Termometr 2xDS1820 + Alarmy +LCD

Teoria, praktyka, sprzęt, kolumna
rafuls2
30%
30%
Posty: 33
Rejestracja: 2008-04-23, 21:39

Termometr 2xDS1820 + Alarmy +LCD

Post autor: rafuls2 » 2009-01-24, 22:00

Zbudowałem termometr który mierzy i wyświetla temperatury w dwóch dowolnych miejscach kolumny. Ponadto posiada 4 alarmy z możliwością nastawiania wartości. Po jednym alarmie dla każdej z mierzonych temperatur oraz, dwa alarmy czasowe dla czasomierza w który to jest zaopatrzony termometr. Dokładna opiska jest w załączniku. Po niedzieli udostępnię na forum kompletną dokumentację wraz z wsadem do procesora co by każdy chętny mógł go sobie wykonać.

Oczywiście wszystkich którzy chcieliby mieć taki termometr a nie mogą lub nie chcą go wykonywać samodzielnie, lub chcieliby mieć gotową płytkę czy też zaprogramowany procesor ze swoim ekranem powitalnym zapraszam na pw.

Mam problemy z umieszczeniem pliku z opisem, muszę powalczyć :D
Załączniki
S_E_POW.jpg
Ekran powitalny wersji ogólnodostępnej
S_DZIAŁ.jpg
Termometr.pdf
(161.01 KiB) Pobrany 2589 razy
Ostatnio zmieniony 2009-02-01, 18:11 przez rafuls2, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
zozur
101%
101%
Posty: 34
Rejestracja: 2006-08-21, 14:28
Lokalizacja: Wielkopolska

Post autor: zozur » 2009-01-24, 22:33

:brawo

darbi16
0%
0%
Posty: 7
Rejestracja: 2009-01-07, 10:20
Lokalizacja: roztocze/lubelskie

Post autor: darbi16 » 2009-01-25, 10:54

Czekam z niecierpliwością na opis !!!!
A czy możliwa jest wersja na 4 punkty pomiarowe?

rafuls2
30%
30%
Posty: 33
Rejestracja: 2008-04-23, 21:39

Post autor: rafuls2 » 2009-01-25, 13:08

Możliwa jest taka wersja, z tym że byłaby to zupełnie nowa konstrukcja ponieważ procesor zastosowany w tym rozwiązaniu(atmega8) ma za mało pamięci. nie mniej jednak jeśli będą chętni na tego typy termometr jestem w stanie go opracować i umieścić na forum

Awatar użytkownika
bogo
101%
101%
Posty: 71
Rejestracja: 2008-03-25, 17:57
Lokalizacja: małopolskie

Post autor: bogo » 2009-01-25, 20:19

kolego a jaki jest plus minus koszt takiego termometru

rafuls2
30%
30%
Posty: 33
Rejestracja: 2008-04-23, 21:39

Post autor: rafuls2 » 2009-01-25, 21:07

To zależy co się ma w szufladzie :D . Kupując wszystkie elementy w sklepie myślę że jakieś 60-70 zł. Do tego dochodzi wytrawienie płytki i zaprogramowanie procesora.

Awatar użytkownika
adwokat
101%
101%
Posty: 639
Rejestracja: 2006-01-05, 17:42
Lokalizacja: Rzeszów / Kraków

Post autor: adwokat » 2009-01-25, 22:04

Witam.

A razem daje to?

Znaczy się, ile się Kolega cieni? Ja jeszcze troszkę poczekam z kupnem, bo aparat w przeróbce a i konto licho wygląda.. Ale myślę, że kolega o to pytał.

Pozdrawiam.

adwokat
Pozdrawiam. adwokat

rafuls2
30%
30%
Posty: 33
Rejestracja: 2008-04-23, 21:39

Post autor: rafuls2 » 2009-01-26, 14:05

Tak jak obiecałem wrzucam wszystko co jest potrzebne do samodzielnej budowy wyżej zaprezentowanego termometru.
Załączniki
termometr.rar
(83.49 KiB) Pobrany 758 razy
Ostatnio zmieniony 2009-01-26, 16:16 przez rafuls2, łącznie zmieniany 2 razy.

redirys
101%
101%
Posty: 332
Rejestracja: 2007-09-17, 20:11
Lokalizacja: Mazowsze

Post autor: redirys » 2009-01-26, 14:41

Może spróbuj spakować zipem lub rarem i wtedy wejdzie

rafuls2
30%
30%
Posty: 33
Rejestracja: 2008-04-23, 21:39

Post autor: rafuls2 » 2009-01-26, 16:00

Dzięki kolego redirys. Oczywiście odpowiem na wszystkie pytania związane z konstrukcją termometru.

Mietek
40%
40%
Posty: 90
Rejestracja: 2007-11-16, 16:52

Post autor: Mietek » 2009-01-27, 23:38

Ten termometr wygłąda na całkiem niezły. Ale ja mam takie marzenie ażeby ktoś zaproponował termometr który by miał dokładność podobną do zaproponoanego na DS1820 ale rozdzielczość o jeden rząd wiekości większą, czyli pkazywałby zmiany temperatury o 0.01 stopnia i nie kosztowałby więcej niż 200 zł.
pozdrawiam,
. Mietek

Awatar użytkownika
bielok
101%
101%
Posty: 591
Rejestracja: 2006-06-30, 09:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: bielok » 2009-01-28, 06:08

@Mietek - nie da rady - dokładne czujniki do zastosowania w termometrach są dość drogie. Np. sam czujnik PT100 to średnio 40 zł - dla porównania DS18B20 to 3,5 zł.
pozdrawiam
bielok

Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..

rafuls2
30%
30%
Posty: 33
Rejestracja: 2008-04-23, 21:39

Post autor: rafuls2 » 2009-01-28, 08:09

Termometr ds 18b20 posiada dokładność wg producenta +/-0,5*C dołożenie jednej pozycji zwiększa nam tylko rozdzielczość odczytu. Wyświetlenie temperatury z setnymi nie stanowi żadnego problemu(załącznik). Ja stosowałem termometr z takim odczytem i myślę że raczej jest to zbędne ponieważ pozycja wskazująca setne *C dosyć często się zmienia "pływa ".

Ds18 i PT100 to dwie różne rzeczy służące do jednego celu, pomiary temperatury. Z tym że ds18 jest gotowym termometrem cyfrowym z którego wystarczy odczytać temperaturę i ją wyświetlić. PT100 jest czujnikiem do którego aby mierzyć temperaturę trzeba dobudować peryferia. Nie jestem zorientowany dokładnie w temacie ale wydaje mi się że uzyskanie rozdzielczości rzędu setnych *C raczej będzie trudne w warunkach amatorskich
Załączniki
termometr.jpg

Awatar użytkownika
bielok
101%
101%
Posty: 591
Rejestracja: 2006-06-30, 09:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: bielok » 2009-01-28, 08:40

cześć :)
rafuls2 pisze: Ds18 i PT100 to dwie różne rzeczy służące do jednego celu
to ja wiem - chciałem uświadomic koledze jaka jest różnica w cenie pomiędzy samymi czujnikami tymi popularnymi a dokladniejszymi ........
pozdrawiam
bielok

Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..

Awatar użytkownika
inżynier
101%
101%
Posty: 1823
Rejestracja: 2006-11-14, 12:00

Post autor: inżynier » 2009-01-28, 13:13

Mietek pisze:Ale ja mam takie marzenie ażeby ktoś zaproponował termometr który by miał dokładność podobną do zaproponoanego na DS1820 ale rozdzielczość o jeden rząd wiekości większą, czyli pkazywałby zmiany temperatury o 0.01 stopnia i nie kosztowałby więcej niż 200 zł.
Mietek
Twoje marzenie zostało spełnione, opisy masz tutaj: http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... 7866#37866

Jedynym problemem jest cena, ale dodatkowo w komplecie masz sterowanie mocą:
ręcznie
na dodstawie wyznaczonego algorytmu,
lub w/g PID.
Wyjście mocy umożliwia wysterowanie 3 grzałek o mocy do 4kW każda zasilanych 1 lub trój fazowo.

pozdrawiam - inżynier

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości