Czy ktoś zna przepis jak zrobić rum malibu

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
Awatar użytkownika
bodzio.1974
90%
90%
Posty: 973
Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
Lokalizacja: Czy to ważne ?

Czy ktoś zna przepis jak zrobić rum malibu

Post autor: bodzio.1974 » 2008-11-11, 23:40

1 L RUMU MALIBU DZIS KOSZTUJE OK.70 ZŁ , jest to trunek o zawartości % - 21.
Żona często serwuje to swoim koleżankom , sama miesza te wszystkie składniki do tego koktajlu.
Miesięcznie kupuje ze 3 - 4 flaszki litrowe plus te wszystkie składniki potrzebne to wcale mało w zł nie wychodzi ? czy ktoś zna pomysł by było naszym domowym sposobem zrobione.Pozdrawiam Bogdan.

Awatar użytkownika
Ostoja
101%
101%
Posty: 1482
Rejestracja: 2008-01-01, 03:18
Lokalizacja: Dolny śląsk

Post autor: Ostoja » 2008-11-11, 23:57

Witam. :D
Oto przepis:


Składniki do przyrządzenia Malibu :

- 250 ml Spirytusu 95% -> ok.20,00 zł/ albo własny :D

- 150 gram Wiórków Kokosowych -> w zależności od tego gdzie sie kupi wychodzi to od 1,00 - 3,00 zł

- puszka mleka skondensowanego słodzonego (ok 500 ml) -> ok 5,50 zł

- puszka mleka skondensowanego niesłodzonego (ok. 400 ml ) -> 2,50 - 3 zł


--------------

Wychodzi ok 1,1 litra likieru

Koszta : ok. 30 zł/ albo mniej jak jest własny spirytus


Sposób przyrządzenia :

1) Wiórki kokosowe zalewamy spirytusem, mieszamy i odstawiamy na 3 - 4 dni aby oddały aromat do alkoholu.

Uwaga : Spirytus jest bardzo "ulotnym" alkoholem, więc całość radzę sporzadzić w szczelnym pojemniku


2) Po tych kilku dniach, "odciskamy" przez gazę spirytus z wiórków


3) Do tego naszego "kokosowego spirytusu" dodajemy teraz puszkę mleka skondensowanego słodkiego i puszkę zwykłego.

Wszystko razem Mieszamy lub MIKSUJEMY (mix. najlepiej na 1 biegu)


4) Przelewamy do butelek i chłodzimy.


5) Pijemy :1st
___________________
Pozdrawiam Ostoja :D

Awatar użytkownika
bodzio.1974
90%
90%
Posty: 973
Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
Lokalizacja: Czy to ważne ?

Post autor: bodzio.1974 » 2008-11-12, 00:08

Serdeczne dzięki , chodzi tu o spiryt 95 % ze sklepu , a jak mam z innego źródła chodzi o bimberek tyle że 60 % i czuć nutkę własnego zapachu to czy może być ? ( na razie nie mój)
Spity państwowy można załatwić za 15 zł za 1L , ALE NIE ZAWSZE SIĘ TRAFI NA DOBRĄ DOSTAWĘ

Jak mam 60 % tzn że wszystkie składniki minus 35 % dobrze myślę ?

Awatar użytkownika
Tofi
101%
101%
Posty: 1863
Rejestracja: 2006-01-05, 00:36
Lokalizacja: zDolny Śląsk
Kontaktowanie:

Post autor: Tofi » 2008-11-12, 01:52

w tym przepisie nie pasuje mnie tylko 95%, nie lepiej ten spirytus rozcieńczyć do 60-70% aby wiórki oddały do niego smak?

bnp

Post autor: bnp » 2008-11-12, 08:34

jak ktoś już to robił to wie co się stanie ze spirytusem. W alkoholu rozpuści się olej z wiórek i będzie tłusty. Jednak do końca nie neguję tego przepisu, zobaczymy jak ktoś to zrobi i podzieli się wrażeniami.

wajzer

Post autor: wajzer » 2008-11-12, 20:46

Ja robię trochę słabsze tzn mój wytwór 50%0.5l :mrgreen: A puszkę mleka słodkiego gotuję około 2.5 godz reszta tak samo :slinka :slinka :slinka :slinka

Awatar użytkownika
bodzio.1974
90%
90%
Posty: 973
Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
Lokalizacja: Czy to ważne ?

Post autor: bodzio.1974 » 2008-11-12, 20:51

wajzer pisze:Ja robię trochę słabsze tzn mój wytwór 50%0.5l :mrgreen: A puszkę mleka słodkiego gotuję około 2.5 godz reszta tak samo :slinka :slinka :ślinka :ślinka[/quote

czy jest lepsze jak się te mleko gotuje ?


Zbieram powoli wasze przepisy i montuje JE W STRONY w PDF
Ostatnio zmieniony 2008-11-12, 21:51 przez bodzio.1974, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-11-12, 21:08

Nie mój przepis, więc nie mój cyrk i nie moje małpy, ale mleko gotowane do tego trunku to raczej pomyłka.

@bodzio.1974

A o prawa autorskie do tego pdf'u zapytałeś łaskawie?
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
bodzio.1974
90%
90%
Posty: 973
Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
Lokalizacja: Czy to ważne ?

Post autor: bodzio.1974 » 2008-11-12, 21:44

To ma być książka dla was wszystko też zależy czy administrator i pozostali chcą bym zebrane nasze przepisy wyświetlić. Na pewno będzie to przedział między pomiędzy według daty bo posty będą przeciez dalej pisane.

PODKREŚLAM CHCĘ TO ZROBIĆ WYŁĄCZNIE DLA NASZEGO FORUM - ludzi którzy są zalogowani.


Czy kolega kitaferia ma dobry swój wypróbowany przepis do tego tematu ?

człowiek
101%
101%
Posty: 131
Rejestracja: 2008-03-04, 23:09

Post autor: człowiek » 2008-11-12, 23:11

bodzio.1974, Ty to zrób, choćby dla nielicznych!
kitaferia, mówisz: "A o prawa autorskie do tego pdf'u zapytałeś łaskawie?". Masz rację! Ino, że nie widziałem na tym forum przepisu zaznaczonego (R). I to cenię tu najbardziej!

Mam przepis! Na 1 l wódki dodać 100g suszonych żurawin i po około tygodniu jest pijalne. (Można rozpowszechniać i cytować do woli!)

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-11-12, 23:20

@człowiek

Grubo się mylisz, jeśli myslisz że musi być ® przy przepisach autorskich, aby mieć prawa autorskie. A co cenisz to Twoja sprawa, a co ja to moja.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
bodzio.1974
90%
90%
Posty: 973
Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
Lokalizacja: Czy to ważne ?

Post autor: bodzio.1974 » 2008-11-13, 00:15

Nie zrozumieliście mojej intencji ja dla siebie to robię , przecież każdy który jest zainteresowany to czyta to co go interesuje ?
Tak czy tak jak zrobię i ktoś będzie chciał to mu pomogę i mu dam

prosta sprawa weź zaznacz tekst i skopiuj do worda a następnie konwertuj strone worda do pliku PDF.
Jest taki program ADOBE ACROBAT 8 PROFESIONAL - i tym zrobisz wszysko czyli konwertujesz plik na pdf i ŁĄCZYSZ STRONY W KSIĄŻKĘ

Do tworzenia strony PDF jest też program PRIMO PDF.
Samemu możn też se radzic. POZDRAWIAM - Bogdan

mima22
40%
40%
Posty: 68
Rejestracja: 2008-10-21, 13:36

Post autor: mima22 » 2008-11-13, 05:15

BODZIO SPOKO WRZUĆ NA LUZ, niektórzy muszą sobie pogadać :wink:
Brawo człowiek :brawo - zawsze z zadowoleniem czytam takie teksty .
(R)

wajzer

Post autor: wajzer » 2008-11-13, 15:13

@BODZIO 1974 gwarantuję że mleko gotowane w puszce jest lepsze :slinka :slinka :slinka Takie mleko można kupić już gotowe w puszkach 400g ( karmelizowane) nie jestem pewien nazwy :?: :?:

Awatar użytkownika
bodzio.1974
90%
90%
Posty: 973
Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
Lokalizacja: Czy to ważne ?

Post autor: bodzio.1974 » 2008-11-17, 20:31

kapral jest spoko a ostanio mi sprzęt padł ?
Młżonka pyta czy mam jakiś jeszcze inny przepis jak macie to dawajcie

ps.może pan Winiarek i nasz kolega wojskowy ma tajny przepis na ten trunek - malibu.
Wczoraj wypiłem se pół szklanki tego drinka malibu ale na razie oryginała i przyznam się moje kubki smakowe wariują przy powolnej degustacji.

PYTANIE;

CZY TE PRZEPISY KTÓRE PANOWIE PODALIŚCIE DALEKO ODBIEGAJĄ OD ORYGINAŁU ?

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości