Zacier ze słodu jęczmiennego

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Zacier ze słodu jęczmiennego

Post autor: kitaferia » 2009-06-28, 17:51

Wreszcie znalazłem czas i odpwiednio tani słód, aby zrobić zacier pod destylację.

Użyłem słodu pilzneńskiego zakupionego z kontaktu podanego przez bnp: http://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?t=2095 , po 2.90 zł za kg.
Słód czysty, ładny, z atestem jakościowym na piśmie.

Zatarłem 10 kg tego słodu w 3 partiach.
Słód ześrutowałem bardzo drobno.
Zacierałem po 3.33 kg w 9l wody, jak piwo. Odbierałem 6l przy filteracji i do fermentatora, wysłodziny wykorzystywałem po dolaniu wody do następnego zacierania, ostatnie wysłodziny dodałem do fermentatora bez zatężania czyli gotowania.
Uzyskałem 24l zacieru o blg 22.
Po wystygnięciu zacieru, dałem 20g Red Etanol uwodnionych z syropem GF.
Fermentacji burzliwa po 3 godiznach, mega burzliwa.
Zapach zacieru jak zapach piwa, piękny słodowy.

Za tydzień zlanie z nad osdu, klarowanie na łzę i zatężenie.

Następne zacieranie będzie na detylat 3 zbóż, słód pilzneński+mąka pszenna+mąka żytnia :D
Tylko rozmyślam czy mąkę upłyniać (bo mam enzym dzięki uprzejmości Zbynka) czy tylko kleikować ?
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
a_priv
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Re: Zacier ze słodu jęczmiennego

Post autor: a_priv » 2009-06-28, 17:58

kitaferia pisze: [...] Tylko rozmyślam czy mąkę upłyniać (bo mam enzym dzięki uprzejmości Zbynka) czy tylko kleikować ? [...]
Moim zdaniem upłynnić, będzie Ci zdecydowanie łatwiej zacierać.

pzdr

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2009-07-05, 19:11

No i zacier zlałem z nad osadu, wyklrowałem na łzę i z destylacji nic :(

Przestroga na tych co chcą destylować taki zacier: BEZ ODPIENIACZA SIĘ NIE DA :!: PIENI SIĘ OKRUTNIE I PIANA ZARZUCA KOLUMNE i WYLATUJE CHŁODNICĄ.
Nie myślałem, że będzie sie aż tak pienić.
Choć nalejecie 15l do kega 30l i tak nic z tego, choć myślałem że da radę.

Rektyfikacji nie przeprowadziłem, nie zawsze wszystko idzie jak po maśle.
Ale za tydzień odpieniacz (pewnie espumisan, bo nie mam odpieniacza) i drugie podejście.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
acersew
40%
40%
Posty: 59
Rejestracja: 2009-03-14, 20:21
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: acersew » 2009-07-05, 19:33

ten odpieniacz lub espumisan dodaje się podczas fermentacji czy przed destylacją, ile takich tabletek espumisanu trzeba dać na 10l?

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2009-07-05, 19:42

acersew pisze:ten odpieniacz lub espumisan dodaje się podczas fermentacji czy przed destylacją, ile takich tabletek espumisanu trzeba dać na 10l?
Daje się przed destylacją, ale można też przy fermentacji. Mi przy fermentacji pienienie nie przeszkadza, a przy rektyfikacji okazało się, że berdzo :D

Ile dam espumisanu? Na 10l myślę, że dam 5 tabletek - 1 kaps. zawiera 40 mg simetikonu -sustancji czynnej. Mój zacier się mega pieni :D
Chyba, że załatwię odpieniacz, choć z drugiej strony korci mnie zrobić eksperyment z espumisanem, a odpieniacz mieć jakby co na ratunek :D
Ostatnio zmieniony 2009-07-05, 19:45 przez kitaferia, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
a_priv
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2009-07-06, 09:27

kitaferia pisze: [...] PIENI SIĘ OKRUTNIE I PIANA ZARZUCA KOLUMNE i WYLATUJE CHŁODNICĄ[...]
A odgazowałeś nastaw? Zrobiło Ci się coś na kształt piwa naturalnie nagazowanego. Spróbuj je dobrze odgazować np. kilkakrotnym mieszaniem.


pzdr

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2009-07-06, 11:08

Czy ja odgazowałem, no pewnie. Przed klarowaniem.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
a_priv
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2009-07-06, 12:19

Czyli pewnie za dużo zmiękczaczy w cieczy.
A jakby dodać jakiejś soli? Może kuchennej?

pzdr

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2009-07-06, 16:18

Mam nadzieje, a nawet jestem pewien, że espumisan załatwi, sprawę :D
Przetestuję go.
Pozdrawiam

onek_uk
60%
60%
Posty: 236
Rejestracja: 2008-06-03, 01:39
Lokalizacja: Jukej :)

Post autor: onek_uk » 2009-07-06, 18:32

:nie_wiem Dziwne u mnie wrecz odwrotnie ,strasznie sie pieni przy fermentacji,a po to juz spoko idzie ksiazkowo

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2009-07-12, 18:12

Espumisan działa bardzo dobrze, zero piany, dałem 10 tabletek, ale to chyba za dużo, mniej też by dało radę.
Z powodu kłopotów technicznych nie otrzymałem tego co chciałem :(
Pozdrawiam

Paluch
101%
101%
Posty: 721
Rejestracja: 2006-06-10, 21:54
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: Paluch » 2009-07-13, 10:46

To intensywne pienienie zacieru słodowego tłumaczy chyba kształt alembików w destylerniach szkockich.
Tuż nad kotłem potężny baniak, głowica po to aby piana się "zsiadła" i nie przeszła do skraplacza.

Pozdrawiam

cemik1

Post autor: cemik1 » 2009-10-20, 15:42

Też wziąłem się za słód. Jednak filtrowanie (wysładzanie) to porażka. Mam filtrator na bazie wężyka z oplotu i uzyskanie na nim 20 litrów to niemal doba. Na szczęście Blg sięga 30 i jest czas na działanie enzymów a przy tej pogodzie ryzyko infekcji jest niewielkie. Słód jest bardzo drobno zmielony (jak pisał kitaferia) i może to jest przyczyną zalepiania się wężyka? Czy może pomóc zasypanie go otrębami przed wlaniem zacieru? Stworzyłaby się wtedy dodatkowa warstwa filtrująca.

Awatar użytkownika
bielok
101%
101%
Posty: 591
Rejestracja: 2006-06-30, 09:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: bielok » 2009-10-20, 15:55

Cześć.

Cemik1 cos skopałeś , wysładzanie 30 l nie powinno ci zająć wiecej niż 4 h prze śrutowanym na makę słodzie.
W jakiej temperaturze wysłądzasz? i jakie proporcie słod/woda?
pozdrawiam
bielok

Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2009-10-20, 16:36

cemik1 pisze: Czy może pomóc zasypanie go otrębami przed wlaniem zacieru? Stworzyłaby się wtedy dodatkowa warstwa filtrująca.
Coś nie tak jest, umnie 10 l fitlruje max 1 godzinę, jaka dł. wężyka, czekasz az młóto się uloży?
Warstwa otręb pomaga.
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość