Spawanie - Czym co połączyć???

Teoria, praktyka, sprzęt, kolumna
Awatar użytkownika
darod
50%
50%
Posty: 119
Rejestracja: 2006-04-13, 20:05

Spawanie - Czym co połączyć???

Post autor: darod » 2006-05-13, 08:04

Witam!!
w poniedziałek byłem u spawacza ze swoimi detalami na aparature!!
Facet uważający się za spawacza tak mi to połączył że czarna rozpacz :cry:
spawy od 7...10mm twierdził że nie miał argonu w migomacie,ale drut napewno dał do stali KO!! rurek (ko8mm) na chłodnice nie był wstanie mi połęczyć bo wypalało mu dziury
szlifowania miałem na następne 2 dni wczoraj byłem u fachowca od twardego lutu i zdziwko srebro tego nie łapie, a najlepsze jest to: kruciec odbioru musiał zaspawać na stałe bo uszkodził się gwint.
I tu już mnie trafiło .........co dalej gdzie szukać fachowca??
jak oglądam fotki w galerji to szlak mnie trafia bo widze, że można to jakoś zrobić by oko cieszyło :shock:

oczywiście nic mu nie zapłasiłem i powiedziałem że przyniose jeszcze rachunek za nowy kruciec
podpowidzcie mi coś gdzie w jakich zakładach pytać

pozdrawiam
Lubie robić to co lubie...

Awatar użytkownika
pumex
101%
101%
Posty: 95
Rejestracja: 2006-05-09, 12:20

Post autor: pumex » 2006-05-13, 12:02

Stal KO spawa się TIG-iem , jeśli spawacz ma takie urządzenie to powinien dać sobie radę .
Dla zdrowia ciała , umysłu i duszy .

Awatar użytkownika
tomy
70%
70%
Posty: 317
Rejestracja: 2006-04-21, 16:11
Lokalizacja: Kaszuby

Post autor: tomy » 2006-05-13, 14:53

pumex pisze:Stal KO spawa się TIG-iem....
No nie koniecznie . Ja swoją maszynerię pospawałem spawarką inwertorową i elektrodami . Jest to o wiele tańsze niż spawanie TIG'iem . Nie trzeba kupować całej paczki elektrod , można kupić kilka sztuk . Jednakże niezależnie od metody spawania musimy użyć drutu lub elektrody o właściwym składzie . Trzeba wiedzieć jaki to gatunek stali KO i dobrać właściwą elektrodę . Jak będziesz to wiedział to powiem Ci jakiej elektrody trzeba użyć .

P.S.
Nie jestem metalurgiem , ale mam szwagra który jest technologiem spawalnictwa .

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2006-05-13, 17:41

tomy pisze:...mam szwagra który jest technologiem spawalnictwa .
- i to on Ci tak naopowiadał??? no to gratuluję panu technologowi
oczywiscie że się da nawet zwykłą spawarką trafo położyc piękne spawy (co sam robiłem więc wiem co mówię :twisted: ) tylko jaka jest jakość tych spawów :?: :!: , co innego lamka nocna a co innego aparat narażony na kwasy
nawiasem: tomy - bez urazy ale miałem do czynienia z paroma technologami i delikatnie mówiąc niektóre ich tezy były co najmniej nie na miejscu

darod - współczuję ci z całej mocy, nie znam Twoich okolic więc nie podam Ci nic konkretnego,
ale radzę poszukac zakładu który wykonuje cos z użyciem kwasówki, a dając do zakładu o innym profilu powinieneś upewnić się że mają odpowiedni sprzęt i wiedzę[/i]
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !

Awatar użytkownika
tomy
70%
70%
Posty: 317
Rejestracja: 2006-04-21, 16:11
Lokalizacja: Kaszuby

Post autor: tomy » 2006-05-13, 23:40

Na pewno masz rację . Ale wytłumacz mi dlaczego Europejski potentat na rynku sprzętu spawalniczego , czyli ESAB Group , produkuje i co gorsza sprzedaje elektrody do spawania stali KO . Mało tego , prowadzą regularne i bardzo kosztowne badania labolatoryjne spoin wykonywanych tymi elektrodami . Praktycznie z każdej partii produkcyjnej robione są próbki i oddawane do badań . Ooo , albo to . Dlaczego Lloyd Register przeprowadza swoje własne testy i wydaje atest na te elektrody ? Tak tylko pytam , bo elektrody które kupowałem były właśnie produkcji ESAB'a i miały atest Lloyda . Nie wiem , naprawdę nie wiem . Ale jedno wiem na pewno . Gdyby chodziło tylko o spawanie nocnych lampek lub choćby nocników ze stali KO , to ESAB nie wydawał by forsy na testy spoin . I na pewno na paczce elektrod nie było by stempla Lloyda . A szwagier , no cóż , szwagier nie rodzina . Nie miałem wpływu na to kto będzie moim szwagrem . Prawda jest taka że jakoś go zbytnio nie lubię . Wypić może więcej niż ja i na dokładkę pracuje w jakieś chucie w Szwecji . No sam powiedz , za co miał bym go lubieć .

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2006-05-13, 23:59

tomy pisze:...dlaczego Europejski potentat ...
bo jest potentatem,
a dlaczego nie dopuszcza się innych paliw do obrotu? a dlaczego zniszczyli niejakiego Łągiewkę co to wymyślił oszczędny silnik? a dlaczego mimo pewności że ropy starczy na 60 lat nie robi się NIC w kierunku alternatywnych żródeł energii, a wszelkie tego próby są tłumione w zarodku? (choćby etanol)
FORSA>MONEY>DINERO>DIENGI>GELD.... :!:
A pozatym zapewne jest wiele więcej sytuacji niz "lampki" i "nocniki" gdzie można wykorzystywać elektrody - ale do takich sprzętów jak nasze lepiej nie
...Wypić może więcej niż ja ...za co miał bym go lubieć .
to fakt - szczególnie jak wypija Twoje ciężko utoczone smakołyki :lol:
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !

Awatar użytkownika
Julek
10%
10%
Posty: 14
Rejestracja: 2006-03-12, 21:35
Lokalizacja: łódzkie

Post autor: Julek » 2006-05-14, 12:02

Darod
Zakłady robiące barierki, poręcze z kwasówki spawają TIG-ami.

Awatar użytkownika
Tofi
101%
101%
Posty: 1863
Rejestracja: 2006-01-05, 00:36
Lokalizacja: zDolny Śląsk
Kontaktowanie:

Post autor: Tofi » 2006-05-14, 15:10

To samo ja miałem zaproponować. Akurat znajomy zaczynał od produkcji parapetów, ateraz wyspecjalizował się w balustradach KO i właśnie w takich zakładach powinieneś poszukać pomocy. Takich zakładów powinno być na tyle dużo, że nie musisz jechać dalej jak 30 km by do takiego dotrzeć. (dla mnie jest to przejażdżka busem podmiejskim, lub też telefon, aby znajomy podrzucił mi elementy po pracy do domu) w ostateczności jak bym nie maił tego znajomego to bym poprosił o przesyłke kurierem. W czasie kiedy oszczędzam na upgrade mojej aparatury, a przy okazji upgrade ich sprzętu (zastanawiają się nad kupnem maszyny do gięcia spiral) wspomiałem koledze właśnie o gwintach w KO i usłyszałem że takie gwinty lubią się zapiekać. Powiedział mi, że oni stosują jakieś gwinty nitowane. Nie wypytywałem się dokładnie, aby się przedwcześnie nie zdradzic z hobby, w końcu to tylko znajomy i koni z nim nie kradłem. Czy ktoś słyszał o takiej technologii? Z czym to się je?

irackman
0%
0%
Posty: 5
Rejestracja: 2006-05-11, 20:46

Post autor: irackman » 2006-05-14, 16:39

Hmmm... pewnie chodziło mu o połączenia nitowane, bo jak żyję nie słyszałem o nitowanych gwintach (google też nie słyszało ;-). Ja w mojej aparaturce na przejściu KEG- kolumna zastosowałem dwa kołnierze+ nity (ale później wymieniłem na śruby). Pomiędzy kołnierzami uszczelka z silikonu. I działa!

Awatar użytkownika
Tofi
101%
101%
Posty: 1863
Rejestracja: 2006-01-05, 00:36
Lokalizacja: zDolny Śląsk
Kontaktowanie:

Post autor: Tofi » 2006-05-15, 03:16

Użył określenia gwinty wnitowane, więc zapytałem czy to jest tak przynitowywane jak uszy w garnku nitami ze stali KO lub czegoś takiego niereagującego z niczym. Odpowiedź brzmiała "cały gwint jest wnitowany". Na targi polsko-czeskie będę robił ulotki i ekspozycje z jego próbkami, więc moze to obejrzę sobie.

korekta: kowal

Awatar użytkownika
dastin
101%
101%
Posty: 347
Rejestracja: 2006-04-20, 16:33
Lokalizacja: Bełchatów

Post autor: dastin » 2006-07-28, 17:58

Witam
Panowie, a spawanie kwasówki srebrem co o tym myślicie?
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
pumex
101%
101%
Posty: 95
Rejestracja: 2006-05-09, 12:20

Post autor: pumex » 2006-08-07, 14:41

Znalazłem fajną stronkę dużo materiału o spawaniu nierdzewki różnymi metodami :) http://www.euro-inox.org/pdf/map/Brochu ... ity_PL.pdf
Dla zdrowia ciała , umysłu i duszy .

Awatar użytkownika
DarkOfTheMoon
30%
30%
Posty: 44
Rejestracja: 2006-07-28, 23:13

Post autor: DarkOfTheMoon » 2006-08-11, 23:26

W sprawie spawania elektrodami, na forum Oliwki @Okowit napisał:
...Sposób na spawanie KO.
1-Spawać należy biegunem ujemnym (dodatni do masy)
2-Elektrody przed spawaniem MUSZĄ być wygrzane w temp. ok. 400st C.
... rewelka , spawy idealne , jednorodne, gładkie i co najważniejsze szczelne...
...Każdą elektrodę tuż przed użyciem traktowałem ogniem przez ok. 5 min...
...w czasie ponad półrocznej eksploatacji mojej rakiety nie zauważyłem negatywnych skutków w postaci np. rdzy.
Do tego lektura materiałów zaproponowanych przez @pumex-a.
Ja osobiście, gdybym miał, spawałbym TIG-iem, ale go nie mam, a wokół amatorszczyzna, zdzierstwo i zapewne skończyłbym jak @darod w pierwszym poście...

Postanowiłem pospawać elektrodą. Mam starą dobrą spawarkę transformatorową z ruchomym rdzeniem, spawa prądem zmiennym, napięcie spoczynkowe 69V. Materiały biorę z Heco, grubość ścianek 2mm.

@tomy
Zapodaj mi optymalną elektrodę

[ Dodano: 2006-08-11, 23:50 ]
O Qu...a! :shock:
Przed chwilą zerknąłem w galerii na aparat przytaczanego @okovit - no takich spawów to bym na pewno nie chciał
Błędów nie popełniają tylko ci, którzy nic nie robią... hmm. Może jednak lepiej niż na własnych, uczyć się od tych, którzy błędów nie popełniają...

Awatar użytkownika
pumex
101%
101%
Posty: 95
Rejestracja: 2006-05-09, 12:20

Post autor: pumex » 2006-08-14, 21:53

Jestem w trakcie spawania kolejnej aparatury :) , pogląd że KO spawać można tylko TIGiem należy włożyć między bajki , ja spawałem elektrodami typu ES-18-8-R , spawarka na 230V regulowana tyrystorami ( radziecka ) , spaw kładzie się dość dobrze tylko żużlu jest dużo i czasami tworzy się dziurka :( , ale mogę to spawać w domu i nie muszę szukać spawacza :mrgreen: .
A spawam aparaturę dwu kolumnową , z poprzednią było za dużo kłopotu , teraz będzie mniej kombinowania , na początku drugiej kolumny oczywiście odstojnik .
Na razie tylko fota spawu jak skończę to wyślę fotę całości .
Załączniki
Foto-0020.jpg
Dla zdrowia ciała , umysłu i duszy .

Awatar użytkownika
DarkOfTheMoon
30%
30%
Posty: 44
Rejestracja: 2006-07-28, 23:13

Post autor: DarkOfTheMoon » 2006-08-14, 22:40

pumex pisze:ja spawałem elektrodami typu ES-18-8-R
No dzięki @pumex, światełko w tunelu :D
Czyli elektrodę o zawartości 18% Cr-chromu, 8% Ni-niklu w osłonie rutylowej mamy przetestowaną. Czy ma ktoś możliwość przetestować elektrodę w osłonie zasadowej do prądu stałego i zmiennego (może z domieszką molibdenu?)? Chętnie sam bym potestował, ale w mojej okolicy elektrod na sztuki nie chcą sprzedawać, a za najmniejszą paczkę krzyczą 240PLN :?

@pumex
Dopisz jeszcze proszę, spawałeś prądem stałym (gdzie szedł plus) czy zmiennym i podaj średnicę elektrody.

[ Dodano: 2006-08-14, 22:47 ]
Aaa, jeszcze zapodam wam czarny humor - dzwonię do firmy x, ogłaszali się, że mają promocję na spawanie minus 50%, pytam o cenę usługi i słyszę "10PLN za centymetr" :shock: - już nie pytałem netto czy brutto :lol: :lol: :lol:
Błędów nie popełniają tylko ci, którzy nic nie robią... hmm. Może jednak lepiej niż na własnych, uczyć się od tych, którzy błędów nie popełniają...

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości