Ponowna fermentacja po destylacji

angol
0%
0%
Posty: 9
Rejestracja: 2006-06-26, 12:49
Lokalizacja: Anglia

Ponowna fermentacja po destylacji

Post autor: angol » 2006-07-14, 13:24

Cze, pytanie do grona. Czy mozna wykorzystac zacier po oddestylowaniu do ponownej fermentacji? Chodzi mi o to, ze mam teraz zacier, ktory nie wyrobil i nie jestem pewien...

korekta: kowal
Admin: zmieniłem trochę temat

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2006-07-14, 13:28

możesz...
ustal ile zostało cukru, sprawdź kwas i na tej bazie nastaw nowy obliczając prawidłową, potrzebną ilość składników

Pozatym stosuje się część wykorzystanego zacieru do nowych nastawów - było o tej metodzie pisane na forum
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !

Awatar użytkownika
Dziev
40%
40%
Posty: 90
Rejestracja: 2006-05-26, 21:31
Lokalizacja: z nienacka

Post autor: Dziev » 2006-07-15, 10:47

Dokładnie tak, ja tak zrobiłem w celu "odzyskania" cukru. Wszystko poszło Ok - fermentował nawet lepiej niż taki na czystej wodzie.

Fenol
101%
101%
Posty: 229
Rejestracja: 2006-02-03, 16:43

Post autor: Fenol » 2006-07-16, 19:05

Drożdże miały dodatkową pożywkę, ze swych (uprzednio rozgotowanych) współbraci.

angol
0%
0%
Posty: 9
Rejestracja: 2006-06-26, 12:49
Lokalizacja: Anglia

Post autor: angol » 2006-07-17, 13:14

Czesc, robilem cytrynowke z 7 cytryn, mam zamiar dac to do zacieru z odzysku, cukromierza nie mam i na oko wsypie ok 4kg cukru. bedzie co ma byc ;)
chyba dzis to odparuje... :lol:

korekta: kowal

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2006-07-17, 13:50

angol pisze:Czesc, robilem cytrynowke z 7 cytryn, mam zamiar dac to do zacieru z odzysku, cukromierza nie mam i na oko wsypie ok 4kg cukru. bedzie co ma byc ;)
chyba dzis to odparuje... :lol:
piszesz mało precyzyjnie,
rozumiem że chcesz dać resztki tych cytryn - myślę że po wyciągnięciu z nich soku nie powinno być za kwaśne,
co do cukru to określenie "...dam 4 kilo..." to takie mocno ogólne :lol:
musisz sobie odpowiedzieć czy ostatnim razem nie zrobiłeś zbyt słodkiego zacieru, co mogło być przyczyną nieprzerobienia go przez drożdże, jeśli znowu dasz za dużo to historia się powtórzy
kolego - radzę abyś zaopatrzył się w cukromierz, to naprawdę niewiele kosztuje (tyle co 2-3kg cukru 8) ), a masz wtedy możliwość kontroli
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !

angol
0%
0%
Posty: 9
Rejestracja: 2006-06-26, 12:49
Lokalizacja: Anglia

Post autor: angol » 2006-07-17, 14:06

ostatnim razem to bylo 8 kg na 25 litrow i turbo drozdze! Jesli uzyskam ok 3 litry spirytu, tzn ze 4 kg bedzie akurat, co będzie ok 6 kg w sumie (pozostaly i nowy) wszystko jest orientacyjne, aby byc pewnym, musialbym miec laboratorium, (cukromierze kwasy fenole zozole :) itp)
co do zakupu masz racje, tylko musze najpierw wyniuchac, gdzie to kupic w tym durnym kraju...) (kowal wie, o czym mowie)

Czy wiecie, ze w Angli wyrob spirytusu do celow leczniczych jest dozwolony...?

korekta: kowal

greg
60%
60%
Posty: 221
Rejestracja: 2006-05-17, 23:21

Post autor: greg » 2006-07-17, 14:39

w "tym durnym kraju" możesz sobie kupić wszystko przez Internet np. tutaj :D

angol
0%
0%
Posty: 9
Rejestracja: 2006-06-26, 12:49
Lokalizacja: Anglia

Post autor: angol » 2006-07-17, 15:31

no tak, tylko ze jezeli mam zaplacic za transport 4,70 to ja juz wole dac tego cukru tym razem za malo i poszukac w sklepie. Ponoc w Wilkinsonie mozna cos znalezc...

greg
60%
60%
Posty: 221
Rejestracja: 2006-05-17, 23:21

Post autor: greg » 2006-07-17, 16:28

4,70 dotyczy chyba paczki zagranicznej. Pod koniec zeszłego roku, za paczkę do Londynu skasowali mnie około 1,50. Najlepiej sam zapytaj u źródła :)

angol
0%
0%
Posty: 9
Rejestracja: 2006-06-26, 12:49
Lokalizacja: Anglia

Post autor: angol » 2006-08-09, 10:48

No i kupilem ten cukromierz, ale przyznam sie, ze nie wiem jak go uzywac... :cry:
jest tam podzialka -20 do chyba 120, wlozylem to do winka, ktore nie wyrobilo (to z odzysku) wskazalo ok 50 i nie wiem jak mam to traktowac, ile tam jest tego cukru?

korekta: kowal

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 4738
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2006-08-09, 16:13

Nie było z cukromierzem instrukcji? Wartość 120 wskazuje, że mogą to być °Oechsle. Jest taki napis na podziałce? 50 w tej skali odpowiada 12,7 Blg, czyli można przyjąć, że tyle ma niewychodzony nastaw.

angol
0%
0%
Posty: 9
Rejestracja: 2006-06-26, 12:49
Lokalizacja: Anglia

Post autor: angol » 2006-08-09, 16:50

Tak to sa te oschele czy jakos tam, no to ile to jest cukru w kg na 10 litrow?
a instrukcji nie bylo...
CK mozesz mi podac jakis przelicznik? wy to znacie jak lyse konie te cale jednostki, a ja nie chemik tylko elektromechanik :(
albo podaj mi link gdzie moge o tym pocztac, prosze.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 4738
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2006-08-09, 21:03

Proszę bardzo...

Kod: Zaznacz cały

°Oechsle         Balling       gram cukru/litr
   0               0,0              0,0
   5               1,3              13,3
   10              2,6              26,6
   15              3,9              39,9
   20              5,2              53,2
   25              6,5              66,5
   30              7,7              79,8
   35              9,0              93,1
   40              10,2             106,4
   45              11,5             119,7
   50              12,7             133,0
   55              13,9             146,3
   60              15,1             159,6
   65              16,2             172,9
   70              17,4             186,2
   75              18,6             199,5
   80              19,7             212,8
   85              20,8             226,1
   90              22,0             239,4
   95              23,1             252,7
   100             24,2             266,0
   105             25,3             279,3
   110             26,4             292,6
   115             27,4             305,9
   120             28,5             319,2
   125             29,6             332,5
   130             30,6             345,8
   135             31,6             359,1
   140             32,7             372,4

angol
0%
0%
Posty: 9
Rejestracja: 2006-06-26, 12:49
Lokalizacja: Anglia

Post autor: angol » 2006-08-10, 09:34

dzieki ci bardzo teraz to juz bede madry i niezadowolony ze nie mam takich warunkow do produkcji jak mialem w Polsce :(.
bym kupil zolit posial kukurydzę, dolal oleju rzepakowego i petroleum jak znalazl....

[ Dodano: 10-08-2006 ]
A powiedzcie mi jeszcze co oznaczaja jednostki 0 do -20?

korekta: kowal

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości