Przepisy ??? (na zaprawianie alkoholu)

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
Rover
101%
101%
Posty: 224
Rejestracja: 2006-05-28, 15:54
Lokalizacja: warszawa

Post autor: Rover » 2006-08-18, 21:08

O kurde spróbuję z tym ogórkiem .

Awatar użytkownika
Avo
50%
50%
Posty: 155
Rejestracja: 2006-09-02, 21:20
Lokalizacja: Łódź

Post autor: Avo » 2006-09-10, 01:16

nie wiem czy ktos już podał taki przepis, dlatego z góry przepraszam za możliwy plagiat..

wódeczka cytrynowo-kawowa

jedną dużą cytrynę obrac ze skórki i "białego", ponacinać wzdłuż cząstek, nastepnie w każde nacięcie włożyć ziarnko kawy (palonej, niemielonej), całośc włożyć do małego słoika (takiego od dżemu) i zalać spirytusem.. pozostawić na miesiąc (orientacyjnie) i od czasu do czasu wstrząsnąć.. po upływie ok miesiąca wyjąc cytrynę, wycisnąć, przefiltrować całość przez filtr od kawy i rozrobić z wódką do obj. ok 1,5 litra.. polecam osłodzić do smaku miodem lub karmelem (wedle upodobania)...
Czasem delektuję się głupotą własnych myśli:)

Awatar użytkownika
Chemik student
70%
70%
Posty: 355
Rejestracja: 2006-05-26, 11:35
Lokalizacja: Bydgoszcz

Post autor: Chemik student » 2006-09-10, 16:28

@ Avo
A napisz jeszcze jak to mniej więcej smakuje, czy w smaku wyczuwa się kawę, czy daje jakiś zapach?
Ja jak robiłem to zawsze tylko cytryna a później miód z kawą nigdy nie próbowałem

Awatar użytkownika
Avo
50%
50%
Posty: 155
Rejestracja: 2006-09-02, 21:20
Lokalizacja: Łódź

Post autor: Avo » 2006-09-10, 18:56

co do smaku to jest całkiem interesujący, właśnie dzięki mocnej nucie kawowej zawartej zarównow smaku jak i zapachu :)
osłodzenie złagodzi goryczkę (jak dla mnie było to troche gorzkawe i ostre w smaku) i będzie wchodzić aż miło.. tylko wstac potem ciężko :lol:

a tak btw, mały zbiór przepisów
http://kuchnia.verusinter.net/rodzaj.php?RODZAJ=47
Czasem delektuję się głupotą własnych myśli:)

Awatar użytkownika
pumex
101%
101%
Posty: 95
Rejestracja: 2006-05-09, 12:20

Post autor: pumex » 2006-09-12, 10:00

Zrobiłem kilka wódek i likierów na bazie zaprawek , wyszły nie źle , chociaż RED ITALIAN jest w smaku dość agresywny , będę musiał zrobić z niego likier . Reszta jest świetna .
Załączniki
100_1651.jpg
Dla zdrowia ciała , umysłu i duszy .

greg
60%
60%
Posty: 221
Rejestracja: 2006-05-17, 23:21

Post autor: greg » 2006-09-12, 10:20

Być może, w smaku takie produkty są dobre, aczkolwiek nie testowałem. Myslę jednak, że dobrze zrobiona nalewka owocowa, korzenna, czy też produkt destylacji fermentowanych moszczy owocowych dadzą znacznie ciekawsze doznania organoleptyczne, nie wspominająć o braku konserwantów, barwników, przeciwutleniaczy i innych niekoniecznie specjalnie prozdrowotnych substancji. Oczywiście, nakład pracy przy nalewkach i destylatach owocowych jest nieporównianie większy, niż wysiłek włożony w zakup esencji, nie mówiąc o czasie wykonania szlachetnego trunku, jednak efekt z pewnością bije takie koncentraty na głowę. Ale to tylko moje skromne zdanie.

Awatar użytkownika
pumex
101%
101%
Posty: 95
Rejestracja: 2006-05-09, 12:20

Post autor: pumex » 2006-09-12, 11:43

A ja testowałem . Robię to wszystko o czym piszesz :) , efekty są różne rzecz gustu , zrezygnowałem z zacierania zboża , chociaż smak i aromat są wyjątkowe , ale roboty dużo :( . Nalewek robię kilka , w tym również ziołowe , moim zdaniem najlepsze rezultaty do wódek czystych dają zaciery owocowe , jednak zwykła cukrówka jest najprostsza . Zaprawki dają smak którego nie otrzyma się w warunkach domowych . A nalewka na czarnych porzeczkach w niczym nie ustępuje np. Amaretto :D . To tylko inny smak :mrgreen: .
A z tą głową to bym jednak uważał :twisted: .
Jeśli trzeba przekupić domową opozycję , chodzi mi o kobiety , to amaretto lub irish cream będzie świetne .
Dla zdrowia ciała , umysłu i duszy .

Awatar użytkownika
wojtek_b
40%
40%
Posty: 77
Rejestracja: 2006-02-03, 16:58
Lokalizacja:

Post autor: wojtek_b » 2006-10-01, 19:34

Ostatnio wśród moich znajomych robi furorę wódeczka którą robię wg. takiego przepisu:
Do rozcieńczonego destylatu 45 % wrzucam patyki dębowe (opalone) w dość dużej ilości. Moczy się to przez noc aż destylat nabierze ciemnej barwy prawie herbacianej. Potem to wszystko do filtra węglowego. No i teraz robimy przypalaneczkę (upalamy cukier z odrobiną wody i szczyptą cukru waniliowego)
Wystarczy jak postoi 1-2 doby aż się przegryzie.

smacznego ;)

Awatar użytkownika
wieniu26
60%
60%
Posty: 206
Rejestracja: 2006-08-05, 15:05

Post autor: wieniu26 » 2006-10-01, 20:01

witam
Ja właśnie "nastawiłem" 3 nalewki zakupione z darynatury.pl - Anyżówka, Gorzka żołądkowa, Trojanka Litewska i buteleczkę 0,7 l żubrówki (dałem tak jak napisali 3 trawki na taką ilość zazwyczaj jak się kupuje jest 1 i to mała ale się zobaczy)
jeżeli będą dobre to oczywiście zacznę zaopatrywać się w zioła itp i samemu robić bo to przecież sama przyjemność zrobić wszystko od początku do końca włacznie z degustacja :)
aha wcześniej zalałem śliwki cały słój ( 2kg śliwek i 2,5 l alkohol 70% + kilka płatków debowych) teraz stoi i dojrzewa ale juz była degustacja i jest ekstra
pozdrawiam

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2006-10-01, 20:13

Zdaj proszę relację z jakości tych zestawów

jeśli chodzi o nalew na śliwki to proponuję po zlaniu nalewki dodać na kilka dni 4 - 5 śliwek wędzonych ( nie tylko suszonych - koniecznie wędzonych ! )
smak po prostu odlotowy, oczywiście można poeksperymentować z ilością w zależności od upodobań
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !

Awatar użytkownika
wieniu26
60%
60%
Posty: 206
Rejestracja: 2006-08-05, 15:05

Post autor: wieniu26 » 2006-10-01, 21:46

hehehe
też tak zrobiłem, nalewka - Kazimierska śliwowica. Odnośnie tych nalewek dam znać najwcześniej za 2 tygodnie a za 6 tyg bedą do picia
dopiero się uczę i nie wiem czy puszczaę czysty spirytus czy 40-60% przez węgiel aktywowany? w chili obecnej robiłem to na czystym a poźniej rozcieńczałem. Czy ma to jakiś duży wpływ??
Załączniki
nalewki 001.jpg
Ostatnio zmieniony 2006-10-02, 09:14 przez wieniu26, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2006-10-01, 22:16

węgiel lepiej działa kiedy stężenie etanolu jest niższe - stąd wniosek aby przed filtracją rozcieńczać - oczywiście jeśli zachodzi taka potrzeba :lol:
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !

Awatar użytkownika
wieniu26
60%
60%
Posty: 206
Rejestracja: 2006-08-05, 15:05

Post autor: wieniu26 » 2006-10-27, 19:59

AAbratek
Zdaj proszę relację z jakości tych zestawów
o nalewkach napisałem w temacie o żołądkowej
P.S. tutaj też załącze fotkę :). Polecam tego typu butelki ponieważ nie tylko nadają się do wina jak widać poniżej
Załączniki
naleweczki.jpg

Awatar użytkownika
Chemik student
70%
70%
Posty: 355
Rejestracja: 2006-05-26, 11:35
Lokalizacja: Bydgoszcz

Post autor: Chemik student » 2006-11-03, 23:04

@wieniu26

Gdzie kupiłeś takie fajne butelki i za ile :?:

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2006-11-03, 23:11

Euro-win - 8 zł za butelkę jednolitrową, 10 zł za 2l.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 21 gości