Jeszcze o interfejsie do DS18b20

Teoria, praktyka, sprzęt, kolumna
Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Jeszcze o interfejsie do DS18b20

Post autor: Aabratek » 2009-11-03, 16:32

Obrazek
W związku z tym, że sporo z Was chce mieć termometr elektroniczny oferuję interface'y pod port COM (RS-232) dla czujek DS 18b20. Kilku Kolegów już zamówiło, z tego co wiem są zadowoleni, cały czas wysyłam nowe.
złącze RCA to dwie "żyły" - wynika że jest to interfejs "podstawowy" (pasożytnicze zasilanie) który będzie sprawiał problemy w temperaturach wyższych od około 80 stopni
prawidłowy układ dla takich zakresów to trójżyłowy (z zasilaniem)
Ostatnio zmieniony 2012-10-29, 20:50 przez Aabratek, łącznie zmieniany 2 razy.
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !

Awatar użytkownika
blaha
50%
50%
Posty: 103
Rejestracja: 2008-07-13, 00:56
Lokalizacja: Lbn

Post autor: blaha » 2009-11-03, 21:08

Nie. Problemy powyżej 70-kilku stopni to zasługa kilku rzeczy: używania Lampomittari jako softu, czujek ds1820 bez "b" w środku (ewentualnie podróbek z Allegro, sprzedawanych nawet poniżej oficjalnej detalicznej ceny Dallasa) i złego rezystora podciągającego. Podobny dylemat miał jeden z Kolegów, który kupował ode mnie interface- przeprowadziłem testy potwierdzające, że mój sprzęcior działa aż do końca skali- wyrzuca błąd dopiero przy temp. 127 stopni.

Oto "screeny" z programu, test przeprowadzany na obudowie podgrzewacza (2 czujki) i w przegrzanej parze (jedna czujka):

Obrazek

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2009-11-03, 21:25

@blaha

Też olałem Lampomittari i zero problemów - używam teraz tego programu co dałeś screen.
Układy mam przysłane za friko od Dallasa, więc są orginalne.
Na 2 kablach działa tyle czasu.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
blaha
50%
50%
Posty: 103
Rejestracja: 2008-07-13, 00:56
Lokalizacja: Lbn

Post autor: blaha » 2009-11-03, 21:37

Szkoda, że Dallas odrzuca teraz 90% sample requestów i czujniki załatwić za darmo jest niezwykle trudno- wszystko przez ludzi, którzy masowo zamawiali próbki, a potem sprzedawali na Allegro...

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2009-11-03, 21:44

Ja nie zamówiłem na handel tylko dla siebie, przysłali dużo - mam jeszcze sdm nawet.
Ale masz rację jak poszła fama na elektrodzie to sie zaczęło, Polska na cenzurowanym, ale co - taki naród u nas.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2009-11-03, 22:21

a tak a`propos co to za program?
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !

Awatar użytkownika
blaha
50%
50%
Posty: 103
Rejestracja: 2008-07-13, 00:56
Lokalizacja: Lbn

Post autor: blaha » 2009-11-03, 22:30

Tutaj masz link:
http://tnij.org/pomiartemp

Niestety, czyta tylko 3 czujki. Pracuje nad wersją na 6, za kilka dni powinienem skończyć... Wtedy będę go dorzucał dla Kolegów, którzy kupią ode mnie interfejs- chociaż w zasadzie nie widzę przeciwwskazań, żeby umieścić go w jakimś ogólnodostępnym miejscu...

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2009-11-03, 22:37

dzięki spróbuję :wink: - choć Lampomittari działał u mnie dobrze... chyba...

EDIT

no... już sobie sprawdziłem :? - z przejściówką na USB nie idzie :| ... szkoda
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !

Awatar użytkownika
blaha
50%
50%
Posty: 103
Rejestracja: 2008-07-13, 00:56
Lokalizacja: Lbn

Post autor: blaha » 2009-11-03, 22:46

Praktycznie żaden adapter zaprojektowany na COM nie pójdzie na przejściówce. Wyjściem są tutaj dedykowane kontrolery 1-wire Dallasa- ale one potrafią sporo kosztować...

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2009-11-03, 22:53

cóż pozostaje mi wyklęty przez Was Lampomittari :roll:
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !

Awatar użytkownika
blaha
50%
50%
Posty: 103
Rejestracja: 2008-07-13, 00:56
Lokalizacja: Lbn

Post autor: blaha » 2009-11-03, 22:58

Ewentualnie możesz kupić kontroler 1-wire na USB- za jakieś 2 tygodnie powinienem je mieć w ofercie w jakichś rozsądnych cenach (wszystko rozbija się o cenę i dostępność elementów). :mrgreen:

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2009-11-04, 09:32

blaha pisze:Ewentualnie możesz kupić kontroler 1-wire na USB- za jakieś 2 tygodnie powinienem je mieć w ofercie w jakichś rozsądnych cenach (wszystko rozbija się o cenę i dostępność elementów). :mrgreen:
jeśli chcesz to możesz mi go sprezentować :mrgreen: a ja w zamian wydam opinię w oparciu o moje niezależne testy :lol:
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !

Awatar użytkownika
blaha
50%
50%
Posty: 103
Rejestracja: 2008-07-13, 00:56
Lokalizacja: Lbn

Post autor: blaha » 2009-11-04, 18:14

Hm- jeżeli zbierze się jakieś 10 osób, które będą chciały wersję na USB (minimum, żeby opłacało się robić płytki w profesjonalnym zakładzie), to mogę Ci sprezentować wersję prototypową (tą, na podstawie której robiony będzie model końcowy, "produkcyjny") :)

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2009-11-04, 19:30

AAbratek pisze:
no... już sobie sprawdziłem :? - z przejściówką na USB nie idzie :| ... szkoda
A u mnie chodzi na przejściówce USB bez zarzutu. W laptopie nie mam com'a.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
blaha
50%
50%
Posty: 103
Rejestracja: 2008-07-13, 00:56
Lokalizacja: Lbn

Post autor: blaha » 2009-11-04, 20:42

A możesz zdradzić na jakim chipie stoi Twoja przejściówka?

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości