Moja maszyna (nezka_1) - pytania

Teoria, praktyka, sprzęt, kolumna
nezka_1
40%
40%
Posty: 61
Rejestracja: 2009-08-29, 08:02

Moja maszyna (nezka_1) - pytania

Post autor: nezka_1 » 2009-09-02, 14:02

Witam .
Na wstępie witam wszystkich użytkowników forum.
od jakiegoś czasu czytam wszystko na tym forum i na podstawie wiedzy tu umieszczonej ( niesamowita ilość!!) postanowiłem zbudować aparat dla siebie. Do tego czasu dawałem sobie rade na aparaturze "starego " typu.
Próbuje umieścić obrazki i bardzo bym prosił o komentarze, a zwłaszcza odpowiedzi na pytania:
Grzanie: -- taboret na gaz ziemny
Termometr--Nord
1. Czy wysokość tamki w głowicy = 15mm jest wystarczająca?
2. Wysokość aparatu jest max na jaką pozwalają mi warunki ... czy będzie OK? jezeli nie to jakbym mógł to polepszyć?
3. Podgrzewanie taboretem na gaz ziemny ... czy lepiej na prąd?
4. Czy wielkość chłodnicy wyk z KO o tej długości będzie wystarczająca?
5. czy spływ do zaworu refluxu (1/2"') jest wystarczający?
6. czy odbiór dobra rurką fi 10x1 nie jest za duży?

z góry dziękuje za odpowiedzi.
nezka

http://img200.imageshack.us/img200/4757 ... calosc.jpg
http://img216.imageshack.us/img216/2121 ... lowica.jpg
http://img215.imageshack.us/img215/5278 ... owicar.jpg
http://img268.imageshack.us/img268/8055/przekcaly.jpg
http://img212.imageshack.us/img212/1894 ... lowica.jpg

[ Komentarz dodany przez: Citizen Kane: 2009-11-23, 10:26 ]
Link do najnowszej wersji projektu -> Projekt urządzenia
Ostatnio zmieniony 2009-11-23, 10:27 przez nezka_1, łącznie zmieniany 10 razy.
pozdrawiam

Awatar użytkownika
inżynier
101%
101%
Posty: 1823
Rejestracja: 2006-11-14, 12:00

Post autor: inżynier » 2009-09-02, 15:15

Witaj,
ad1. wystarczy, a nawet zbyt dużo, 10 mm jest OK
ad2. wypełnienie pakietami spiralnymi zdecydowanie poprawi wyniki i pozwoli na ok. 100mm wypełnienia z pierścieni miedzianych na dole kolumny.
ad3. Ja uważam, że lepiej na prąd, bo bezpieczniej i precyzyjniejsza, oraz powtarzalna regulacja, ale w tym temacie to szkoły są różne :D
ad4.Tak pod warunkiem, że ją zwiniesz dwuwarstwowo.
ad5. OK
ad6. OK
generalnie to widać, że kolega faktycznie się przygotował. :1st :brawo
pozdrawiam - inżynier

nezka_1
40%
40%
Posty: 61
Rejestracja: 2009-08-29, 08:02

Post autor: nezka_1 » 2009-09-02, 15:25

inżynier pisze: ad4.Tak pod warunkiem, że ją zwiniesz dwuwarstwowo.
hm... dwuwarstwowo?? .. a gdybym owinął spiralę na rurze a wewnątrz woda?
np jak tu:
Obrazek
inżynier pisze: generalnie to widać, że kolega faktycznie się przygotował. :1st :brawo
starałem się :)
dziękuje za rady.
pozdrawiam
pozdrawiam

mura
101%
101%
Posty: 33
Rejestracja: 2006-08-16, 16:36
Lokalizacja: spod Ostródy

Post autor: mura » 2009-09-02, 17:44

nezka_1 pisze:hm... dwuwarstwowo?? .. a gdybym owinął spiralę na rurze a wewnątrz woda?
np jak tu:
[url=http://img181.imageshack.us/img181/4876 ... ca2.th.jpg]Obrazek[/URL]

Jak najbardziej, rysunki pełen profesjonalizm, a jakaś dziura na nadmiar ciśnienia jest.

Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Post autor: Spirit » 2009-09-02, 19:16

A ja zaproponuje dodatkowe mocowanie termometru na 2/3 wysokości kolumny. Gdy opanujesz maszynę to przejdziesz na niższy poziom mocowania termometru i pozwoli Ci to wcześniej reagować na podchodzące pogony.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 4738
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2009-09-02, 19:52

@ nezka_1

Wylot refluksu masz w poziomie. Skieruj go lekko w dół.

nezka_1
40%
40%
Posty: 61
Rejestracja: 2009-08-29, 08:02

Post autor: nezka_1 » 2009-09-02, 20:34

Citizen Kane pisze:@ nezka_1

Wylot refluksu masz w poziomie. Skieruj go lekko w dół.
Tak... słuszna uwaga. 5 stopni w dół i jak ktoś pisał na forum języczek końca rurki odegnę w dół... nie chciało mi się tego modelować :) ..poza tym wykonawca nie musi znać niuansów :)

Spiryt:
OK-- wspawam dodatkowe mocowanie termometru :-) -- dzięki... ale duuuużo wody upłynie nim mi to będzie potrzebne :)

Mura:
dziurka na nadmiar ciśnienia jest: fi 3,5 na końcu głowicy u góry

Dziękuje wszystkim za cenne uwagi.
Co jeszcze usprawnić??? Na razie jest to model 3D ... więc jest czas na poprawki. Chciałbym zrobić dobra aparaturę, więc proszę Was wszystkich o cenne uwagi... dodatkowe przekroje lub inne widoki mogę wkleić.
Za to dla wszystkich chętnych udostępnię pełną dokumentacje na forum... jeżeli chcecie oczywiście.
nezka
pozdrawiam

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 1946
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2009-09-02, 20:40

@ nezka_1

Dołączył: 29 Sie 2009

W tak krótkim czasie, i wszystko tak ładnie poukładane, pogratulować tylko. Z Tobą to dopiero to forum nabierze rozpędu. :wink:
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

Awatar użytkownika
Yaromir
101%
101%
Posty: 208
Rejestracja: 2007-04-09, 21:06
Lokalizacja: z kątowni

Post autor: Yaromir » 2009-09-02, 20:50

a moge zapytać w jakim programie są zrobione te rysunki? - wyglądają "full pro" !

nezka_1
40%
40%
Posty: 61
Rejestracja: 2009-08-29, 08:02

Post autor: nezka_1 » 2009-09-02, 21:12

Yaromir pisze:a moge zapytać w jakim programie są zrobione te rysunki? - wyglądają "full pro" !
Solid Works, ale to "dziadostwo"... ( taki mam w pracy :)) CatiaV5 -- to jest to!
Dokumentacja będzie dostępna w postaci modeli 3D - format STP lub modele CatiaV5 -- Bill Of Material w tabelkach na rysunkach w formacie pdf. Coś jeszcze mogę zrobić? :)
nezka
pozdrawiam

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 4738
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2009-09-02, 21:25

nezka_1 pisze:udostępnię pełną dokumentacje na forum... jeżeli chcecie oczywiście.
Chcemy, chcemy... bo wielu pyta o konkretne wymiary, a twoje grafiki są profi.

Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Post autor: Spirit » 2009-09-02, 23:12

nezka_1 pisze: Spiryt:
OK-- wspawam dodatkowe mocowanie termometru :-) -- dzięki... ale duuuużo wody upłynie nim mi to będzie potrzebne :)
Apetyt rośnie w miarę jedzenia.
Pogony to wredne stworzenie i trzeba je wcześnie blokować. Termometr w kolanie informuje że już są a wtedy już za późno na obronę. :? Natomiast termometr w kolumnie pokazuje dostatecznie wcześnie, jest jeszcze dużo czasu żeby zaatakować je refluxem. :mrgreen:

Akas
101%
101%
Posty: 667
Rejestracja: 2008-05-30, 01:05
Lokalizacja: Podlasie

Post autor: Akas » 2009-09-03, 07:23

Co do twojego projektu, to wybrałeś możliwie najprostszy model do wykonania, a rysunki techniczne powalają :). Respekt.
Czy rurka w spirali ma być z KO?. Gdybyś zdecydował się na rurkę karbowaną , można sporo skrócić głowicę i przy okazji poprawić zdolność odbioru ciepła. Koszt materiałowy wzrasta tylko o 30zł. Spokojnie też możesz zastosować nypel przy odbiorze 1/4 cala , zaś rurkę silikonową 9,0x1,5, a nawet dużo cieńszą (testowałem 5x1, czyli o fi wew. 3mm i daje radę z odbiorem przy grzaniu palnikami 15kW). Przy odpowiedniej budowie zaworka (umiejscowionego korpusem poziomo) być może dałoby się zrobić rurkę powrotu w samym kolanku. Zrobienie jej w rurze głównej będzie trochę przeszkadzać przy wkładaniu i wyciąganiu wypełnienia, ale to szczegół.
Napisałem priva do Ciebie z pytaniem technicznym o projektowaniu 3D.
Pozdrawiam Andrzej

człowiek
101%
101%
Posty: 131
Rejestracja: 2008-03-04, 23:09

Post autor: człowiek » 2009-09-03, 10:04

Również myślę, że rurka karbowana jest dobrym pomysłem. Zamiast kondensera mocowanego na śrubki, zrobiłbym wkładany: dennica z wspawanym do wewnętrznej średnicy prowadzeniem. Z kolana też można zrezygnować przecinając rurę pod kątem 40°, obracając jedną z części osiowo o 180°.

Awatar użytkownika
Astemio
101%
101%
Posty: 2144
Rejestracja: 2006-12-28, 12:29

Post autor: Astemio » 2009-09-03, 11:32

Witam!
Wewnętrzną rurę rdzeniową przyspawaj od wewnątrz od razu do dekla, a do niego z drugiej strony cieńszą rurkę króćca do podłączenia wody - to zaoszczędzi niepotrzebnej pracy.
Mimimalistyczny dekiel może być płaskim krążkiem z dospawanymi prętami ustalającymi go po włożeniu spirali do obudowy kondensora (może też być dobraną dennicą albo krążkiem z dospawanym pierścieniem, to jest najlepsze i estetyczne rozwiązanie, wskutek niedokładności wchodzi na wcisk a jednocześnie zamknięcie nie jest hermetyczne).
Do drugiego końca rury rdzeniowej warto dospawać trzy pręty co 120° - one ustabilizują centralnie swobodny koniec spirali.
Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość