Drożdże IOC Efficience - opinie

Miły
80%
80%
Posty: 471
Rejestracja: 2007-09-26, 20:35
Lokalizacja: Południe

Drożdże IOC Efficience - opinie

Post autor: Miły » 2009-06-01, 23:17

Witam kolegów. Rok temu przy odbiorze zamówionego towaru otrzymałem od kolegi 98% jako gratis drożdże Sacharomyces Cerevisiae IOC Efficience. Zastanawia mnie do czego nadają się te drożdże, jakiej jakości wychodzą z nich nastawy owocowei czy mozna np uzyć ich do nastawu rodzynkowo-ryżowego a-la Ostoja ? Prosze o opinie kolegów, którzy mają z tymi drożdżami jakieś doświadczenia.

Awatar użytkownika
Ostoja
101%
101%
Posty: 1482
Rejestracja: 2008-01-01, 03:18
Lokalizacja: Dolny śląsk

Post autor: Ostoja » 2009-06-01, 23:29

ROŻDŻE IOC EFFICIENCE

Klasyfikacja: Saccharomyces Cerevisiae Cerevisiae

IOC EFFICIENCE- szczep wyselekcjonowany we Francji, do produkcji wina białego, różowego i lekkiego czerwonego do 15 % vol.. Drożdże te charakteryzują się dużą odpornością na wysoki poziom alkoholu w winie. Gwarantują regularną i kompletną fermentację bez żadnego specyficznego aromatu. Zapewniają szybką i całkowitą przemianę cukru bez niepożądanych związków ubocznych

Myślę, że nadadzą się do nastawu ryżowo-rodzynkowego. Jak Kolega je wyrobi, to proponuje przejść na Bayanusy G995 i prowadzić nastawy z namnażaniem drożdży. Życzę powodzenia :D
Pozdrawiam Ostoja

henry
101%
101%
Posty: 262
Rejestracja: 2007-12-01, 21:02
Lokalizacja: dzikie pola

Re: Drożdże IOC Efficience - opinie

Post autor: henry » 2009-06-01, 23:47

Miły pisze: Zastanawia mnie do czego nadają się te drożdże
Jak to do czego... do wiadomego celu!!! Trzeba ich tylko poznać i zaprzęc do ciężkiej pracy... Trochę inne (choćby z nazwy) niż ogólnie uzywane, ale zrobią co do nich należy. Trzeba zwrócić na temperature w której się czuja świetnie bo to parametr istotny. A o efektach prosimy zameldować!!!
Bayanusy pewnie większy % urobią (strasznie zawzięte są - pracują i pracują), ale trzeba poprzeliczać cukier i będzie git.

Miły
80%
80%
Posty: 471
Rejestracja: 2007-09-26, 20:35
Lokalizacja: Południe

Re: Drożdże IOC Efficience - opinie

Post autor: Miły » 2009-06-02, 00:22

Cytat "Jak to do czego... do wiadomego celu!!!"

Pytanie istotnie było głupie, i nie chodziło mi bynajmniej o odpowiedź "do pieczenia jabłecznika"

Raczej o to, czy nie wprowadzają do nastawów owocowych niepotrzebnych smrodków.

henry
101%
101%
Posty: 262
Rejestracja: 2007-12-01, 21:02
Lokalizacja: dzikie pola

Post autor: henry » 2009-06-02, 22:04

Pytanie jak pytanie... przez myśl mi nie przyszło, ze głupie... raczej wesołe :D
zaprzęgnij no google to i znajdziesz co nieco wyglada, że wszystko ok http://www.ake.com.pl/spozywczy/drozdze/efficience

a tak w ogóle jak możesz wątpić w solidność naszego dostawcy??? :furious

Miły
80%
80%
Posty: 471
Rejestracja: 2007-09-26, 20:35
Lokalizacja: Południe

Post autor: Miły » 2009-06-03, 14:12

To nie sprawa wątpienia w dostawcę a bardziej używania rzeczy, w tym przypadku drożdży do celów do jakich zostały wymyślone i przeznaczone. Te akurat zostały przeznaczone do produkcji win i nastawów owocowych a nie do cukrowych, o które ja pytałem.

henry
101%
101%
Posty: 262
Rejestracja: 2007-12-01, 21:02
Lokalizacja: dzikie pola

Post autor: henry » 2009-06-03, 20:07

Wg mnie nie masz sie czego obawiać jeśli do nastawu ryżowo-rodzynkowego... to takie wino ze śladową ilością owoców :D , napewno bedzie dobrze, ale nie pfrzesadzaj, z max. mocą bo może to za długo trwać. Każde drożdże winne są dobre, a napewno lepsze od babuni.... :lol: Wygląda, że będziesz pierwszy więc raport prosimy.

Miły
80%
80%
Posty: 471
Rejestracja: 2007-09-26, 20:35
Lokalizacja: Południe

Post autor: Miły » 2009-06-03, 21:23

Witam, na razie nastawiłem na próbę nastaw (na 4 litry) w 5 litrowej butelce. Zwiększyłem jedynie dawkę drozdży i pożywki dla lepszego startu. Po 24 godzinach nastaw pyka od czasu do czasu. Jak wszystko będzie sie rozwijać jak należy nastawię normalną ilość na 40 litrów do kega.

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2009-06-03, 21:38

No i znów tylko wróćmy do pytania. Po co robic cukrówki lub cukrówki rodzynkowo-ryżowe itp na drożdżach typowo winnych?
Jaki to ma cel?
Gadanie, ze jak są rodzynki i ryż to destylat po rektyfikacji nie jest pusty w smaku to dla mnie hipokryzja.
Chyba przy otrzymywaniu czystego alkoholu etylowego nie ma miejsca ma posmaki.
Pozdrawiam

Miły
80%
80%
Posty: 471
Rejestracja: 2007-09-26, 20:35
Lokalizacja: Południe

Post autor: Miły » 2009-06-03, 22:32

@Kitaferia

A no dlatego, że u kolegi 98% na razie wystapiły braki w zaopatrzeniu w drożdże typu Alcotec Turbo 24H Pure a Efficience po prostu sobie u mnie leżą od roku nie wykorzystane. Więc robię eksperyment, żeby zobaczyć czy coś z tego będzie.
Do nastawów owocowych i tak zamawiam bayanusy.

Miły
80%
80%
Posty: 471
Rejestracja: 2007-09-26, 20:35
Lokalizacja: Południe

Post autor: Miły » 2009-06-27, 23:59

Nastaw ryżowo-rodzynkowy w ilości 40 litrów na drożdżach IOC Efficiencce pracuje już od 3 tygodni. Jest już końcówka ale raczej nie przerobią całego cukru (planowany nastaw na 14%). Wczoraj nastawiłem dla porównania nastaw z 10 kg cukru i 35 litrów wody na drożdżach turbo Alcotec 24 H. Na drugi dzień w beczce wrze. Za kilka dni będzie po wszystkim.
Zatem. Nastaw rodzynkowy dla cierpliwych. Turbo dla niecierpliwych leniuszków.
Ostateczna ocena smakowa po destylacji.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości