Ziemniaki>Bimber

Genesis72
40%
40%
Posty: 98
Rejestracja: 2006-04-09, 10:18

Ziemniaki>Bimber

Post autor: Genesis72 » 2006-04-09, 10:22

Czesc
Mam takie pytanie
Ile potrzeba ziemniakow jadalnych, aby otzrymac 1 litr alkoholu miare czystego?
Ziemnia po prostu zmielane i wrzucone do zacieru z woda i z drozdzami

Jak najlepiej mozna takie ziemniaki preparowac w warunkach domowych?

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 4738
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Re: Ziemniaki>Bimber

Post autor: Citizen Kane » 2006-04-09, 12:15

Obawiam się, że ziemniaki, ot tak zmielone i wrzucone do wody z drożdżami dadzą ci 0 litrów z kilograma :-) Skrobię zawartą w ziemniakach trzeba by było potraktować enzymami aby drożdże mogły ją przerobić na etanol. W takim układzie z kilograma moża uzyskać (teoretycznie) ~100 ml spirytusu.
Ostatnio zmieniony 2006-04-09, 14:01 przez Citizen Kane, łącznie zmieniany 1 raz.

Genesis72
40%
40%
Posty: 98
Rejestracja: 2006-04-09, 10:18

Post autor: Genesis72 » 2006-04-09, 13:27

W jaki sposob to zrobic w warunkach domowych?

moonjava
40%
40%
Posty: 81
Rejestracja: 2006-01-05, 23:32

Post autor: moonjava » 2006-04-09, 13:41

http://homedistiller.org/ > Using Potatoes

Genesis72
40%
40%
Posty: 98
Rejestracja: 2006-04-09, 10:18

Post autor: Genesis72 » 2006-04-09, 22:27

CZy skrobia sie uwolnia, jezeli te ziemniaki rozgotuje?

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 4738
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2006-04-09, 22:58

@Genesis

Proponuje abyś poczytał http://bimber.ovh.org/przemyslowo.html#zasady
Jest tam trochę o produkcji etanolu z ziemniaków.

Awatar użytkownika
tomy
70%
70%
Posty: 317
Rejestracja: 2006-04-21, 16:11
Lokalizacja: Kaszuby

Post autor: tomy » 2006-04-24, 23:29

Teoria teorią , ale czy ktoś już temat przerobu ziemniaczków poznał od strony praktycznej ?
Pytam z ciekawości bo zamierzam właśnie ziemniaczki przeznaczyć na drugie gotowanie .
Enzymy już zamówione . Ale pierwsze będzie typowo z cukru .

Awatar użytkownika
Tofi
101%
101%
Posty: 1863
Rejestracja: 2006-01-05, 00:36
Lokalizacja: zDolny Śląsk
Kontaktowanie:

Post autor: Tofi » 2006-04-25, 03:19

@tomy
ze względów ekonomicznych jeszcze nikt, ale masz szanse określić walory smakowe w porównaniu z żytem.

Awatar użytkownika
tomy
70%
70%
Posty: 317
Rejestracja: 2006-04-21, 16:11
Lokalizacja: Kaszuby

Post autor: tomy » 2006-04-25, 10:20

Żeby mieć szanse ocenić różnicę między destylatem z ziemniaków a destylatem z żyta to będę musiał zrobić i jedno i drugie . Ale nie widzę jakoś problemu żeby zrobić obydwa wyroby . Jak dojadą enzymy to zacznę działać .

Awatar użytkownika
stratos
101%
101%
Posty: 613
Rejestracja: 2010-11-04, 20:18
Kontaktowanie:

Post autor: stratos » 2013-12-15, 10:21

10kg ziemników umyłem w zlewie i przepuściłem przez maszynke do mielenia mięsa na najmiejszym sitku.
Dolałem do tak powstałej mazi 10l wody z enzymem upłynniającym i po wymieszaniu wlałem do kotła.
Kolejny etap to podgrzanie zawartości kotła do 90*C.
Po zestudzeniu do 60 stopni dodałem enzym scukrzający i po kolejnym zestudzeniu do 35 stopni dodałem 0,4l matki drożdżowej.

W tej chwili fermentacja trwa 26 godzin i jest już prawie zakończona.
Licznik nabił 419l wydobywającego się CO2, a za ostatnią godzinę produkcja tego gazu wyniosła 1,5l.
"Błogosławieni Ci którzy nie patrzą na swiat poprzez pryzmat wiedzy wpojonej" - stratos
"Jeżeli w ogóle warto coś robić, to warto to robić dobrze" - Albert Einstein
aparatura do destylacji

Awatar użytkownika
OLO 69
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1585
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2013-12-15, 11:38

Sprawdzałeś blg przed zadaniem drożdży? Ciekawi mnie jaki wynik?
OLO 69

Awatar użytkownika
stratos
101%
101%
Posty: 613
Rejestracja: 2010-11-04, 20:18
Kontaktowanie:

Post autor: stratos » 2013-12-15, 16:29

Niestety nie sprawdziłem.
Zakładam że około dziesieciu, ale to domysł.
Duży rozrzut w skrobiowości ziemniaki posiadają.

424l CO2 po 32 godzinach.
Uzysk gazu w chwili obecnej to 2l na trzy godziny.
Myślę że dalsze oczekiwanie mija się z celem i przechodze do destylacji.
"Błogosławieni Ci którzy nie patrzą na swiat poprzez pryzmat wiedzy wpojonej" - stratos
"Jeżeli w ogóle warto coś robić, to warto to robić dobrze" - Albert Einstein
aparatura do destylacji

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 5611
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2013-12-15, 19:21

Życzę powodzenia, to jedna z tez naszego forum z którą się nie zgadzam, na forum ile razy ktoś ruszył ziemniaki zawsze pisał, że kiepska wódka wyszła, a ja teoretyk nie dawałem wiary, dalej zmanipulowany reklamami polmosów twierdzę, że wysokiej klasy czystą można zrobić z ziemniaków, surowce z których możemy uzyskać wódkę czystą na najwyższym poziomie światowym, taką miękką, łagodną, mniamniuśną to żyto, pszenica i własnie ziemniak, tyle że cena w tym roku nie sprzyja temu surowcowi, u nas w sklepach od 1,4-1,7zł, ziemniaki się robi, gdy od rolnika można kupić po 40 groszy.

Fenol
101%
101%
Posty: 229
Rejestracja: 2006-02-03, 16:43

Post autor: Fenol » 2013-12-16, 17:13

Parę lat temu robiłem z mąki ziemniaczanej.
Wyszedł bardzo delikatny, łagodny w smaku i praktycznie bezzapachowy, polecam.

P.S.
Niektórzy koledzy z forum na zerowym zlocie próbowali ;)

liyo78
30%
30%
Posty: 35
Rejestracja: 2011-05-26, 23:54

Post autor: liyo78 » 2013-12-17, 00:06

stratos pisze:Licznik nabił 419l wydobywającego się CO2, a za ostatnią godzinę produkcja tego gazu wyniosła 1,5l.
Jaki licznik? możecie mnie oświecić?

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości