Drożdże Red Etahnol

m17essi
0%
0%
Posty: 5
Rejestracja: 2008-07-20, 17:58

Drożdże Red Etahnol

Post autor: m17essi » 2009-02-10, 13:15

Witam
Chciałbym sobie zakupić te oto drożdże:
http://www.allegro.pl/item543776113_dro ... _200g.html
co o nich sądzicie

Awatar użytkownika
a_priv
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2009-02-10, 13:40

@m17essi

Sa to typowe drożdże do zacierów zbożowych. Musisz dobrze zrozumieć słowo: zacier. Te drożdże (zresztą jak każde) nie przefermentują czystej skrobi. Najpierw konieczny jest proces zacierania przy pomocy enzymów, lub w ostateczności słodu.

Sprzedawca zachwalając je, daje taki opis, który może wprowadzić w błąd. A potem rozczarowanie, bo z nastawu na drożdżach za ponad 30zł wyszedł żurek. :wall


:mrgreen:

pzdr

Awatar użytkownika
endrio
40%
40%
Posty: 50
Rejestracja: 2006-09-08, 21:57
Lokalizacja: Warmia

Post autor: endrio » 2009-02-10, 14:00

Popieram to co opisał A_priv.

Używałem je do nastawów cukrowych i raczej nie wrócę do nich, do zbożówek są rewelacyjne, ale chyba jeszcze nie będziesz robił zacierów zbożowych sądząc po pytaniu.

Do cukrówek polecam drożdże Turbo itp. , a najlepiej zwróć się o ofertę poprzez forum do użytkownika 98%, oferta cenowo zawsze atrakcyjna i wybór spory.

Awatar użytkownika
Daniel_257_
101%
101%
Posty: 145
Rejestracja: 2008-01-02, 16:38
Lokalizacja: Wielkopolska

Post autor: Daniel_257_ » 2009-02-10, 14:31

Witam.

Drożdże dobre a i cena atrakcyjna.

Ja na twoim miejscu wziął bym jeszcze Jakieś Turbo 1 opakowanie na próbę.

Pozdrawiam.

m17essi
0%
0%
Posty: 5
Rejestracja: 2008-07-20, 17:58

Post autor: m17essi » 2009-02-10, 15:09

a jakie polecacie to zacieru z cukru, takie:
http://www.allegro.pl/item543732300_dro ... warto.html
mogą być?

a te drożdże co wcześniej podałem do do zacieru z zboża są dobre? (czy zamiast zboża, może być mąka?)

Awatar użytkownika
xaafuun
101%
101%
Posty: 467
Rejestracja: 2008-12-29, 11:08
Lokalizacja: ja Cię znam ??
Kontaktowanie:

Post autor: xaafuun » 2009-02-10, 15:13

@m17essi ale kombnujesz, pocytaj forum do cukrówki się nie nadają za bardzo. Nawet w opisie aukcji jest że do zboża.

Pozd Rafał

Awatar użytkownika
Daniel_257_
101%
101%
Posty: 145
Rejestracja: 2008-01-02, 16:38
Lokalizacja: Wielkopolska

Post autor: Daniel_257_ » 2009-02-10, 15:38

m17essi pisze:a jakie polecacie to zacieru z cukru, takie:
http://www.allegro.pl/item543732300_dro ... warto.html
mogą być?

a te drożdże co wcześniej podałem do do zacieru z zboża są dobre? (czy zamiast zboża, może być mąka?)
Będziesz miał z nimi poważne problemy jak chcesz nimi ganiać cukrówki. Raz ruszą raz nie sypiesz bardzo dużo i długo przerabiają.

Do cukrówek red etahnol a jak szybko to turbo.

Cukier z torebki to cholerstwo ciężkie do strawienia dla drożdżaków pamiętaj by dokwasić i pożywkę jaką wsypać.

Awatar użytkownika
endrio
40%
40%
Posty: 50
Rejestracja: 2006-09-08, 21:57
Lokalizacja: Warmia

Post autor: endrio » 2009-02-10, 15:54

m17essi pisze:a te drożdże co wcześniej podałem do do zacieru z zboża są dobre? (czy zamiast zboża, może być mąka?)
Faktycznie coś kombinujesz :roll:

Czytałeś odpowiedzi powyżej ?
Zamiast śruty zboża może być mąka itp. , ale jak nie wiesz jakie drożdże wybrać do cukrówki, to co będzie przy enzymach i zacieraniu ?

Radzimy Ci dobrze, zrób cukrówkę na tych drożdżach ( zestawie ) http://www.allegro.pl/item543834877_dro ... ierow.html ,a w wolnym czasie poczytaj forum i będzie ok.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2009-02-10, 19:15

Daniel_257_ pisze:
Do cukrówek red etahnol a jak szybko to turbo.
Panie Daniel nie pisz Pan takich rewelacji jak nie wiesz. Red etanol to nie są drożdze do typowych cukrówek! A jeśli ktoś chce robić cukrówkę na RE to potrzeba sporego doświadczenia :roll:
Pozdrawiam

m17essi
0%
0%
Posty: 5
Rejestracja: 2008-07-20, 17:58

Post autor: m17essi » 2009-02-10, 20:27

to jakie drożdże polecacie do zacieru z cukru prócz drożdży typu turbo.

Awatar użytkownika
Daniel_257_
101%
101%
Posty: 145
Rejestracja: 2008-01-02, 16:38
Lokalizacja: Wielkopolska

Post autor: Daniel_257_ » 2009-02-10, 20:33

kitaferia pisze:
Panie Daniel nie pisz Pan takich rewelacji jak nie wiesz. Red etanol to nie są drożdze do typowych cukrówek! A jeśli ktoś chce robić cukrówkę na RE to potrzeba sporego doświadczenia :roll:
Nawet 98% zaleca Red etanol do cukrówek

http://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?t=398
Główna kategoria forum » Zacier i okolice » Cukrówka na drożdżach gorzelniczych

cytat z tego postu:
Chemik student pisze:W związku z pytaniami o cukrówki, jakie dostałem na priv chciałbym jeszcze raz przypomnieć podstawowe przepisy i kilka praktycznych danych.

Drożdże gorzelnicze jak np. Red ethanol jak najbardziej nadają się do fermentowania zacierów cukrowych.
Ale muszę się z tobą zgodzić że to nie są wyspecjalizowane drożdże idealne do cukrówek.

A samo wykonanie nastawu jest banalnie proste dopisałem koledze co by nie zapomniał dokwasić i odżywki dać jest w zestawie.
kitaferia pisze:
Panie Daniel nie pisz Pan takich rewelacji jak nie wiesz.
Teraz już wiem bo mnie uświadomiłeś.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
endrio
40%
40%
Posty: 50
Rejestracja: 2006-09-08, 21:57
Lokalizacja: Warmia

Post autor: endrio » 2009-02-10, 20:45

m17essi pisze:to jakie drożdże polecacie do zacieru z cukru prócz drożdży typu turbo.
Wybacz, ale teraz to już jestem pewny, że jakieś "jaja" sobie z nas robisz.

Masakra

Awatar użytkownika
Daniel_257_
101%
101%
Posty: 145
Rejestracja: 2008-01-02, 16:38
Lokalizacja: Wielkopolska

Post autor: Daniel_257_ » 2009-02-10, 20:47

m17essi pisze:to jakie drożdże polecacie do zacieru z cukru prócz drożdży typu turbo.
Z tego co moja skromna wiedza mi podpowiada to nie znam.

Kolega kitaferia powinien coś ci doradzić.

Przeczytaj to:

http://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?t=398

i sam zadecyduj.

Albo zalej cukier drożdżami z piekarni (1410) i olej nasze forum, bo tu trzeba szukać czytać i myśleć czasami, a na pewno nikt za ciebie tego nie zrobi.

POZDRAWIAM

m17essi
0%
0%
Posty: 5
Rejestracja: 2008-07-20, 17:58

Post autor: m17essi » 2009-02-11, 01:22

nie robię sobie żadnych "jaj" tylko chciałem się dowiedzieć jakie drożdże będą dobre na zacier z cukru prócz drożdży piekarskich i turbo, chciałem kupić te Red Ethanol, ale jedna osoba napisze że się nie nadają druga napisze że mogą być,
więc zapytam się jeszcze raz które drożdże będą lepsze na zacier z cukru:
te:
http://www.allegro.pl/item543776113_dro ... _200g.html
czy te:
http://www.allegro.pl/item543732300_dro ... warto.html
??

A ha i jeszcze jedno czy do zacieru na mące to może być taki zestaw enzymów: amylogal, scherzym i termamyl

Awatar użytkownika
gniady
40%
40%
Posty: 58
Rejestracja: 2008-07-31, 14:19

Post autor: gniady » 2009-02-11, 09:26

Może ja odpiszę, zanim stare wygi Cię zjedzą ;-).
m17essi pisze:...
więc zapytam się jeszcze raz które drożdże będą lepsze na zacier z cukru:
te: ...
Jeśli już koniecznie chcesz użyć jednych z tych drożdży do cukrówki to weź red ethanol i zrób cukrówkę zgodnie z instrukcją zawartą na tej stronie, niestety wtedy musisz mieć co najmniej paski do pomiaru PH, bo inaczej nie będziesz wiedział jak zakwasić nastaw.
To co pisze Kitaferia, że początkujący sobie nie poradzi z nastawem na Red ethanol przy cukrówce nie do końca jest prawdą, bo mi się udało bez najmniejszych problemów, wystarczyło tylko trzymać się instrukcji.
m17essi pisze:...
A ha i jeszcze jedno czy do zacieru na mące to może być taki zestaw enzymów: amylogal, scherzym i termamyl
Jak najbardziej może być taki zestaw.

Jeśli masz zamiar bawić się w zacieranie to moim zdaniem kup jednak red ethanol, są świetne do zacierów zbożowych a i cukrówkę na nich zrobisz.
Niestety jednak zanim zaczniesz zacierać musiał będziesz przeczytać co najmniej jeden wątek z forum, nie musisz szukać, zajrzyj do faq, tam jest wszystko posegregowane, wątek zacieranie mąki też jest.

Jeszcze jedno, nie napalaj się na siłę na to allegro, zapytaj za radą a_priv kolegę 98%, gwarantuję, że nie zapłacisz drożej niż na allegro a przesyłkę otrzymasz zanim zdążysz kupić ten cukier i go rozpuścić ;-).

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości