Orzechówka z wyłuskanych orzechów ( nie z zielonych )

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
Awatar użytkownika
slawek_p
10%
10%
Posty: 14
Rejestracja: 2008-09-16, 15:50
Lokalizacja: polska

Orzechówka z wyłuskanych orzechów ( nie z zielonych )

Post autor: slawek_p » 2008-10-31, 11:10

Witam.

Ostatnio udało mi się zebrać orzechy , które leżały na ziemi pod drzewem ( ok 10kg ) . Szukałem na forum i w necie przepisu na orzechówkę ale niestety wszystkie przepisy są na orzechówkę z zielonych orzechów ( niedojżałych ), a ja mam przecież inne. Pomyślałem że mozna by wyłuskać trochę orzechów z łupin i zrobić z tego nalewkę :D Proszę o jakieś przepisy szanownych kolegów.
Ostatnio zmieniony 2012-10-30, 16:33 przez slawek_p, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
masterofbimber
40%
40%
Posty: 92
Rejestracja: 2008-04-10, 10:58
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post autor: masterofbimber » 2008-10-31, 12:31

witam.
Kolego slawek_p słyszałem o nalewce na skorupach
orzechów włoskich . Ma ona stać dość długo ale aromat i smak są ponoć
super.
POZDRAWIAM mob.
CHLUŚNIEM BO UŚNIEM , PIERDYKNIEM BO ODWYKNIEM!

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-10-31, 12:50

@mob

Gdzie o takiej słyszałeś, bo ja cały czas myślę nad leżakowaniem destylatu na łupinach orzechów włoskich lub laskowych. Masz jakiś link czy przepis bardziej dokładny?
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Post autor: Spirit » 2008-10-31, 13:41

http://www.wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=7192
www.wino.org.pl pisze:Ze skorupek dojrzałych też się da zrobić, było gdzieś o tym na forum...
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....

Awatar użytkownika
no1muzzy
40%
40%
Posty: 64
Rejestracja: 2007-02-26, 16:33
Lokalizacja: Lubelskie

Post autor: no1muzzy » 2008-10-31, 15:45

Mam gdzies przepis na nalewke z dojrzalych orzechow laskowych, jesli jest ktos zainteresowany to moge poszukać.

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-10-31, 15:50

No jestem zainteresowany przepisem na każdą nalewkę, aby był sprawdzony.
Dawaj jak masz.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Ostoja
101%
101%
Posty: 1482
Rejestracja: 2008-01-01, 03:18
Lokalizacja: Dolny śląsk

Post autor: Ostoja » 2008-10-31, 15:54

Ja również proszę o przepis. Orzechy obrodziły w tym roku. Pzdr Ostoja

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-10-31, 15:58

U mnie też obrodziły, ale jak zwykle wiewiórki są pierwsze :)
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
slawek_p
10%
10%
Posty: 14
Rejestracja: 2008-09-16, 15:50
Lokalizacja: polska

Post autor: slawek_p » 2008-10-31, 18:05

no1muzzy pisze:Mam gdzies przepis na nalewke z dojrzalych orzechow laskowych, jesli jest ktos zainteresowany to moge poszukać.
Będę bardzo wdzięczny :D

Awatar użytkownika
Ostoja
101%
101%
Posty: 1482
Rejestracja: 2008-01-01, 03:18
Lokalizacja: Dolny śląsk

Post autor: Ostoja » 2008-10-31, 19:43

NALEWKA NA ORZECHACH LASKOWYCH.

Składniki:
- 1 kg świeżych orzechów laskowych
- 1 l spirytusu 70 %
- 5 – 6 goździków
- ½ dag mielonego cynamonu
- skórka ½ pomarańczy
- 25 dag cukru
- ¼ l wody źródlanej
Sposób przyrządzania:
1. Orzechy wyłuskać z twardych łupin, drobno posiekać, wsypać do szklanego naczynia.
2. Naczynie szczelnie zamknąć, zostawić na słońcu 4 tygodnie, często naczyniem potrząsać
3. Po tym czasie wyjąć orzechy, a na ich miejsce włożyć cynamon, goździki i skórkę pomarańczową.Naczynie szczelnie zamknąć i odstawić na 1 tydzień
4. Po tygodniu płyn zlać ,przefiltrować i wlać do gorącego syropu z wody i cukru.
5. Jeszcze raz przefiltrować, przelać do butelek,zamknąć i wynieś do piwnicy. Nalewka powinna dojrzewać 6 miesięcy.

Ten aromatyczny trunek, zalecany jest w wyczerpaniu psychicznym oraz-dzięki obecności przypraw ziołowych – w profilaktyce i leczeniu osteoporozy i reumatyzmu.

Awatar użytkownika
masterofbimber
40%
40%
Posty: 92
Rejestracja: 2008-04-10, 10:58
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post autor: masterofbimber » 2008-10-31, 20:19

kitaferia Słój bądż butlę zapełnij drobno tłuczonymi skorupami orzechów, zalej spirem , zostaw na min. 3 tyg. Potem wypij i niech Ci idzie na zdrowie.
POZDRAWIAM mob.
CHLUŚNIEM BO UŚNIEM , PIERDYKNIEM BO ODWYKNIEM!

Awatar użytkownika
slawek_p
10%
10%
Posty: 14
Rejestracja: 2008-09-16, 15:50
Lokalizacja: polska

Post autor: slawek_p » 2008-10-31, 20:28

ciekawe czy na orzechach włoskich też ona wyjdzie smaczna ??

Awatar użytkownika
Ostoja
101%
101%
Posty: 1482
Rejestracja: 2008-01-01, 03:18
Lokalizacja: Dolny śląsk

Post autor: Ostoja » 2008-10-31, 20:43

Witam.
A może coś takiego :?:


Orzech włoski
Zawiera białko, tłuste oleje, karoten, sole mineralne oraz wiele witamin, m.in. C, E, P. Nalewka z orzechów leczy choroby skóry, pomaga w przewlekłych kłopotach żołądkowych i chorobach jelit, np. zatruciach pokarmowych i biegunkach. Stosowana zewnętrznie po umyciu włosów wzmacnia ich cebulki i zapobiega wypadaniu.

Przepis: 100 gramów wyłuskanych orzechów włoskich włóż do półlitrowej butelki, zalej 3/4 szklanki spirytusu 70-procentowego i odstaw na ok. 10 dni. Po tym czasie przefiltruj. W razie potrzeby pij łyżeczkę nalewki rozcieńczonej w połowie szklanki wody.
___________________
Pozdrawiam Ostoja

cemik1

Post autor: cemik1 » 2008-11-03, 07:34

Ja robiłem pewnego razu nalewkę z dojrzałych wyłuskanych orzechów włoskich. Efekt jednak był mizerny. Wyraźnie było czuć olej. Nie umywała się nawet do klasycznej orzechówki. Może nadawałaby bsię bardziej do stosowania zewnętrznego?

Awatar użytkownika
masterofbimber
40%
40%
Posty: 92
Rejestracja: 2008-04-10, 10:58
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post autor: masterofbimber » 2008-11-03, 08:30

Witam.
Z orzechów nie wyjdzie nalewka tylko jakiś tłusty wyciąg.
Zbigniew Landowski w książce " Domowe napoje alkoholowe i zakąski " umieścił przepis na nalewkę ale na skorupkach orzechów włoskich.

Cyt.
"Tłuczemy orzechy , wyjmujemy miąższ, a skorupki tłuczemy na maleńkie kawałeczki.
Do wysokości 2/3 butli wsypujemy potłuczone skorupki i zalewamy do pełna wódką.
Po 2-3 miesiącach zlewamy i poddajemy operacjom z przepisu ogólnego"
POZDRAWIAM mob.
CHLUŚNIEM BO UŚNIEM , PIERDYKNIEM BO ODWYKNIEM!

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Dagome i 1 gość