Porterówka

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
Awatar użytkownika
Ostoja
101%
101%
Posty: 1482
Rejestracja: 2008-01-01, 03:18
Lokalizacja: Dolny śląsk

Porterówka

Post autor: Ostoja » 2008-06-15, 15:09

Witam :D .

Podaję przepis na porterówkę, którą robię.
Przepis na dwa litry porterówki:
Dwie butelki o pojemności 0,33l litra porteru Żywiec.
Butelka 0,5 litra piwa Heban, względnie Porteris.
Trzy czwarte szklanki cukru.
Dwa małe opakowania po 16 gr.cukru waniliowego.
Spirytus o mocy 95% w ilości 0,8 litra (jak ktoś chce mocniejszą porterówkę to może być 1 litr).

Piwo wlewamy do garnka z nierdzewki i powoli podgrzewamy(nie gotować !).
Wsypujemy cukier oraz cukier waniliowy.Po rozpuszczeniu cukru i cukru waniliowego odstawiamy garnek do ostygnięcia. Potem powoli wlewamy spirytus. Z garnka wlewamy do butelek, albo pojemnika szklanego np. gąsiora.
Porterówka jest najlepsza po minimum tygodnia. Trzeba uważać przy spożywaniu, bo wchodzi w nogi :D .
Proszę kolegów o przepisy na porterówkę.
_________________
Pozdrawia Ostoja :D
Ostatnio zmieniony 2008-06-24, 21:31 przez Ostoja, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
destylatek
101%
101%
Posty: 202
Rejestracja: 2008-02-18, 14:17
Lokalizacja: Księstwo Cieszyńskie

Post autor: destylatek » 2008-06-15, 15:44

Ładny zapas kolega ma tego "sake" :D
Może jakiś przepis czego ile na takie winko (zacier) ryżowe?
Ile kolega czeka od założenia do momentu destylacji?
Znacznie lepiej jest pić wódkę i pleść głupstwa, niż pić wodę i być zasrańcem - Benjamin Franklin

Pozdrawiam destylatek.

Awatar użytkownika
Ostoja
101%
101%
Posty: 1482
Rejestracja: 2008-01-01, 03:18
Lokalizacja: Dolny śląsk

Post autor: Ostoja » 2008-06-15, 16:00

To prawda ładny zapasik tego winka. Na temat wina ryżowego-rodzynkowego napisze w nowym temacie w dziale Zacier i okolice. Może wieczorem jak wrócę z zakupów :D Pozdrawiam Ostoja :D

[ Dodano: 2008-06-15, 16:03 ]
Zapomniałem napisać, że Balling zerowy jest po 14 dniach, wino nadaje sie po tym do destylacji. :D

onek_uk
60%
60%
Posty: 236
Rejestracja: 2008-06-03, 01:39
Lokalizacja: Jukej :)

Post autor: onek_uk » 2008-06-23, 19:10

@Ostoja
Poniewaz mieszkam w kraju :roll: gdzie portera takiego jakiego proponujesz(ZYWIEC) nie ma ,czy mozna zastapic Guinessem? a moze znasz jakies inne piwo ktore pasowalo by zamiast portera ?

Awatar użytkownika
Tofi
101%
101%
Posty: 1863
Rejestracja: 2006-01-05, 00:36
Lokalizacja: zDolny Śląsk
Kontaktowanie:

Post autor: Tofi » 2008-06-23, 21:26

Akurat w Polsce o portera trudno a jeszcze trudniej o dobrego portera, więc żywiec nie ma alternatywy, no chyba, że ciemne heweliusa, ale to tylko nad morzem widziałem.
Konstytucja RP - Art. 54. 1. Każdemu zapewnia się wolność wyrażania swoich poglądów oraz pozyskiwania i rozpowszechniania informacji.

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-06-23, 21:30

A czy znają Koledzy piwo Belfast z Browaru Jabłonowo, dostępne w sieci Carefour i Globi, Selgors?
Myślę, że warto spróbować.
Może się będzie nadawało na trunek, a jeśli nie to na pewno wypije sie bez niesmaku :)
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Tofi
101%
101%
Posty: 1863
Rejestracja: 2006-01-05, 00:36
Lokalizacja: zDolny Śląsk
Kontaktowanie:

Post autor: Tofi » 2008-06-23, 21:48

Jak bedę odwiedzał carefura to poszukam "płatnej próbki" i zdam relacje.
Konstytucja RP - Art. 54. 1. Każdemu zapewnia się wolność wyrażania swoich poglądów oraz pozyskiwania i rozpowszechniania informacji.

Awatar użytkownika
Ostoja
101%
101%
Posty: 1482
Rejestracja: 2008-01-01, 03:18
Lokalizacja: Dolny śląsk

Post autor: Ostoja » 2008-06-24, 00:44

Witam, portera żywiec poj.0.33litra kupuję w carefurze. Jest tam również w piwach zagranicznych litewskie piwo Porteris, robiłem z niego porterówkę, gdy nie było piwa porter żywiecki. Porterówka bardzo smaczna z tego porterisu. Tylko moc o połowe mniejsza. Nie wiem czy można zastapic Guinessem? Tego piwa nie piję. Porter to porter :!: Można probować tylko żeby było ciemne (kolorem). Pasuje również okocim mocno palony.
______________________
Pozdrawiam Ostoja

Awatar użytkownika
Tofi
101%
101%
Posty: 1863
Rejestracja: 2006-01-05, 00:36
Lokalizacja: zDolny Śląsk
Kontaktowanie:

Post autor: Tofi » 2008-06-24, 10:14

porter to porter
no własnie ze nie, tęż tak myślałem aż nie napiłem się portera z jakiegoś mniejszego browaru, nazwy nie pamiętam, ale po dwóch łykach wylałem zawartość bo nie szło tego pic
Konstytucja RP - Art. 54. 1. Każdemu zapewnia się wolność wyrażania swoich poglądów oraz pozyskiwania i rozpowszechniania informacji.

Awatar użytkownika
Ostoja
101%
101%
Posty: 1482
Rejestracja: 2008-01-01, 03:18
Lokalizacja: Dolny śląsk

Post autor: Ostoja » 2008-06-24, 17:00

Witam.
Dobra jest też porterówka z litewskiego porteru. Zrobiłem ją, gdy nie było porteru żywieckiego.
Litewski porter - porteris jest o mocy 6,8% VOL.
_____________________
Pozdrawiam Ostoja

onek_uk
60%
60%
Posty: 236
Rejestracja: 2008-06-03, 01:39
Lokalizacja: Jukej :)

Post autor: onek_uk » 2008-06-24, 18:07

@ostoja
mowisz ze porter to porter,no ale skoro go na wyspach nie mozna kupic ?zapytalem bo skoro prawie jako jedyny sie tak rozpisujesz o tym ,myslalem ze moze znasz jakies inne ,ktorymi mozna zastapic portera

piszac moj poprzedni poscik mieszalem wlasnie "ZYWCA" porterka ktorego kolega z polski mi przywiozl wg, przepisu kolegi "OSTOJA",i dlatego zapytalem czy mozna uzywac z "Guinessem" od tak zciekawosci,ale widze ze jak nie przetestuje to nie bede wiedzial :D ,sa rozne ciemne piwa ,wiec skoro ma byc ciemne no to zobaczymy,podziele sie wrazeniami,porterowka ma dzis 3 dzien,i nie moglem sie doczekac co by nie sprobowac,nawet moja droga polowa sie usmiechnela,wiec smakuje, :wink:

Awatar użytkownika
Ostoja
101%
101%
Posty: 1482
Rejestracja: 2008-01-01, 03:18
Lokalizacja: Dolny śląsk

Post autor: Ostoja » 2008-06-24, 18:36

Kolego, myśląłem, że tam gdzie jesteś, można nabyć ten litewski porter. Testowałem go i porterówka smakowała wszystkim. Proszę kupić ciemne piwo i na pewno będzie też smakować, tylko odczekać z tydzień. Jeśli się nie mylę, to w latach siedemdziesiątych spirytus rozrobiłem z ciemnym. Proszę napisać po eksperymencie, czy udało się. Serdecznie pozdrawiam Ostoja

Wes
50%
50%
Posty: 102
Rejestracja: 2006-03-22, 10:18
Kontaktowanie:

Post autor: Wes » 2008-06-24, 19:36

Na wyspach szukaj jakiś mocnych piw w stylu Foregin Extra Stout (OG 15%) , Russial Imperial Stout (OG 24-26%).
Niestety portery angielskie to cienkusze...

Hootnik
30%
30%
Posty: 31
Rejestracja: 2008-06-02, 15:31
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Hootnik » 2008-06-25, 12:19

kitaferia pisze:A czy znają Koledzy piwo Belfast z Browaru Jabłonowo, dostępne w sieci Carefour i Globi, Selgors?
Myślę, że warto spróbować.
Może się będzie nadawało na trunek, a jeśli nie to na pewno wypije sie bez niesmaku :)
JA bym tego nie próbował.. Belfast naprawdę za dobry to nie jest

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-06-25, 12:41

Hootnik pisze: JA bym tego nie próbował.. Belfast naprawdę za dobry to nie jest
O gustach sie nie dyskutuje.
Można wyrazić opinię czy smakuje czy nie, a odwodzenie od samego spróbowania do nieczego nie prowadzi.
Jak wyrobić sobie opinię nie próbując, może na podstawie opini innych - ciekawe :P
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości