Manometr

Teoria, praktyka, sprzęt, kolumna
kitkat
30%
30%
Posty: 47
Rejestracja: 2006-03-11, 14:38

Manometr

Post autor: kitkat » 2006-05-10, 13:04

Pytanie do praktyków. Planuję zainstalować termomanometr lub manometr w Kegu a drugi w kolumnie destylacyjnej. Ze względu na małe ciśnienie powinny być chyba do 1 atm a temperatura pracy więcej niż 100 stopni, mocowanie tylne. Te które znalazłem są do 60 stopni. Jakich Wy używacie. Jeżeli można to podajcie namiary na sklep, firmę gdzie można je zakupić.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 4738
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2006-05-10, 14:00

Zobacz sprzęt AAbratka http://bimber.ovh.org/gal_aabratek.html i sposób w jaki rozwiązał problem 60°C. Manometr, dzięki umieszczeniu go na szczycie przedłużonej rurki ma dużo niższą temperaturę pracy niż mierzone medium.
Ostatnio zmieniony 2006-05-10, 14:18 przez Citizen Kane, łącznie zmieniany 1 raz.

kitkat
30%
30%
Posty: 47
Rejestracja: 2006-03-11, 14:38

Post autor: kitkat » 2006-05-10, 14:18

Co do aparatury Aabratka to manometr jest odsunięty od zbiornika prawdopodobnie ze względu na temperaturę. Zapewne jak oglądałeś aparaturę VSOPa on ma zamocowany manometr na zbiorniku. Nie chcę dalej komplikować sprzętu o dodatkowe elementy wiąże się to z ponownym wyjazdem do hurtowni, i proszeniem się o gwintowanie czy spawanie. Zaraz są pytania co to bedzie na co Ci to. Sprzęt mam przygotowany do spawania brak mi tylko manometrów. Podpowiedz mi coś na ten temat. Manometr górny montowany będzie podobnie jak w nowej aparaturze Robola.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 4738
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2006-05-10, 14:27

Manometr i tak musisz zamontować do KEGa na gwint. Skoro sprzęt jest jeszcze w proszku, wspawaj nagwintowaną rurkę do podłączenia manometru i doraźnie zaczopują ją np. silikonowym korkiem. Masz teraz czas na poszukiwania... A w hurtowni, na dociekliwe pytania powiedz, że robisz reaktor jądrowy i potrzebne ci są elementy do chłodzenia rdzenia.
Ostatnio zmieniony 2006-05-10, 14:39 przez Citizen Kane, łącznie zmieniany 1 raz.

kitkat
30%
30%
Posty: 47
Rejestracja: 2006-03-11, 14:38

Post autor: kitkat » 2006-05-10, 14:35

Jeżeli nic nie znajdę to jedynie jest takie wyjście. Co myślisz o zakresie pomiarowym manometrów 0-0,6 lub 0-1atm . Termomanometr jest do 4 atm i zakres temperatury do 120 stopni. Czyli nadawałby się do mocowania bezpośrednio na zbiornik tylko ma za duży zakres pomiaru.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 4738
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2006-05-10, 14:46

Poczekaj na AAbratka, może coś ci napisze... Ja manometru nie używam, ani nigdy nie używałem (do destylacji), więc wiedzy praktycznej w tym temacie nie mam zbyt wiele.

kitkat
30%
30%
Posty: 47
Rejestracja: 2006-03-11, 14:38

Post autor: kitkat » 2006-05-10, 14:50

Masz rację może AAbratek coś podpowie

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2006-05-10, 15:12

a no powiem... :D a raczej spytam - na której fotografii u vsopa jest MANOMETR na kegu :?:
jeśli chcesz zainstalować termomanometr to musi on mieć odporność na temperaturę - niestety cudów nie ma, a te z kolei są cholernie drogie
co do używania manometru to fakt mozna sie obejść, ale raz dzięki niemu wiedzialem że zacier spienił i zatkało rurę :!: i to już jest powód do jego instalacji.

Jeszcze dopwiem ze ja wolę mierzyć temperaturę płynu w kegu a nie jego oparów dlatego zastosowałem długą sondę którą wkładam poprostu w rurkę silikonową umieszczoną w wywierconym otworze
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !

kitkat
30%
30%
Posty: 47
Rejestracja: 2006-03-11, 14:38

Post autor: kitkat » 2006-05-10, 15:47

Już podaję, może się mylę ale moim zdaniem jest to manometr. Rurkę która wpuszczasz do Kego musi być zaślepiona na końcu i wypełnina jakimś płynem bo inaczej będziesz i tak mierzył temperaturę oparów. Rozumiem że nie dokonujesz pomiaru ciśnienia w Kegu
Załączniki
manometr.JPG

Fenol
101%
101%
Posty: 229
Rejestracja: 2006-02-03, 16:43

Post autor: Fenol » 2006-05-10, 18:09

Witam
kitkat pisze:Już podaję, może się mylę ale moim zdaniem jest to manometr....
Niestety to termometr 8)

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2006-05-10, 19:06

kitkat pisze:...moim zdaniem jest to manometr.
to jest termometr i to baaardzo niedokładny
Rurkę która wpuszczasz do Kego musi być zaślepiona na końcu i wypełnina jakimś płynem bo inaczej będziesz i tak mierzył temperaturę oparów.
moja sonda to rurka z kwasówki a na jej końcu wystaje czujnikDS18B20 zatopiony w żywicy epoksydowej,
tą sondę wsuwam w wywiercony otwór w pokrywie kega a uszczelnienie stanowi kawałeczek rurki silikonowej , takie rozwiązanie daje mi pełną kontrolę wysokosci punktu pomiarowego
Rozumiem że nie dokonujesz pomiaru ciśnienia w Kegu
no jakto nie! przecie jest manometr :)

zapodam później fotkę
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !

kitkat
30%
30%
Posty: 47
Rejestracja: 2006-03-11, 14:38

Post autor: kitkat » 2006-05-11, 07:30

AAbratek, proszę o tę fotkę bo dziś idę spawać i muszę się na cos zdecydowac.

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2006-05-11, 09:34

w tej chwili nie mam dostępu do sprzęta , sorki ze wczoraj nie wstawiłem :oops:
uzupełnię jak tylko będzie to możliwe, ale przejrzyj Galerię tam naprawdę nie ma jakichś cudów,
wspawana mufa, do niej dokręcony śrubunek i na rurce miedzianej umieszczony manometr
a pod czujnik temperatury (sondę ) wywiercony otwór Ø10 - ot i cała filozofia
oczywiście jeśli masz zamiar innaczej realizować pomiar temperatury to musisz dostosować sobie wyjscie do termometru

[ Dodano: 2006-05-11, 13:43 ]
fotki tutaj: http://gorzalka.ovh.org/abratek/szczegoly/szcz01.html
chyba teraz rozwiewa wątpliwości 8)
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !

kitkat
30%
30%
Posty: 47
Rejestracja: 2006-03-11, 14:38

Post autor: kitkat » 2006-05-12, 07:57

I stało się, wczoraj wszystko pospawałem otwory które wcześniej wywierciłem po głębokim zasatanowieniu się były błędem. Ten w kegu po wkręceniu trójnika wykorzystam na pomiar temperatury i ciśnienia. A propo wypowiedzi Aabratka (Jeszcze dopwiem ze ja wolę mierzyć temperaturę płynu w kegu a nie jego oparów dlatego zastosowałem długą sondę którą wkładam poprostu w rurkę silikonową umieszczoną w wywierconym otworze) to prościej było zrobić wejscie do kega z boku) Gorzej z tym drugim przy chłodnicy, miał tam być manometr ale tam nie będzie żadnego już cisnienia. Wkręcę korek i bedzie po kłopocie. Aparatura wygląda trochę nie wykończona bo jest jeszcze gorąca. Rurkę na wprowadzenie sondy jeszcze skrócę.Teraz biorę się za ogrzewanie. Jak będzie zrobiona całość to zamieszczę fotki. Przepraszam za ich rozmiar ale nie da się ich wiecej skompresować.

[ Dodano: 2006-05-12, 07:59 ]
następne

[ Dodano: 2006-05-12, 08:00 ]
następne

[ Dodano: 2006-05-12, 08:03 ]
nastepne

[ Dodano: 2006-05-12, 08:06 ]
cholera chyba nie nauczę sie wysyłac załączników

[ Dodano: 2006-05-12, 08:11 ]
może teraz

[ Dodano: 2006-05-12, 08:14 ]
nie mam juz siły aby dodac następny złącznik
Załączniki
DSC_2109.jpg
DSC_2098.jpg

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2006-05-12, 11:39

kitkat pisze:...prościej było zrobić wejscie do kega z boku...
tak sądzisz??
dla mnie to było wywiercenie jednego otworu
pozatym nigdy nie wiesz jaki poziom płynu w kegu będziesz miał i uważam że moja regulacja jest lepsza :lol:
druga sprawa to temperatura spod kotła , która z boku kega jest napewno większa (oczywiście przy grzaniu gazem) a dla czujnika to juz pewne niebezpieczeństwo
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: wladzia i 2 gości