Taboret gazowy?

Teoria, praktyka, sprzęt, kolumna
Awatar użytkownika
kropelka
50%
50%
Posty: 101
Rejestracja: 2008-03-27, 21:45

Taboret gazowy?

Post autor: kropelka » 2008-04-14, 13:57

Witam. Mam pytanie. Tematem jest taboret gazowy. Czy warto zrobić go samemu czy kupić na alegro? Prosze o porady. A jeśli ktoś robił sam taki taboret to kilka wskazówek. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
winiarek5
101%
101%
Posty: 1814
Rejestracja: 2006-04-09, 15:02
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post autor: winiarek5 » 2008-04-14, 14:43

W dążeniu do zrobienia wszystkiego samemu należy zachować pewien umiar a przede wszystkim zdrowy rozsądek.
W każdym przypadku wychodzi to na zdrowie.

Pozdrawiam

Winiarek

Awatar użytkownika
bielok
101%
101%
Posty: 591
Rejestracja: 2006-06-30, 09:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: bielok » 2008-04-14, 18:21

Cześć.
Ja robiłem sam - głównie dlatego że chciałem sie nauczyć trochę spawać. Kątowniki na ramę miałem swoje, na złomie kupiłem kurki (2 szt.), dwa palniki z piekarników, oraz rurę zasilająca kurki. Z tego co pamiętam koszt tych części to mniej jak 6 zł + elektrody + plus prąd. Keg z 25 l zacieru grzeję ok 45-50 minut. Sprzęt będę modyfikował o śruby dające możliwość wypoziomowania taboretu (mam nierówną podłogę) oraz będę zmieniał palniki, jeden z tych które mam teraz grzeje w duzym stopniu po obrzeżu kega (chcę bardziej scentralizowac płomień). Musisz sie liczyć z tym ze bedziesz musiał modyfikować rurkę doprowadzającą gaz pomiędzy kurkiem a palnikiem co wiąże się z rozklepywaniem końcówki rurki. Jeśli się czujesz na siłach, masz czas to próbuj. Ale ja masz odpierdzielić fuszerkę to wyłuskaj 100 zł z portfela i zakup gotowy palnik bo wysadzisz w powietrze siebie i swoją rodzinę.
pozdrawiam
bielok

Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..

Awatar użytkownika
kropelka
50%
50%
Posty: 101
Rejestracja: 2008-03-27, 21:45

Post autor: kropelka » 2008-04-14, 19:39

Moze być np. taki http://www.allegro.pl/item341853226_tab ... omcja.html
znalazlem na alegro w rozsądnej cenie. choc i tak bedzie do poprawki. Trzeba bedzie mu wzmocnic nóżki.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez kropelka, łącznie zmieniany 2 razy.

anulek
40%
40%
Posty: 92
Rejestracja: 2007-11-15, 20:35

Post autor: anulek » 2008-04-14, 21:32

A dlaczego kolego chcesz w nim wzmocnić nóżki?Według mnie konstrukcja jest mocna.Takiego używam i nie miałem problemu.

Awatar użytkownika
kropelka
50%
50%
Posty: 101
Rejestracja: 2008-03-27, 21:45

Post autor: kropelka » 2008-04-14, 21:44

Tak mi sie wydawalo jak ogladalem zdjecia. jesli wytrzyma keg50 z cala aparatura to dla mnie lepiej. pozdrawiam

marer
40%
40%
Posty: 66
Rejestracja: 2007-09-20, 13:48

Post autor: marer » 2008-04-14, 22:27

Ja bym ci proponował kupić promiennik gazowy
Lepiej ogrzewa kega.
Ja mam coś takiego
http://www.allegro.pl/item346730288_pro ... gwar_.html

domin99
0%
0%
Posty: 4
Rejestracja: 2007-08-17, 00:24

Post autor: domin99 » 2008-04-15, 12:31

Ja zrobilem sam,do tego celu uzylem starej termy gazowej(termet).Na zlomowiskach pelno jest tego.Wyjmujesz palnik,dysze sa wykrecane wiec zaleznie jaka moc chcesz uzyskac to wykrecasz i zaslepiasz ,gorne palniki sa wyjmowane(u siebie zostawilem 8 palnikow).Wykorzystuje 1/2 mocy. Aha jedynym problemem jest to ze palnik jest na srobunku
i ciezko jest znalezc redukcje na 1/2 cala,ale w niektorych termach na dole jest kawalek mufy aluminiowej z wejsciem na 1/2 cala i mozna uciac i przyspawac do palnika.Postaram sie dzisiaj zrobic zdjecia i zamiescic jak to wyglada.A podstawe mozna spokojnie na zlomowisku znalezc.

KARMEL
101%
101%
Posty: 509
Rejestracja: 2008-01-06, 18:54

Post autor: KARMEL » 2008-04-16, 10:36

Witam
Koledzy taboret kosztuje 130zł ma zabezpieczenia zapalarkę i jast naprawdę dobry .
U mnie służy 2 lata
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Pan Jasiu
50%
50%
Posty: 167
Rejestracja: 2006-04-23, 12:44
Lokalizacja: Kocioł Bałkański

Post autor: Pan Jasiu » 2008-04-16, 16:40

posiadam promiennik i jest to dobre urządzenie, aczkolwiek jak dla mnie aktualnie za słabe (tylko 4,2 kW). Natomiast taborety gazowe oferowane na allegro to naprawdę duży kawał żeliwa, posiadają termoparę i osobiście, pomimo tego, że posiadam warsztat odpowiedni by stworzyć sobie samoróbkę, wolę wydać te 119 zł i kupić coś pewnego.

W końcu na bezpieczeństwie nie można oszczędzać!



Jeszcze pytanie do wszystkich używających taboretów jak ustawić dostęp tlenu pomiędzy dyszą, a palnikiem? Otworzyć maksymalnie, czy tylko np do połowy?

Awatar użytkownika
Chemik student
101%
101%
Posty: 355
Rejestracja: 2006-05-26, 11:35
Lokalizacja: Bydgoszcz

Post autor: Chemik student » 2008-04-16, 17:43

ja przy grzaniu z pełną lub z połową mocy otwieram na maxa, jak potrzebuje grzać słabiej to wtedy przymykam.

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-04-16, 18:06

Ja obserwuję płomień i usatwiam tak, aby płomień miał kolor niebieski (nie pomarańczowy) i był "mocny".
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
kropelka
50%
50%
Posty: 101
Rejestracja: 2008-03-27, 21:45

Post autor: kropelka » 2008-04-16, 19:15

Dzieki za wypowiedzi. poszukam sobie na alegro.pozdro dziekowac dziekowac

Awatar użytkownika
Pan Jasiu
50%
50%
Posty: 167
Rejestracja: 2006-04-23, 12:44
Lokalizacja: Kocioł Bałkański

Post autor: Pan Jasiu » 2008-04-22, 11:10

Czy zdarzyło się komuś, żeby termopara odcięła dopływ gazu pomimo, że płomień palił się i był ustawiony na połowę mocy?

Niepokoi mnie to, że u mnie stało się tak dwa razy w przeciągu 6godzin. Przyjrzałem się rureczce termopary i zauważyłem przy jej końcu dwa spłaszczenia.

Czy ktoś z posiadaczy allegrowskich taboretów ma podobne?
Jeśli nie pewnie to one są przyczyną nadgorliwości mojego zaworu i należałoby je wyprostować.

Awatar użytkownika
Pablo Maximus
101%
101%
Posty: 125
Rejestracja: 2008-02-10, 23:40
Lokalizacja: z Podbeskidzia

Post autor: Pablo Maximus » 2008-04-22, 12:28

Moja też jest spłaszczona i działa więc to chyba tak ma być. Sprawdź czy końcówka jest nad płomieniem przy normalnej pracy i przy ruchach powietrza w pomieszczeniu. Czasem przy niewielkim przeciągu płomień się trochę odchyla i nie ogrzewa końcówki termopary, w efekcie gaz zostaje odcięty.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość