Temperatura wrzenia

Teoria, praktyka, sprzęt, kolumna
semi
0%
0%
Posty: 8
Rejestracja: 2006-04-24, 17:08

Temperatura wrzenia

Post autor: semi » 2006-04-24, 17:20

Witam wszystkich!!!!
Jak widzicie jestem nowy i nie doswiadczony, dlatego terz mam pytanie co do miejsca zamontowania termometru. Mówi się że najlepsza tempetura wrzenia zacieru jest ok.75stopni, ale w jakim miejscu usytuować termometr. wydaje mi się że chyba u dołu pojemnika z zacierem. Myśl tę uzasadniam tym i jest to najbardziej wiarygodna temperatura . Proszę o jakie kolwiek propozycje

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Re: temperatura wrzenia

Post autor: Aabratek » 2006-04-24, 17:45

semi pisze:...Mówi się że najlepsza tempetura wrzenia zacieru jest ok.75stopni...
to nie tak, musisz koniecznie o tym poczytać
temperatura wrzenia zacieru zależna jest od ilości w nim alkoholu , było kilka razy to poruszane zerknij choćby tu : http://bimber.ovh.org/phpBB/viewtopic.php?p=1585#1585
albo tu : http://bimber.ovh.org/phpBB/viewtopic.php?p=1348#1348
i wzrasta wraz z jego ubywaniem aż do 100st.
natomiast temperatura wrzenia etanolu to 78,3 i ta jest stała ale na szczycie kolumny (lub ogólnie przed chłodnicą)
najlepiej kontrolować środek płynu
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !

Awatar użytkownika
Tofi
101%
101%
Posty: 1863
Rejestracja: 2006-01-05, 00:36
Lokalizacja: zDolny Śląsk
Kontaktowanie:

Re: temperatura wrzenia

Post autor: Tofi » 2006-04-25, 03:07

AAbratek pisze: najlepiej kontrolować środek płynu
Nie rozumem twojego zamysłuw cytowanych słowach. może chodzi o środek przepływu par u szczytu kolumny?

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 4738
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Re: temperatura wrzenia

Post autor: Citizen Kane » 2006-04-25, 11:57

Tofi pisze:może chodzi o środek przepływu par u szczytu kolumny?
A nie przypadkiem o środek KEGa...

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2006-04-25, 12:18

no tak... nie wyraziłem się dosć jasno - ale to ze względu na wczorajszą "pomroczność jasną" :wink:
kontrola temperatury par w kolumnie - jak pisze Tofi
jeśli chodzi o kontrolę temperatury cieczy w kegu, to najlepiej kontrolować ten płyn w 2/3 wysokości
no... to teraz chyba już lepiej 8)
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !

gene1972

Post autor: gene1972 » 2006-04-26, 21:51

Mam takie pytanie
Etanol wrze w temperaturze 78,8, co sie uwalnia ponizej tej temperatury?

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 4738
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2006-04-26, 22:54

Ogólnie, związki chemiczne zwane przedgonem (w tym osławiona przyczyna ślepoty - metanol)
http://bimber.ovh.org/przemyslowo3.html Tabela XIX-3 Produkty uboczne fermentacji alkoholowej znajdujące się w spirytusie surowym

Genesis72
40%
40%
Posty: 98
Rejestracja: 2006-04-09, 10:18

Post autor: Genesis72 » 2006-04-27, 01:23

Jak mozna odtrzymany spirytus oczyscic do czystego etanolu?

Czy czyscil ktos spirytus gopsem metoda
/Semihydrat jest solą trwałą, gdyż wodę krystalizacyjną zaczyna tracić dopiero w temp. ok. 110°C. Pary spirytusu surowego są przepuszczane w przeciwprądzie przez drobno zmielony gips i w czasie krótkiego czasu zetknięcia tracą całkowicie wodę. Proces prowadzi się tak, aby nie dopuścić do utworzenia się soli bardziej uwodnionej niż semihydrat, npj CaSO4H2O, gdyż wtedy masa szybko twardnieje. Semihydrat nie zmienia swej struktury fizycznej i po ogrzaniu go za pomocą gorącego powietrza do temp. 175-185°C traci wodę i może być znów użyty do odwadniania spirytusu./
W jaki sposob nie dopuszczac aby sie utworzyly sole w polaczeniu gipsu ze spirytusem?

Awatar użytkownika
Tofi
101%
101%
Posty: 1863
Rejestracja: 2006-01-05, 00:36
Lokalizacja: zDolny Śląsk
Kontaktowanie:

Post autor: Tofi » 2006-04-27, 02:38

@genesis72
Najpierw destylacja/rektyfikacja do uzyskania ok. 96% (azeotrop woda etanol) a później chemicznie benzenem i uzyskasz wtedy 99,8%. Było to opiswane gdzieś, przy jakiejś okazji na forum, jednak jeżeli nie używaż etanolu do mieszania z innymi związkami to nie ma sensu, ponieważ po odwodnieniu etanol zacznie wyciągać wilgoć z powietrza - będzie dążyć do azeotropu.

Awatar użytkownika
miki
50%
50%
Posty: 102
Rejestracja: 2006-03-10, 11:54
Lokalizacja: Roztocze

Post autor: miki » 2006-04-27, 11:05

Witam
Panowie mam takie pytanie, podczas destylacji pierwszy odciek zawsze u mnie ma zapach podobny do acetonu, pachnie podobnie jak zmywacz do paznokci, czy ktoś z was ma tak samo ? czy są to acetale? jesli tak to dziwne bo ich temp wrzenia to ok. 103 st., więc skąd one biorą sie w pierwszej frakcji ??
pzdr tomek

Awatar użytkownika
Tofi
101%
101%
Posty: 1863
Rejestracja: 2006-01-05, 00:36
Lokalizacja: zDolny Śląsk
Kontaktowanie:

Post autor: Tofi » 2006-04-27, 11:18

Jest tam jakaś frakcja która daje nam to że poczatek tak śmierdzi, ale to dobrze bo przynajmniej wiadomo ile odlać przedgonu.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 4738
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2006-04-27, 16:27

miki pisze:pierwszy odciek zawsze u mnie ma zapach podobny do acetonu, pachnie podobnie jak zmywacz do paznokci, czy ktoś z was ma tak samo ?
Z dużą dozą prawdopodobieństwa można przyjąć, że wszyscy tak mają.
miki pisze:ich temp wrzenia to ok. 103 st., więc skąd one biorą sie w pierwszej frakcji ??
Destylacja spirytusu to dość złożony proces. Szereg związków występujacych w mieszaninie, ich wzajemny stosunek i oddziaływanie sprawia, że mogą parować w temperaturach innych niż mogłoby się wydawać.

Awatar użytkownika
Misza
101%
101%
Posty: 152
Rejestracja: 2006-01-10, 18:10

Post autor: Misza » 2006-04-27, 20:42

Citizen Kane pisze: Szereg związków występujacych w mieszaninie, ich wzajemny stosunek i oddziaływanie sprawia, że mogą parować w temperaturach innych niż mogłoby się wydawać.
Z tego powodu oczyszczając surowy spirytus przez ponowną destylację (rektyfikację) należy go rozcieńczyć do ok. 40 %

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 4738
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2006-04-27, 21:12

Czy aby o rozcieńczaniu nie decydują tylko względy bezpieczeństwa? Wszak lotność wszystkich zanieczyszczeń zmniejsza się wraz z podwyższaniem mocy gotowanego spirytusu.

Awatar użytkownika
miki
50%
50%
Posty: 102
Rejestracja: 2006-03-10, 11:54
Lokalizacja: Roztocze

Post autor: miki » 2006-04-27, 22:50

wraz z podwyzszeniem mocy spirytusu lotność jednych zanieczyszczen sie zmniejsza a innych zwiększa, trzeba zmniejszyc lotnosc tych którym mamy więcej czyli pujsc na kompromis
pzdr tomek

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości