Żubrówka

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
Awatar użytkownika
Ostoja
101%
101%
Posty: 1482
Rejestracja: 2008-01-01, 03:18
Lokalizacja: Dolny śląsk

Żubrówka

Post autor: Ostoja » 2008-12-14, 13:46

Żubrówka

Przepis na: 1 l

Składniki:
1 g (5-6 kawałków długości 25 cm) suszonej trawy żubrowej,
1 łyżeczka cukru,
1 l wódki czystej o mocy 40%



1. Trawę żubrową pociąć na kawałki długości 3-4 cm, włożyć je do butelki z wódką, odstawić do maceracji na 15-20 dni.
2. Po tym czasie nalew przelać do butelki, dodać rozpuszczony w 2 łyżkach wody cukier i wymieszać.
3. Zakorkować butelkę i odstawić na 2-3 dni.
4. Gotową wódkę przefiltrować i rozlać do butelek.
5. Do każdej butelki można włożyć źdźbło trawy żubrowej dla dekoracji.
Pozdrawiam Ostoja

Awatar użytkownika
Ostoja
101%
101%
Posty: 1482
Rejestracja: 2008-01-01, 03:18
Lokalizacja: Dolny śląsk

Post autor: Ostoja » 2009-02-05, 16:23

Witam.
Żubrówka wg wyżej podanego przepisu smakuję znakomicie z sokiem jabłkowym. Sok 100% bez dodatku cukru z Hortexu. Pychotka.
Jeżeli przedgony chcecie uzyskać koloru zielonego to dajcie trawkę żubrówki. Przez przypadek wlałem przedgony do butelki po żubrówce. Nie wyjąłem z niej trawki. Mocny przedgon ponad 95% zabarwił się na piękny zielony kolor :D
Pozdrawiam Ostoja

jaron
101%
101%
Posty: 269
Rejestracja: 2007-01-20, 16:34

Post autor: jaron » 2009-02-05, 16:33

Ostoja
To na jaką imprezę szykujesz przedgony :D

Awatar użytkownika
Ostoja
101%
101%
Posty: 1482
Rejestracja: 2008-01-01, 03:18
Lokalizacja: Dolny śląsk

Post autor: Ostoja » 2009-02-05, 16:44

jaron50 pisze:Ostoja
To na jaką imprezę szykujesz przedgony :D
Przedgony nie piję, ale u mnie stosuję jako płyn do spryskiwacza, do rozpalania grilla, ogniska., Są pomocne w odkażaniu beczek, żadna cholera się wówczas nie załapie w beczce. :D
Pozdrawiam Ostoja

jaron
101%
101%
Posty: 269
Rejestracja: 2007-01-20, 16:34

Post autor: jaron » 2009-02-05, 16:48

Dobry pomysł z odkażaniem

Awatar użytkownika
Ostoja
101%
101%
Posty: 1482
Rejestracja: 2008-01-01, 03:18
Lokalizacja: Dolny śląsk

Post autor: Ostoja » 2009-02-05, 17:20

Ja mam beczki 55 litrowe po mango. Gdy kupiłem je miały jakiś specyficzny zapach po mango. Mango było w nich w workach i pomimo tego przeszły tym zapachem. Wymyłem gorącą wodą z ludwikiem, po wypłukaniu przetarłem szmatką zwilżoną w przedgonach i po tym wypłukałem beczkę. Pomogło zapachu nie czułem. Teraz po skończeniu fermentacji płuczę beczkę w gorącej wodzie po czym przecieram szmatką zwilżoną spirytusem z przegonów i płuczę gorąca wodą. Przez prawie rok jak mam beczki nie zakaził mi ani jeden nastaw.
Pozdrawiam Ostoja

Awatar użytkownika
Daniel_257_
101%
101%
Posty: 145
Rejestracja: 2008-01-02, 16:38
Lokalizacja: Wielkopolska

Post autor: Daniel_257_ » 2009-02-05, 20:59

Ostoja pisze:Ja mam beczki 55 litrowe po mango. Gdy kupiłem je miały jakiś specyficzny zapach po mango. Mango było w nich w workach i pomimo tego przeszły tym zapachem. Wymyłem gorącą wodą z ludwikiem, po wypłukaniu przetarłem szmatką zwilżoną w przedgonach i po tym wypłukałem beczkę. Pomogło zapachu nie czułem. Teraz po skończeniu fermentacji płuczę beczkę w gorącej wodzie po czym przecieram szmatką zwilżoną spirytusem z przegonów i płuczę gorąca wodą. Przez prawie rok jak mam beczki nie zakaził mi ani jeden nastaw.
Też tak robię. i szczelnie zamykam wylot

A gdy zamierzam odstawić balon na pewien czas i wlewam do środka ok. 100ml przedgonów.
Nie wda się żadne cholerstwo i nie zaśmierdnie. Może tak stać nawet roczek. Potem tylko wylać, opłuknąć ciepłą wodą i gotowe do zalania winkiem.

Poza tym ja używam przedgonów do wywabiania plam na ciuchach. Usuwają idealnie smary, tłuszcze i atrament.

Poza tym ja pracuje w dziale głównego mechanika i naprawiam maszyny i obrabiarki. Moje robocze cuchy mają specyficzny aromat warsztatu i jak dodam przedgonów do pralki razem z proszkiem to ciuchy są znacznie bardziej czyste i zapach warsztatu znika.

Przedgony są super do wszystkiego.

A WRACAJĄC DO TEMATU JA ROBIĘ ŻUBRÓWKĘ DOKŁADNIE W TAKI SAM SPOSÓB, JEST DOBRA JA DAJE WYBRYK CZYŚCIUTKI (PO WĘGLU) 55% I DAJĘ JEDNĄ ŁYŻECZKĘ CUKRU NA O.5L.

Pozdrawiam

rw26ppp
20%
20%
Posty: 27
Rejestracja: 2008-06-21, 18:38

Post autor: rw26ppp » 2009-02-05, 22:21

jaron50 napisał/a:
Ostoja
To na jaką imprezę szykujesz przedgony :D

Świetny poczęstunek dla teściowej.

Awatar użytkownika
Ostoja
101%
101%
Posty: 1482
Rejestracja: 2008-01-01, 03:18
Lokalizacja: Dolny śląsk

Post autor: Ostoja » 2009-02-05, 23:29

rw26ppp pisze:jaron50 napisał/a:
Ostoja
To na jaką imprezę szykujesz przedgony :D

Świetny poczęstunek dla teściowej.
Może i tak, swojej nie miałem okazji poczęstować, ponieważ gdy żyła nie robiłem jeszcze spirytusu. Za to Koledzy mają okazję wypróbować :D
Pozdrawiam Ostoja

Awatar użytkownika
Ostoja
101%
101%
Posty: 1482
Rejestracja: 2008-01-01, 03:18
Lokalizacja: Dolny śląsk

Post autor: Ostoja » 2009-03-16, 19:05

Kilka dni temu zrobiłem żubrówkę z myślą o świętach. Rozleje ją do butelek , dam etykiety. I w każda wsadzę po trawce dla ozdoby. Ja lubiłem ją (piszę lubiłem ponieważ na razie obywam się smakiem z powodu diety wątrobowej) z sokiem jabłkowym. Zaopatruję się w sok Apple juice. Sok ten kosztuje w Lidlu 1,49 zł/ 1litr.
Pozdrawiam Ostoja

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2009-03-16, 21:00

Ostoja pisze: Sok ten kosztuje w Lidlu 1,49 zł/ 1litr.
Ale jaki dobry cydr wychodzi z tego soku, polecam.

Zrób raz na próbę.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
jerzy
60%
60%
Posty: 231
Rejestracja: 2008-09-16, 18:30

Post autor: jerzy » 2009-03-16, 21:16

Nie lepiej zainwestowac w sokowirówke, zmielic jabluszko, marcheweczke.... :D

pzdr

Awatar użytkownika
Ostoja
101%
101%
Posty: 1482
Rejestracja: 2008-01-01, 03:18
Lokalizacja: Dolny śląsk

Post autor: Ostoja » 2009-03-16, 21:47

@jerzy moja lepsza połowa robi soczki dla wnucząt jak zawitają do nas. Ja nie bawię się, ponieważ do do drinków z żubrówki potrzebuję prawie 10- litrów soku, a nie mam czasu na to :D
@Kitaferia muszę zrobić ten cydr.
Ostatnio zmieniony 2009-03-16, 23:34 przez Ostoja, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Ostoja

Paluch
101%
101%
Posty: 721
Rejestracja: 2006-06-10, 21:54
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: Paluch » 2009-03-16, 21:54

@ Ostoja

Wiem, że robisz fantastyczne trunki, sam kosztowałem.
Ale czy jesteś pewien że żubrówkę robisz na soku jabłkowym ?
Jeśli to nowy przepis to się piszę :mrgreen:

Pozdrawiam serdecznie

Awatar użytkownika
Ostoja
101%
101%
Posty: 1482
Rejestracja: 2008-01-01, 03:18
Lokalizacja: Dolny śląsk

Post autor: Ostoja » 2009-03-16, 23:33

Faktycznie tak to można odczytać :D Żubrówkę robię z trawki, a soczek jest mi potrzebny do drinków z żubrówki.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Ostoja, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Ostoja

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości