Jak zrobić Metaxę

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
Awatar użytkownika
wojtek_b
40%
40%
Posty: 77
Rejestracja: 2006-02-03, 16:58
Lokalizacja:

Jak zrobić Metaxę

Post autor: wojtek_b » 2006-04-12, 22:20

Może ktoś wie jak zrobić Metaxę albo coś bardzo zbliżonego w smaku :?:

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 4738
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2006-04-12, 22:58

FAQ Oliwki i coś o... Metaxa [12.12] 15:12 (str. 63)

http://f.kuchnia.o2.pl/temat.php?id_p=1 ... start=1860

Awatar użytkownika
wojtek_b
40%
40%
Posty: 77
Rejestracja: 2006-02-03, 16:58
Lokalizacja:

Post autor: wojtek_b » 2006-04-12, 23:17

Citizen Kane pisze:FAQ Oliwki i coś o... Metaxa [12.12] 15:12 (str. 63)
Już tam wcześniej szukałem, ale żadnych konkretów :(

Próbuję w ten sposób:
Maceruję w słoju rodzynki (na razie jestem na tym etapie), potem to przedestyluje (tak jak absynt).
Destylat uszlachetnię szczapkami dębowymi i osłodzę korzeniem lukrecji , moze z odrobiną anyżu.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 4738
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2006-04-12, 23:34


jarek
101%
101%
Posty: 93
Rejestracja: 2006-03-15, 22:04
Lokalizacja: BXL

Post autor: jarek » 2006-05-25, 21:16

METAXA
http://f.kuchnia.o2.pl/temat.php?id_p=19133&start=540 [23.08] 23:47
powodzenia chopin

gizi:D

Metaxsa

Post autor: gizi:D » 2007-01-08, 22:07

Siema ja tam nie wiem jak sie robi metaxse :oops: ale ostatnio bylem w sklepie bezclowymi :mrgreen: i kupilem litra metaxsy za 10euro :wink: to jest dopiero prawdziwa woda kolorowa najlepsza jaka pilem i wchodzi bez popity ale trzeba uwazac moze niezle kopnac :D

Tak wiec nie robce zadnych metaxs sami bo tak nie wyjda lepij kupic i sie rozkoszowac prawdziwym smakiem greckiej wodki:D


ps to byla oczywiscie 5 gwiazdkowa metaxsa :P

bizon
101%
101%
Posty: 83
Rejestracja: 2006-11-30, 19:36
Lokalizacja: miasto

Re: Metaxsa

Post autor: bizon » 2007-01-08, 23:01

Ale tu nie chodzi by złapać króliczka ale by gonić go... i przegonić :)

Admin: Usunięto cytat

greg
60%
60%
Posty: 221
Rejestracja: 2006-05-17, 23:21

Post autor: greg » 2007-01-10, 02:42

Tia... to nie jest forum konsumentów przemysłowych trunków, lecz forum zapaleńców, produkujących destylaty w domu, kolego...

gizi:D

metaxsa

Post autor: gizi:D » 2007-01-10, 22:12

Panowie ja staram sie bronic dobrej marki wódki :D sam kiedys pędzilem bimber :P i byl on róznej jakosci :lol: ale Wiem jedno zadna domowa wódka nie będzie tak dobra jak prawdziwa Metaxa :mrgreen:

Ale zawsze mozna próbowac tylko zebyscie sie nie potruli :D

Awatar użytkownika
Tofi
101%
101%
Posty: 1863
Rejestracja: 2006-01-05, 00:36
Lokalizacja: zDolny Śląsk
Kontaktowanie:

Post autor: Tofi » 2007-01-10, 22:47

Metaxy nie robi się ze zboża lub ziemniaków, tylko z winogron plus zestaw przypraw, więc to trochę porównanie kombi z ferrari - czerwonym na weekendowe zakupy nie pojedziesz, a rodzinnym nie osiągniesz 300km/h.
Konstytucja RP - Art. 54. 1. Każdemu zapewnia się wolność wyrażania swoich poglądów oraz pozyskiwania i rozpowszechniania informacji.

Awatar użytkownika
lopes
101%
101%
Posty: 271
Rejestracja: 2006-01-08, 19:23
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: lopes » 2007-01-12, 00:25

witam
nie mamy takich winiogron a i czerwonych bolidów nie jest za dużo ale polak potrafi
pozdro

RyÂś

Gizi to ściemniacz

Post autor: RyÂś » 2007-01-15, 19:15

Gizi to mały ściemniacz, znam gościa, chodziliśmy razem do gimnazjum. On nigdy nie pił Metaxy, conajwyżej nalewki i tanie browary, taki mały kawalarz...

Awatar użytkownika
flesz103
101%
101%
Posty: 294
Rejestracja: 2006-04-02, 20:21
Lokalizacja: Rzeszów

Post autor: flesz103 » 2007-03-08, 20:50

Witam.
Popełniłem kilka dni temu destylat wg. przepisu na metaxę z Oliwki.
Wino z dzikiej róży mrożonej, sklarowane przepuściłem bez refluksu na krótkim wypełnieniu.
To co zostało w kegach gotowałem, aż zmniejszyło objętość do ok. 1/3 wyjściowej.
Syropek dolałem do destylatu.
Sam destylat pachniał niespecjalnie, jakoś tak mdło. Po zmieszaniu - dość obiecująco.
Na razie jest to jeszcze "surowizna", ale ma "potencjał".
Mam ochotę jeszcze dodać nabytych w tym celu rodzynek Greckich.
Nie bardzo wiem jak się do tego zabrać.
Czy macerować je w całości - (nabierze wtedy słodkawego posmaku), czy w zostawionych profilaktycznie 5 litrach destylatu i potem jeszcze raz przedestylować, po czym dodać do całości.
Oczywiście obowiązkowo płatki dębowe. Myślę dać pół na pół - mocno palone i lekko przypiekane by winohobby.

Co myślicie o tej maceracji rodzynek?

Pozdrawiam.
Tomek
"Błogosławieni, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie oblekają tego w słowa!"

Awatar użytkownika
a_priv
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2007-03-08, 21:15

@flesz103
Określenie METAXA jest dosć szerokie, podobnie jak whisky (nie aż tyle gatunków, ale przynajmniej kilka, kilkanaście). Myślę, że przedestylowanie większości z win (szczególnie z winogron) da materiał na "METAXĘ" , winiak, koniak. Tajemnica tkwi w dodatkach i ew. szczegółach procesu leżakowania.
pzdr

Awatar użytkownika
flesz103
101%
101%
Posty: 294
Rejestracja: 2006-04-02, 20:21
Lokalizacja: Rzeszów

Post autor: flesz103 » 2007-03-08, 21:24

Z tego co wiem, jest tylko jeden gatunek metaxy i nazwa odnosi się tylko do jednego procesu produkcyjnego. Metaxy różnią się tylko i wyłącznie okresem leżakowania (liczba gwiazdek).
Na Oliwce (chyba "flacha") pisał, że udało mu się wyprodukować substytut metaxy.
Ja poszedłem podobną drogą i muszę przyznać że faktycznie we wczesnym stadium przypomina zapachem ten trunek. Oczywiście daleko mu do oryginału i dlatego zastanawiam się nad wzbogaceniem go o aromat rodzynek.

Pozdrawiam.
Tomek
"Błogosławieni, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie oblekają tego w słowa!"

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość