 22:50

Przydołoby się sypnąć trochę pożywki.

Awatar użytkownika
Tofi
100%
100%
Posty: 1863
Rejestracja: 2006-01-05, 00:36
Lokalizacja: zDolny Śląsk
Kontaktowanie:

Post autor: Tofi » 2006-04-29, 11:33

Zdecydowanie pożywka do cukru. I nie jestem przekonany do tych 19 blg na poczatek, ale tez ruszy.

Awatar użytkownika
darod
50%
50%
Posty: 119
Rejestracja: 2006-04-13, 20:05

Post autor: darod » 2006-04-29, 12:08

dałem dzis 10g pożywki, temperatura około 35*C od wczoraj nic się nie dzieje CISZA!
może faktycznie te 19*blg to za dużo :roll:
jeśli bym rozrzedził nastaw to musze dać nową MD??

moonjava
40%
40%
Posty: 81
Rejestracja: 2006-01-05, 23:32

Post autor: moonjava » 2006-04-29, 15:47

A jak robisz tą MD?

Awatar użytkownika
Tofi
100%
100%
Posty: 1863
Rejestracja: 2006-01-05, 00:36
Lokalizacja: zDolny Śląsk
Kontaktowanie:

Post autor: Tofi » 2006-04-29, 16:37

tym, że 19 blg się nie przejmuj, bo nic się nie stanie strasznego. Po prostu kiedy robię, to licze sobie zacier na uzyskanie troche powyżej 12% i dawke dziele na dwa - połowa odrazu, część z drugiej połowy idzie do matki, a reszta na syrop który dodaje jak są głodne po dwóch dniach.

Awatar użytkownika
darod
50%
50%
Posty: 119
Rejestracja: 2006-04-13, 20:05

Post autor: darod » 2006-04-30, 09:57

MD robie tak:
1L wody około 30-35*c
szczypta pożywki
łyżeczka drożdży
po godzinie do zacieru

moonjava
40%
40%
Posty: 81
Rejestracja: 2006-01-05, 23:32

Post autor: moonjava » 2006-04-30, 12:56

Jeżeli to są drodze aktywne to nie wolno przy ich uwadnianiu dodawac pozywki bo to je uszkadza, wyjątkiem jest Go-Ferm; stosunek drozdzy do wody powinien wynosic 1 : 5-10 wagowych, większa ilosc wody zmniejsza cisnienie osmotyczne i komórki drozdzy mogą po prostu pękać; uwadnianie powinno trwac 15-20 min., po tym czasie kondycja drozdzy sie pogarsza (mutacje, wypłukiwanie zaw. komórek).

MD a uwadnianie to dwie zupełnie różne rzeczy.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość