Podgrzewanie-gotowanie gęstych zacierów za pomocą pary.

Teoria, praktyka, sprzęt, kolumna
LonginK1
40%
40%
Posty: 53
Rejestracja: 2008-09-25, 10:39

Podgrzewanie-gotowanie gęstych zacierów za pomocą pary.

Post autor: LonginK1 » 2008-10-22, 20:14

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2008-11-08, 10:07 przez LonginK1, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Post autor: Spirit » 2008-10-22, 20:25

mnie to bardzo interesuje. :D
jeżeli ktoś wie coś więcej na ten temat to proszę o wiadomości.

obrazki pochodzą ze strony: http://www.alkohole-domowe.com/bimber/d ... nalna.html jeżeli autor nie zgadza się na zamieszczanie zdjęć to proszę o komentarz.
na stronie alkohole domowe nie znalazłem wiadomości o zakazie kopiowaniu obrazków.
z mojej strony to tyle.
Załączniki
sprzet6.gif
(10.51 KiB) Pobrany 854 razy
sprzet5a.gif
(6.29 KiB) Pobrany 900 razy
Ostatnio zmieniony 2008-10-22, 20:47 przez Spirit, łącznie zmieniany 1 raz.
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2008-10-22, 20:36

Już kiedyś o tym pisałem w moim wykonaniu wygląda to tak.
Załączniki
kociołek.JPG
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Post autor: Spirit » 2008-10-22, 20:53

i jeszcze jedno
Załączniki
sprzet4.gif
(8.73 KiB) Pobrany 588 razy
sprzet4.gif
(44.05 KiB) Pobrany 278 razy
Ostatnio zmieniony 2008-10-22, 20:57 przez Spirit, łącznie zmieniany 1 raz.
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....

Awatar użytkownika
SRG
90%
90%
Posty: 682
Rejestracja: 2007-12-15, 09:32
Lokalizacja: śląskie

Post autor: SRG » 2008-10-22, 21:15

Następny rysunek zamieszczony przez @Spiryt jest tym czego szukasz. Kanka podgrzewana parą wodną (tz bełkotka) Ty pisałeś o beczce 200l, tu jest kana na mleko 20l. zasada działania identyczna :)

Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Post autor: Spirit » 2008-10-22, 21:18

skoro nie o to chodzi to nie wiem o co :?
To jest wersja urządzenia z płaszczem wodnym
:shock:
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....

Awatar użytkownika
bielok
101%
101%
Posty: 607
Rejestracja: 2006-06-30, 09:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: bielok » 2008-10-22, 21:27

Witam.
SRG pisze:Następny rysunek zamieszczony przez @Spiryt jest tym czego szukasz.
Prawdę mówiąc nieco inaczej sobie to wyobrażałem. Jesli nie wzrok nie myli na drugim rysunku para wodna trafia bezposrednio do zacieru. Zawsze myślałem że zacier jest podgrzewany jakas spiralą przez która przepływa para wodna i która potem skroplona jest odprowadzana z powrotem do kotła z gotującą wodą lub gdzie indziej.
Nigdy nie sądziłem że para wodna trafia do zacieru.
pozdrawiam
bielok

Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Re: Podgrzewanie-gotowanie gęstych zacierów za pomocą pary.

Post autor: a_priv » 2008-10-22, 21:35

LonginK1 pisze: [...]pamiętam czasy kiedy podczas okupacji jak i tuż po, powszechnie pędzono wybryk ze śruty żytniej [...]
Takie bardzo powszechne to nie było, bo enzymy to wtedy były niedostępne, a inne metody scukrzania nie są proste w warunkach domowych.
Według moich informacji to wtedy powszechnie pędzono z melasy.

pzdr
Ostatnio zmieniony 2008-10-22, 22:30 przez a_priv, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
bielok
101%
101%
Posty: 607
Rejestracja: 2006-06-30, 09:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: bielok » 2008-10-22, 21:43

cześć :)
LonginK1 pisze: Tak,para wodna doprowadzona do zacieru za pomocą bełkotki(chodzi o mieszanie) skraplając się oddaje ciepło powodując odparowywanie alkoholu.Pozdrawiam.
Dzieki za info :)
prawdę mówiąc jestem w szoku ze to ma tak działać - ale cóż zapewne jest to sprawdzona metoda :)
pozdrawiam
bielok

Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-10-22, 22:13

Zacieranie żyta bez enzymów, to ciekawe. Chce poznać sposób!
Pozdrawiam

Akas
101%
101%
Posty: 667
Rejestracja: 2008-05-30, 01:05
Lokalizacja: Podlasie

Re: Podgrzewanie-gotowanie gęstych zacierów za pomocą pary.

Post autor: Akas » 2008-10-22, 22:13

LonginK1 pisze:.Ale obywano się bez enzymów,a nawet bez słodu, chociasz często słodowano przeważnie jęczmień aby uzyskać większą wydajność.Wiem to z autopsji.Może to zdziwi ale jako pożywki używało się kurzego łajna.Pozdrawiam.
Hmm,ciekawe rzeczy. Zawsze mnie to interesowało.Skoro nie używano słodu, to w jaki sposób scukrzano skrobię śrutę zbożową? Może mielono i zaparzano lekko skiełkowane żyto?
Kurze łajno mnie już nie zdziwi, wiem np. że,jest tajemniczym dodatkiem do zanęt wędkarskich.

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Re: Podgrzewanie-gotowanie gęstych zacierów za pomocą pary.

Post autor: kitaferia » 2008-10-22, 22:23

Akas pisze: Kurze łajno mnie już nie zdziwi, wiem np. że,jest tajemniczym dodatkiem do zanęt wędkarskich.
A jak pieczarki na kurzaku rosną, lepiej niż na końskim.
Pozdrawiam

bnp

Post autor: bnp » 2008-10-22, 22:38

Panowie pamiętajmy, że ziarno zbóż zawiera niewielkie ilości enzymów, szczególnie żyto.
Już gdzieś ktoś pisał o tym sposobie zacierania bez enzymów.
A co do gówna to ostatnio gadałem z wujkiem który opowiadał jak trzymali zacier i destylat do starzenia zakopany w gnoju a dokładniej w gnoju słomowym świńsko-krowskim. Zabieg ten powtarza się w cytowanym przez Winiarka tekście z jakiejś ksiązki.
Chyba spróbuję :mrgreen:

Norbi
10%
10%
Posty: 14
Rejestracja: 2006-04-26, 21:56

Post autor: Norbi » 2008-10-22, 23:43

Witam
Z opowieści dziadka(tak robił) wiem że kiedyś zaciery zbożowe z żyta destylowano za pomocą pary (tak jak na fotkach spirta) . Zacieranie polegało na zaparzeniu śruty żytniej (zalaniu władkiem 90stopni śruty żytniej) po ostygnięciu drodze .

KARMEL
90%
90%
Posty: 509
Rejestracja: 2008-01-06, 18:54

Post autor: KARMEL » 2008-10-22, 23:57

Witam
Był to bardzo słaby zacier.
Obornik służył do podgrzewania zacieru
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości