Podgrzewanie zacieru

Awatar użytkownika
Benek
50%
50%
Posty: 123
Rejestracja: 2005-12-25, 10:51
Lokalizacja: Mazury

Podgrzewanie zacieru

Post autor: Benek » 2006-01-02, 11:02

Mam pytanie odnośnie temperatury w jakiej przebiega fermentacja. Słyszałem, że w niektórzy stosują do podgrzewania zacieu grzałkę akwariową i termostat. Warto to stosować?

benek

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 4738
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2006-01-02, 13:21

Osobiście nie polecam. Większa temperatura fermentacji może wybić ci część lub wszystkie drożdże. Druga sprawa, jeżeli masz drożdże, które wytrzymają wysoką temperaturę, to bądź świadom, że w wyprodukują one w takich warunkach o wiele więcej fuzla. Te "wysokoodporne" drożdże mogą jednak i tak zginąć, ponieważ mimo stosunkowo niskiej temperatury zacieru, powierzchniowo grzałka ma jednak o wiele większą temperaturę. Jeśli idziesz na ilość i zależy ci na czasie to możesz spróbować. Jak nie będzie ci odpowiadał smakowo destylat, zmienisz następnym razem warunki fermentacji a będziesz bogatszy o kolejne doświadczenia. Dodam, że słyszałem o podgrzewaniu zacieru za pomocą poduszki elektrycznej :D

Pozdrawiam i życzę sukcesów CK

Awatar użytkownika
wampir
50%
50%
Posty: 180
Rejestracja: 2006-01-06, 15:48
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: wampir » 2006-01-06, 18:08

Ja używam grzałki akwariowej prostej 60W dodatkowo uszczelnionej na której dokręciłem z dwóch stron blachę 20/20cm z nierdzewki o gr.1mm. Kładę ją na spód beczki 60l, przewód przechodzi przez otwór wieka uszczelniony silikonem. Na środku wieka wkręciłem dławik kablowy ,,13" do którego pasuje rurka fermentacyjna. Beczka stoi w garażu, nawet przez lato nie miałem więcej jak 25 stopni, ale każdy musi dobrać do swoich warunków (są jescze termostaty akwariowe)
,,Niech moc (%) będzie z wami"

moonjava
40%
40%
Posty: 81
Rejestracja: 2006-01-05, 23:32

Post autor: moonjava » 2006-01-06, 18:34

Citizen Kane pisze:wyprodukują one w takich warunkach o wiele więcej fuzla.
Dokładnie; na homedistillerze jest nawet porównanie ilości zanieczyszczeń w zacierach ferm. w różnych temp..

Chyba w końcu zależy nam na jakości a nie ilości, więc można sobie poczekać te dodatkowe kilka dni do końca ferm..

Awatar użytkownika
wampir
50%
50%
Posty: 180
Rejestracja: 2006-01-06, 15:48
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: wampir » 2006-01-06, 19:49

Muszę grzać, mam zimny garaż,zwłaszcza wiosna-jesień, chyba 20-25 stopni to nie szkodliwa temperatura? Ale każdy musi się sam dopasować do warunków jakie ma.

Robie tak od lat, ale jeśli można lepiej to jestem otwarty i śledzą porady :wink:
,,Niech moc (%) będzie z wami"

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 4738
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2006-01-06, 23:00

W twoim przypadku użycie ogrzewania jest uzasadnione, temperatura fermentacji do około 25 stC jest w prawidłowa. Pisząc o podgrzewaniu miałem szczególnie w pamięci post CO2 z Oliwki, mówiący o grubo ponad 30 stopniach.

Pozdrawiam CK

Awatar użytkownika
Tofi
101%
101%
Posty: 1863
Rejestracja: 2006-01-05, 00:36
Lokalizacja: zDolny Śląsk
Kontaktowanie:

Post autor: Tofi » 2006-01-07, 00:48

Konkretnie tam była mowa o 35-38 stopni, a z braku informacji na temat szczepu z jakiego on korzysta wnioskuje ze to jest jakaś mutacja kombinowana z grzybami pasożytniczymi. Za tem rada dla wszystkich, zanim użyjecie jakiś drożdży sprawdźcie w jakich warunkach one powinny pracować i w jakich one mogą pracować. Dla różnych gatunków różne warunki, ale średnio jest to ok 28 st. C. Dla piekarniczych to 21, ale dlatego ze przy 28 dają dużo fuzli. Browarnicze niektóre gatunki wymagają 14 st. C.

NAJWAŻNIEJSZ RZECZ JEŚLI CHODZI O DROŻDŻE.
Proces fermentacji jest egzotermiczny, co oznacza że podczas fermentacji wydziel sie ciepło, i przy tych drożdżach co CO2 używa to te 38 st jest blisko temperatury przy jakiej ścinają się białka, tj. 42 st. C. Po przekroczeniu tej temperatury mamy cmentażysko drożdży.

przed chwilą chyba znalazłem te drożdże co CO2 używa, obejżyjcie na stronie firmy AKE (link w dziale "gdzie kupić drożdże") DROŻDŻE BAYANUS - M945, Duża wytwórczość alkoholu w zakresie temperatur od 4°C-45° C. Więc potwierdza sie to co przed chwilą napisałem, różne drożdże - różne właściwości. Zauważyłem że posiadają fajną cechę, a mianowicie małą zdolność wytwarzania kwasu octowego, co w praktyce oznacza mniej przedgonu.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 4738
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2006-01-07, 11:56

Tofi pisze:małą zdolność wytwarzania kwasu octowego, co w praktyce oznacza mniej przedgonu.
Hmnn... kwas octowy wrze w 118 °C, więc wydaje mi się, że będzie to raczej pogon inaczej zwany niedogonem. Nie wiem za bardzo jak zachowuje się kwas octowy w roztworze etanolu i jego zanieczyszczeń (chodzi o współczynnik lotności) więc bardziej zorientowanych kolegów prosiłbym o ewentualny komentarz.

CK

Awatar użytkownika
Tofi
101%
101%
Posty: 1863
Rejestracja: 2006-01-05, 00:36
Lokalizacja: zDolny Śląsk
Kontaktowanie:

Post autor: Tofi » 2006-01-07, 14:33

przyznaje się tutaj do klapnięcia dziobem od rzeczy, sądziłem ze chodzi tu o "Ethyl acetate" temp wrzenia 77.1C (171F) (najbliższe alk. etylowemu) a w przypadku opisu drożdży to może chodzić o to że wino nie skwaśnieje (zacier nie będzie bić zapaszkiem zgniłych jaj).

moonjava
40%
40%
Posty: 81
Rejestracja: 2006-01-05, 23:32

Post autor: moonjava » 2006-01-07, 15:09

@CK

Jak bede miał tablice w rękach to sprawdze. Pamiętam tylko tyle, że aldehyd octowy (temp. wrzenia 21 °C) może sie dostać nawet do środkowej części destylatu, kiedy przepuszczana surówka jest mocna, a alkohol amylowy (temp. wrzenia 132*C) którego jest najwięcej w fuzlach, jest przedgonem poniżej jakiś 40%.

Krystian

Post autor: Krystian » 2006-01-10, 13:26

Mam pytanie do zaawansowanych bimrowników. Otóż bywam często na Słowacji oraz Węgrzech i czasem widze jakieś drożdze po śmiesznej cenie. Nie wiem czy są to typowe drożdze winne czy może nadaja sie do procesu gorzelniczego. Ze Słowakami idzie sie dogadac ale z Węgrami tylko po flaszce:))) Jesli macie podobne doświadczenia lub znacie nazwy tych drożdzy to podzielcie się ze mną informacją. Pozdrowionka

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 4738
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2006-01-10, 14:10

@Krystain

Witaj na forum! Co do pytania, to nie znam odpowiedzi, ale skoro piszesz, że towar jest po śmiesznej cenie to czemu go nie kupić i wypróbować.

Trochę nieprecyzyjnie piszesz o "drożdżach do procesu gorzelniczego", zarówno jedne i drugie dobrze wytwarzają etanol w zacierze, a różnica między nimi (jeśli bierzemy pod uwagę potrzeby gorzelni) wynika głównie z czasu w jakim zjedzą cukier. Z czasem związana jest w dużej mierze wyższa temperatura, na którą drożdże gorzelnicze są bardziej odporne. Wyższa temperatura to jednak więcej fuzla w produkcie końcowym, więc generalnie polecałbym ci używać drożdży winnych i fermentować zacier w granicach 20 stC.

Awatar użytkownika
robol69
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 957
Rejestracja: 2005-12-27, 07:27

Post autor: robol69 » 2006-01-13, 12:02

Zna ktoś przelicznik kwasku cytrynowego na sok z cytryny
Np : 20 g kwasku = ... ml soku cytrynowego

Wiem cytryny są różne ale tak w przybliżeniu

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 4738
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2006-01-13, 19:46

Za forum http://www.wino.org.pl/forum/

Jeden z postów:
1 cytryna = 3g kwasku
10g kwasku cytrynowego = sok z 3 cytryn

inny:
5 cytryn=20g kwasku

Awatar użytkownika
Misza
101%
101%
Posty: 152
Rejestracja: 2006-01-10, 18:10

Post autor: Misza » 2006-01-13, 19:55

robol69 pisze:Zna ktoś przelicznik kwasku cytrynowego na sok z cytryny
Np : 20 g kwasku = ... ml soku cytrynowego

Wiem cytryny są różne ale tak w przybliżeniu
A po co ci to, że zapytam z ciekawości. Dostałeś 5 kilo cytryn w prezencie i nie wiesz co z nimi zrobić? :lol:

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości