Autotransformator

Teoria, praktyka, sprzęt, kolumna
kitkat
30%
30%
Posty: 47
Rejestracja: 2006-03-11, 14:38

Autotransformator

Post autor: kitkat » 2006-04-15, 10:14

Poruszałem kiedyś temat regulacji mocy grzałek elektrycznych przy destylacji, a co myslicie o autotransformatorze z możliwością regulacji napięcia od 0 do 250Volt 2,5kW 10A . Da się tym regulować moc grzałek?.

Awatar użytkownika
wampir
50%
50%
Posty: 180
Rejestracja: 2006-01-06, 15:48
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: wampir » 2006-04-15, 10:39

Pewnie że się da, tylko trafo nie powinno pracować na granicy obciążenia , musi mieć nadwyżkę mocy, najlepiej 1/3
,,Niech moc (%) będzie z wami"

kitkat
30%
30%
Posty: 47
Rejestracja: 2006-03-11, 14:38

Post autor: kitkat » 2006-04-15, 11:31

Czyli jedna 1000Wat grzałka sterowana autotransformatorem powinna zapewnić mi temperaturę 80-85 stopni w Kegu 30l. pozostałe grzałki włączam tylko na rozruch do 83stopni a potem utrzymuję temperaturę tą jedną.

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2006-04-15, 11:58

Boooże , a ten swoje :!:
chłopie ile razy Ci tlumaczyć że temperatura zacieru jest WZRASTAJĄCA I ZALEŻY OD STĘŻENIA ALKOHOLU W ZACIERZE !
zerknij sobie na tabelę X-2 w linku http://bimber.ovh.org/przemyslowo2.html
po chłopsku - jesli nalejesz do kega zacier o stężeniu 10% to alkohol zacznie parować dopiero w temperaturze 92,6 , kiedy połowa alkoholu odparuje, to ta temperatura będzie musiała wynosić już 95,9 aby nadal przebiegalo odparowywanie etanolu
...no i co wydestylujesz jak ustawisz 80stopni ???
Weź no chłopie poczytaj troche przez święta bo to zaczyna być denerwujące :evil: , nie chcesz zrozumieć podstaw a kombinujesz jak zrobić samolot
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !

kitkat
30%
30%
Posty: 47
Rejestracja: 2006-03-11, 14:38

Post autor: kitkat » 2006-04-15, 12:15

Aabratek sory, nie miałem zamiaru Cię denerwować przecierz są święta. Wszystko się zgadza z tym co ty mówisz ale jest małe nieporozumienie -nie zamierzam stosować termometru który by wyłączał grzałki na zadanej temperaturze bo to wybiłeś mi już z głowy a jedynie miał bym możliwość ręcznego doboru mocy w trakcie destylacji. Przecierz to samo robisz Ty ale przy gazie.

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2006-04-15, 12:21

kitkat pisze:...grzałka sterowana autotransformatorem powinna zapewnić mi temperaturę 80-85 stopni w Kegu 30l...
- czyżbym nie umiał czytać :cry:
...miał bym możliwość ręcznego doboru mocy w trakcie destylacji.
oo... to się zgadza :)
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !

kitkat
30%
30%
Posty: 47
Rejestracja: 2006-03-11, 14:38

Post autor: kitkat » 2006-04-15, 12:28

Mam nadzieję, że doszliśmy do porozumienia. A ten zakres temperatur podałem teoretycznie dla zobrazowania że miałbym możliwość dowolnego ustawiania temperatury np w podanym zakresie.

Wesołych Rodzinych Świąt dla całej rodziny od Kitkata :P

Awatar użytkownika
wampir
50%
50%
Posty: 180
Rejestracja: 2006-01-06, 15:48
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: wampir » 2006-04-15, 13:13

W kegu 50L lałem ok. 30L zacieru, dwie grzałki: 2000W i 1500W. Na początek obie szły w ruch, jak zaczynało kapać to wyłączałem 1500W i do końca szło na 2000W (bez termometru) nigdy nie było problemu z grzaniem. Może tak spróbuj.

Teraz mam tylko 2000W, jest dobrze tylko dłużej się rozgrzewa.
20L startowało 1godz. :wink:

Pogodnych świąt. :wink:
,,Niech moc (%) będzie z wami"

Awatar użytkownika
Tofi
101%
101%
Posty: 1863
Rejestracja: 2006-01-05, 00:36
Lokalizacja: zDolny Śląsk
Kontaktowanie:

Post autor: Tofi » 2006-04-16, 01:53

Tym autotransformatorem, to można dobrać odpowiednią STAŁĄ moc grzania, na tyle duzą by leciało jak z niagary, i na tyle małą, by kolumna się nie zalewała, ale do tego przydał by się ciśnieniomierz w kegu, lub alkoholomiesz, który będzie pokazywał zmniejszającą się ilość etanolu w odbiorze, na skutek zmniejszania sie HEPT przy zalewaniu, przy czym to drugie nie jest jednoznaczne, bo z czasem ilość odbieranego eth. i tak się zmniejsza.

Awatar użytkownika
wampir
50%
50%
Posty: 180
Rejestracja: 2006-01-06, 15:48
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: wampir » 2006-04-16, 11:23

@ kitkat

Z tym 2000W to może trochę się pospieszylem bo tu chłopaki mi sugerują że może być za dużo. W starym aparacie mialem dwie o różnych mocach, moglem wybierać (np.1500 i 2000W) do rozruchu obie a potem ile trzeba.
Ale jak się upierasz na to trafo to możesz sobie na nim oznaczyć doświadczalnie stały punkt, i tak: rozruch na maksa a potem zmniejszasz.
Tak to widzę, choć mogę się mylić :wink:
,,Niech moc (%) będzie z wami"

Fenol
101%
101%
Posty: 229
Rejestracja: 2006-02-03, 16:43

Post autor: Fenol » 2006-04-16, 18:17

Witam


Panowie z tym autotransformatorem to jakaś mania chyba ;).
Jak tak się będziemy dalej „rozwijać” technologicznie, to na horyzoncie już widać nadajniki iskrowe, krzesiwo i hubkę.
Po kiego diabła stosować wielkie buczące ustrojstwo, jeśli sprawę załatwia mały triakowy regulator mocy.
Jeśli ktoś nie ma dygu do elektroniki, to niech kupi za 20zł regulator obrotów do wiertarki o mocy 1000-2000W połączy kabelki i płynna regulacja grzałek gotowa.
Po co komplikować?

Pozdrawiam
Fenol

Awatar użytkownika
Tofi
101%
101%
Posty: 1863
Rejestracja: 2006-01-05, 00:36
Lokalizacja: zDolny Śląsk
Kontaktowanie:

Post autor: Tofi » 2006-04-17, 02:46

@Fenol

ponieważ jest to najprostsze rozwiązanie, może nie najlepsze, ale najprostsze

Awatar użytkownika
wampir
50%
50%
Posty: 180
Rejestracja: 2006-01-06, 15:48
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: wampir » 2006-04-17, 16:14

@ fenol
>Jeśli ktoś nie ma dygu do elektroniki, to niech kupi za 20zł regulator obrotów do wiertarki o mocy 1000-2000W połączy kabelki i płynna regulacja grzałek gotowa<

Silnik wiertarki 2000W :shock:
-oznaczona jest moc na wyjściu wiertarki a nie moc silnika!

Taki regulator nie da rady z grzałką 2kW, choć pomysł na triak popieram :wink:
,,Niech moc (%) będzie z wami"

Fenol
101%
101%
Posty: 229
Rejestracja: 2006-02-03, 16:43

Post autor: Fenol » 2006-04-17, 17:00

Cześć
wampir pisze:@ fenol
Taki regulator nie da rady z grzałką 2kW, choć pomysł na triak popieram :wink:
Mam dwa takie fabryczne regulatory od wiertarek i zapewniam Cię, że pracują bezproblemowo i z dużą rezerwą mocy. W pierwszym z nich jest triak BTA16-600B (16A/600V), a w drugim BTA26-700B (26A/700V). Policz moce, a zobaczysz, że można do nich przyłączyć dużo "grubsze" obciążenia :wink:

Pozdrawiam
Fenol

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Dziev, gary1966, piotr1310, Waldix74 i 6 gości