Drożdże Alcotec Turbo 48 Pure

Awatar użytkownika
inspiracje
101%
101%
Posty: 186
Rejestracja: 2008-05-20, 12:21
Lokalizacja: Chojnice

Drożdże Alcotec Turbo 48 Pure

Post autor: inspiracje » 2009-05-18, 20:09

Już widzę odpowiedzi na mój post... czytaj, czytaj, czytaj... :lol:
Może i nie umię czytać a może kurna leń jestem i prościej zadać pytanie i oczekiwać konkretnej odpowiedzi.... :D
Liczę jednak na Waszą Koledzy (kolejną) litośc nade mną.... :lol:

Zrobiłem zacier a właściciwe dwa nastawy. Wszystkie w ten sposób.
42 litry wody (40 stopni) wsyp 16 kilo cukru, paczka kwasku, 100 ml do próbówki w temperaturze 20 stopni odczyt ph 3,8, temparatura w beczce 25 stopni wsypałem paczkę drożdży Turbo 48 h, wymieszalem.

Pierwszy zacier dwa tygodnie temu, drugi cztery dni temu.

I tu problem... pierwszy zacier dosłownie stoi, nie pracuje, przy mieszaniu tworzy się piana (pewnie dwutlenek węgla który moim zdaniem świadczy że coś tam w nim pracuje) ale blg od trzech dni bez zmian: cukromierz biowinu 24 cukromierz od Kolegi 98% 249
ten drugi zacier -późniejszy - sprzed czterech dni ma już odpowiednio 22 / 218.

Poradzicie coś??

Ta sama woda, ten sam cukier, ten sam kwasek, te same drożdże - SKAD TA RÓŻNICA?
Jak wybrnąć z tej sytuacji??
Czas to pieniądz, szkoda tylko że nadmiar czasu to nie nadmiar pieniędzy

Awatar użytkownika
98%
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1583
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2009-05-18, 20:51

Witam - polepszyć ich warunki bytowe- dodać pożywki + koncentrat pomidorowy
jak środowisko będzie "bogatsze " to i drożdże powinny przemówić głosem "bulk , bulk "

zawsze należy wziąść pod uwagę że przy zwiększonych proporcjach dodać więcej pożywki aby drożdże miały dobre środowisko do lepszego namnożenia ..

pozdrawiam
98%

Awatar użytkownika
oktogenek
50%
50%
Posty: 115
Rejestracja: 2007-06-25, 09:55
Kontaktowanie:

Post autor: oktogenek » 2009-05-18, 20:53

za niska temperatura uwadniania drożdży, na opakowaniu jak byk jest napisane 40C wsypać drożdże i mieszać minutę, ja osobiście wsypuje drożdże przy temp. nastawu między 40 a 35C z tym że im bliżej 40C tym burzliwiej zachodzi pierwsza faza fermentacji i zbiera się więcej piany na wierzchu

Awatar użytkownika
98%
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1583
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2009-05-18, 20:58

Witam przy wsypywaniu drożdży wypadało by mieć około 28-33sC bo zanim turbo zaczną pracować to nastaw samoczynnie się wychłodzi do tych 20-25sC i jak drożdże ruszą to same wywołają reakcję egzotermiczną i będą podnosić temperaturę nastawu .

stawiam na pożywkę a tempęraturę zawsze można podnieść nie mniej im więcej wskazówek tym lepiej :wink:

pozdrawiam
98%

Awatar użytkownika
inspiracje
101%
101%
Posty: 186
Rejestracja: 2008-05-20, 12:21
Lokalizacja: Chojnice

Post autor: inspiracje » 2009-05-18, 21:05

No to ok... dzięki.... zaraz zapodam activit.... oczywiście od Kolegi 98%.... mam 50 litrów nastawu więc .... 25 gramów powinno im wystarczyc?
Czas to pieniądz, szkoda tylko że nadmiar czasu to nie nadmiar pieniędzy

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2009-05-18, 21:06

Ja tam nic nie daję i zawsze fermentacja ok. Zero dodatkowych pożywek czy kwasku.
30-35°C i daje drożdże. Zawsze zero problemów, więc nie wiem co może być przyczyną, może zrezygnować z kwasku.
Nastwa robię 36l/10kg.
Ostatnio zmieniony 2009-05-18, 21:15 przez kitaferia, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
inspiracje
101%
101%
Posty: 186
Rejestracja: 2008-05-20, 12:21
Lokalizacja: Chojnice

Post autor: inspiracje » 2009-05-18, 21:13

Ja zawsze robiłemw ten sam sposób i nigdy nie miałem problemu.... a teraz... nie wiem dlaczego...
Czas to pieniądz, szkoda tylko że nadmiar czasu to nie nadmiar pieniędzy

Awatar użytkownika
ropcio
50%
50%
Posty: 120
Rejestracja: 2008-08-24, 20:30
Lokalizacja: skontowni

Post autor: ropcio » 2009-05-18, 22:27

a tak z ciekawości, ile dodaje się przecieru, bo właśnie mi się pożywka skończyła. :nie_wiem
alkohol zabija powoli, ale nam się nigdzie nie spieszy

Awatar użytkownika
ded
10%
10%
Posty: 16
Rejestracja: 2008-10-22, 22:05
Lokalizacja: Ciechanów

Post autor: ded » 2009-05-18, 23:06

Mi sie wydaje ze przesadziles z cukrem. Ja daje stosunek (cukier/woda) 1:4. Na 50l zaieru (nie wody) 12 kg cukru. U Ciebie proporcje powinny byc podobne. Jak kiedys dalem 2 kg wiecej to fermentacja znacznie sie wydluzyla i nie przerobila calego cukru. Zaznaczam ze korzystalem z turbo pure 24. Dawalem 1 opakowanie na 50l zacieru, ale nawet plowa dawki przerobi cukier przez tydzien. Turbo pure 48 jak sie domyslam sa slabsze wiec nalezaloby dac cale opakowanie. Uwazam ze Twoj problem lezy w proporcjach.

KARMEL
101%
101%
Posty: 509
Rejestracja: 2008-01-06, 18:54

Post autor: KARMEL » 2009-05-19, 17:11

Zawsze na turbo fermentacja szybko mi stertowała bez żadnych dodatków (kwasek pożywka). Raz dałem kwasek cytrynowy fermentacja trwała ok 8 tygodni i z każdego 25 litrów zacieru miałem ok 1 litra odpadów spirytus śmierdzący acetonem .
Nigdy do drożdży turbo już nie daję kwasku
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Adasko13_5
20%
20%
Posty: 22
Rejestracja: 2008-09-24, 11:14
Lokalizacja: Lubelskie

Post autor: Adasko13_5 » 2009-05-19, 22:59

Drożdże Turbo zawierają w swoim składzie wszystko czego potrzeba do fermentacji. Nic nie dodawać!
"... to już nie jest bimber, to dzieło sztuki!"

KARMEL
101%
101%
Posty: 509
Rejestracja: 2008-01-06, 18:54

Post autor: KARMEL » 2009-05-20, 18:44

Święta racja :D :D
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
fazaaa77
40%
40%
Posty: 50
Rejestracja: 2008-09-19, 11:32
Lokalizacja: łódzkie

Post autor: fazaaa77 » 2009-05-20, 19:16

Ja 6 dni temu zrobiłem nastaw z Turbo 24 (wiadomo od kogo :lol: :lol: )25 kg cukru 70l wody i do tego tylko 2 paczki drożdży.Z początkowych 27Blg mam dziś -1Blg(jeszcze pracują)Temperatura nastawu na początku wahała się w granicach 28-30 stopni teraz jest to 20-22(niczym nie chłodze i nie grzeje)Teraz to jeszcze bryknąć i spiryt do naleweczek jak ta lala(owoce już dojrzewają :slinka :slinka )

jarekm
50%
50%
Posty: 101
Rejestracja: 2009-12-23, 10:12

Post autor: jarekm » 2010-02-04, 08:23

Zrobiłem pierwsze w życiu nastawy. Drożdże Alcotec turbo 48 i .
Dla próby :
- 1 paczka drożdzy 21 l wody 7 kg cukru wynik po 48 h -3Blg 25°C jeszcze delikatnie pracują w pomieszczeniu tem 16 -20 °C fermentator 30l nieocieplony pierwsza doba ok 29°C
- 1 paczka drożdzy 42 l wody 14 kg cukru 8g activitu beczka 60l po 48h +7 Blg tem 25 °C w tym samym pomieszceniu co fermentator 30 l
Tem wody przy dodaniu drożdzy ok 32 °C .Wczesniej ok 1h drożdze rozrobiłem w 1 l wody z dodatkiem ok 1/4 kg cukru , ładnie zaczeły pracowac . Po dodaniu do fermentatorów w ciągu kilkunastu minut czałość pracowała .
W obu przypadkach praca bardzo spokojna tj żadnej piany tylko dość intensywnie "syczenie"
Mierzyłem ph w roztworze zgodnym z instrukcją wskazywało 5,5 ale tu kończy się skala
Paski od 98%
wynika z tego że raczej nie są zakwaszane
jarekm

cemik1

Post autor: cemik1 » 2010-02-04, 09:12

Kończy się skala w górę czy w dół? To znaczy czy pH było wyższe czy niższe od tych 5,5? Pytam, bo też mierzyłem pH w oryginalnych proporcjach dla tych drożdży i wychodziło mi prawie neutralne.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości