- ''(Bimber )''na grochu -

Awatar użytkownika
amber65
40%
40%
Posty: 71
Rejestracja: 2006-03-09, 13:07
Lokalizacja: Czechy- Přílepech

- ''(Bimber )''na grochu -

Post autor: amber65 » 2006-06-30, 20:55

Bimber na grochu

-20 kg cukru
-120 l wody (to nie pomyłka 120 l)
-6 kg ryżu (najtańszego)
-3 kg grochu łupanego (taki żółty w opakowaniach po 1/2 kg)
-20 dag drożdży piekarskich (dwie małe kostki używane w domu do pieczenia)
-2 słoiczki koncentratu pomidorowego ( nie koniecznie)
Sezonowe owoce, kompoty, dżemy, chociaż nie koniecznie.
Koszt składników po obecnych cenach około 100 zł.
Wydajność 20 l. 45% bimberku tj. 5zł 1 l.
Ilości poszczególnych składników można zmniejszyć lub zwiększyć zachowując proporcję.

Sposób przyrządzania.
Zalewamy groch zimną wodą i wstawiamy do zimnego miejsca (piwnica, chłodziarka)(w ciepłym miejscu groch skiśnie), groch będzie "pił" wodę dlatego należy dolewać lub po prostu nalać tyle aby nie "wypił". Do pojemnika na zacier (beczka, balon, duży plastik)wlewamy około 20 l. zimnej nie przegotowanej wody i wsypijemy ryż. Po 2-3 godzinach wlewamy rozpuszczony w gorącej ( nie koniecznie przegotowanej, czhyba, że ktoś koniecznie chce) wodzie cukier. Dopełniamy wodą. Temperatura tak przygotowanego zaczynu nie może być wyższa niż 40 stopni Celsjusza. Wlewamy rozpuszczone w ciepłej wodzie (poniżej 40 stoni C)drożdże. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Czekamy aż ruszy fermentacja. Gdy fermentacja ruszy (słychać jak zacier szumi) ale nie wcześniej jak po 8-10 godzinach wlewamy napęczniały groch. Po kilku godzinach rozpoczyna się burzliwa fermentacja i dlatego pojemnik na zacier musi być odpowiednio duży. Nie może być napełniony więcej jak 3/4 pojemności bo inaczej część zacieru "wykipi". Po 2-3 dniach ale podczas trwania fermentacji dodajemy kompoty, dżemy lub sezonowe owoce (truskawka, czereśnia, wiśnia, śliwka, starte jabłka, starta marchew - na w/w przepis 3-4 kg). Owoce słodkie przedłużą proces fermentacji a zacier będzie mocniejszy co zwiększy jego wydajność. Ponadto owoce dodadzą smaku. Proces fermentacji w zależności od warunków (temperatry) trwa do 7 dni. Czekamy aż zacier się sklaruje i heja pędzimy.
Jeżeli mamy aparaturę z odstojnikami (najlepiej 3-ma) do pierwszego odstojnika (słoika) wsypujemy do 3/4 pojemności węgla drzewnego tego do grilla i dodajemy (choć nie koniecznie) dwa goździki spożywcze.
Przepis naprawdę godny wypróbowania a wyrobu nie powstydzimy się przed największymi smakoszami. Prawdę mówiąc jak nie naciągniemy słabizny a bimberek postoi, bo im starszy tym lepszy, tylko fachowcy poznają co piją.Po takim wyrobie nie ma kaca. Jeżeli nazajutrz coś z nami jest nie tak to po prostu poprzedniego dnia wypiliśmy za dużo i jeszcze nas trzyma.
Na zdrowie.
Jak kolego wypróbujesz to skomentuj pod tym adresem, oczywiście jak będziesz chciał. Wówczs jak będziesz zainteresowany podam Ci przepis na zalewę do bimberku.

Nadesłał: Keruj-bimbrownik <>

:lol:
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............ Alkohol pity w miarę , nie szkodzi nawet w dużych ilościach.

Sergiusz
10%
10%
Posty: 10
Rejestracja: 2006-04-12, 21:58

Post autor: Sergiusz » 2006-08-08, 22:03

Czy ktoś robił zacier z w/w przepisu? Jakie opinie?

Awatar użytkownika
wieniu26
101%
101%
Posty: 206
Rejestracja: 2006-08-05, 15:05

Post autor: wieniu26 » 2006-08-09, 06:11

U mnie stoi już 9 dni na drożdżach piekarskich i winnych w płynie; (troszkę zdodyfikowalem przepis: wszystko podzielilem przez 3 tylko cukier przez 2 bo mi coś za dużo wody tutaj piszało :)
jak wyjdzie dam znać co i jak

kuba
50%
50%
Posty: 131
Rejestracja: 2006-07-20, 21:29

Post autor: kuba » 2006-08-09, 07:07

Zrobiłem proporcje dokładnie jak w przepisie. Stoi już od niedzielnego popołudnia i pracuje bardzo ładnie. Dzisiaj zgodnie z przepisem dodam owoce. Zobaczymy jaki będzie efekt końcowy, bo na razie fermentacja jest o wiele "łatwiejsza", w porównaniu z drożdżami winnymi. Po destylacji poinformuję o wynikach.

Sergiusz
10%
10%
Posty: 10
Rejestracja: 2006-04-12, 21:58

Post autor: Sergiusz » 2006-08-14, 17:45

Przedestylowałem zacier wg. tego przepisu lecz bez owoców. Przedestylowałem na kolumnie na 8 dzień. Nie czekałem aż zacier się sklaruje. Dobra jakość destylatu, lecz średnia wydajność. Robiłem z 5kg cukru. Czyli skladniki z przepisu podzoeliłem przez 4. Otrzymałem ok 1,7l spirytusu 95%+.

kuba
50%
50%
Posty: 131
Rejestracja: 2006-07-20, 21:29

Post autor: kuba » 2006-08-19, 17:51

Dzisiaj przepuściłem 14 dniowy nastaw również nie klarowany. Wyszlo 2,5l 86% z 5kg cukru. To moja druga próba. W stosunku do pierwszej próby która okazała się całkowitą porażką jest to dla mnie dobry wynik. Mam jeszcze dwa nastawy: jeden na Bayanusach drugi na Zamoyskich ale jeszcze chodzą. o efektach poinformują później. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
wieniu26
101%
101%
Posty: 206
Rejestracja: 2006-08-05, 15:05

Post autor: wieniu26 » 2006-09-04, 07:16

tak jak pisałem wcześniej zrobiłem tego mniej i do nastawu dolałem zamiast owoców dolałem sok 350 ml z owocowy wiśniowy z paola i culkru na 17 % po odciągu wyszło mi 38 litra zacieru klarownego o mocy 17% :)
otrzymałem jakieś 4,5 litrów 91-92 % i 0,75 l 70% i 0,5l 50% dla mnie rewelacja tym bardziej, że po raz pierwszy na kolumnie (10kg cukru to jakieś 6 L ponoć spirytusu).
piękny bardzo delikatny zapach, chyba pozostanę przy tym przepisie tyle, że jeszcze muszę porównać z cukrówką.
pozdrawiam

Awatar użytkownika
amber65
40%
40%
Posty: 71
Rejestracja: 2006-03-09, 13:07
Lokalizacja: Czechy- Přílepech

Post autor: amber65 » 2006-09-06, 18:36

I bardzo ładny wynik ze zbiorów - Pozdrawiam
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............ Alkohol pity w miarę , nie szkodzi nawet w dużych ilościach.

kuba
50%
50%
Posty: 131
Rejestracja: 2006-07-20, 21:29

Post autor: kuba » 2006-09-09, 20:42

Może troszkę z innej beczki. Moja rada: pozostalości z zacieru wyrzucić doleko. Zrobiłem nastaw według przepisu. Pozostałości wylałem do kastry za domem. Po kilku dniach nie dało się przejść. Smród nie do opisania. Przepraszam za wyrażenie ale dwupierdzian grochu to chyba adekwatna nazwa. Poza tym wszystko ok. Pozdrawiam.

kemot
20%
20%
Posty: 29
Rejestracja: 2008-03-17, 10:14
Lokalizacja: Bory tucholskie

Post autor: kemot » 2008-03-24, 10:04

Jutro robie nastaw wg tego przepisu tle ze w miejszej ilosci (3 kg cukru) dam znac jak to wyjdzie pozdrawiam

Już 3 dzień robi ,pięknie bulka :D

[ Dodano: 2008-04-08, 21:45 ]
no i gotowe :D smak i zapach super (dodałem 3 dzemy z reklody domowe) wydajnosc niezła 2.3 litra 70% robiłem na pot stillu Pozdrawiam

Awatar użytkownika
gigant
50%
50%
Posty: 164
Rejestracja: 2007-12-17, 19:29
Lokalizacja: LC

Post autor: gigant » 2008-05-15, 11:26

jakie drożdże zamiast piekarskich polecacie do "grochówki" bo jakoś się obawiam specyficznego posmaku.

kemot
20%
20%
Posty: 29
Rejestracja: 2008-03-17, 10:14
Lokalizacja: Bory tucholskie

Post autor: kemot » 2008-05-15, 17:52

Witam.Ja osobiście używam bayanusów.Pozdrawiam.

onek_uk
60%
60%
Posty: 236
Rejestracja: 2008-06-03, 01:39
Lokalizacja: Jukej :)

Post autor: onek_uk » 2008-06-11, 23:05

Wlasnie nastawilem to cudo dzielac przez 4,ale zmienilem troszke proporcje a to dlatego ze moja droga polowa poprostu nie sluchala dokladnie jak tlumaczylem czego i ile przygotowac,ok grochu dalem 2 kilo ,ryzu 2 kilo troszke przecieru pomidorowego,narazie tylko 4 kilo cukru,kilo dodam pozniej troszke ,no i drozdze(babuni),po godzinie wydymalo mi wode w rurce....hehe...ale zaczyna niesamowicie ....zobaczymy za pare dni co sie bedzie dzialo :wink:

No dodalem reszte cukru ,pare jablek,pare cytryn,ale bulka niezle :D


No Minal tydzien i cisza jakos sie zrobila,wiec do dziela zobaczymy co dzis nakapie :D

Gotowe :D dodam ze z ta woda jakos mi tu za duzo jej, wiec dodalem jeszcze kilo cukru (razem 6kg ) no i wyszlo mi lekko ponad 4 litry 65%,ale zredukowal bym ilosc wody nastepnym razem :wink:

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości