Wino z jablek - galareta. HELP

komandos1992
0%
0%
Posty: 3
Rejestracja: 2009-11-17, 20:16

Wino z jablek - galareta. HELP

Post autor: komandos1992 » 2009-11-17, 20:29

Witam, 10 listopada zrobilem zacier...
Sklad okolo 23 kg jablek
15kg cukru
oraz okolo 130 l wody.
i wczoraj zajrzalem do beczuszki a tu zamaist "pracujacego" zacieru ujrzalem galaretkowata substancje pokryta piana. Szkoda mi tego wylewac gdyz troche tego jest...
Co mi radzicie poczynic w takiej sytuacji...
robilem wiele razy zacier z takimi proporcjami ale pierwszy raz wyszedlo mi takie "cos"
(wybaczcie za bledy ortograficzne)

JanK
80%
80%
Posty: 447
Rejestracja: 2008-04-27, 21:57
Lokalizacja: Z polecenia.

Post autor: JanK » 2009-11-17, 20:32

Podać silną matkę drożdżową, dokładnie wymieszać i podnieść temperaturę nastawu do min. 20 stopni.

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2009-11-17, 20:33

Ani to wino z jabłek, ani to zacier niestety :twisted:
Zastosowań galaretki nie znajdziesz na tym forum, może jakieś typowo kulinarne forum :mrgreen:
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Legion
-#Admin
-#Admin
Posty: 1870
Rejestracja: 2009-01-24, 11:03

Post autor: Legion » 2009-11-17, 20:34

Nastaw z jabłek zrobił kolega, radzę poprawić bo będą krzyczeć :wink:
Ta galareta nie jest czasem spowodowana niską kwasowością?
Może należało by dokwasić?
Ale czy to teraz jeszcze pomoże?

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2009-11-17, 20:50

Uczono mnie by specjalizować się w produktach które w naszym regionie mamy dużo i dobrej jakości , jeśli mieszkam w zagłębiu jabłek to jabłuszka itd, a kolega mieszka chyba w krainie wodospadów , 130l wody to nie jest lekkie przegięcie. Myślę że czas zweryfikować swoje przepisy, mimo że kiedyś było ,,dobrze''. pozdrawiam magas37
Ostatnio zmieniony 2009-11-17, 20:53 przez magas, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
vooyeck
50%
50%
Posty: 155
Rejestracja: 2008-08-24, 19:23
Lokalizacja: M@łpolska

Post autor: vooyeck » 2009-11-17, 20:53

Jeśli ta galaretka przypomina kisiel to jest to niestety zakażenie spowodowane niską temp, w której drożdże zostały zdominowane przez bakterie. Jeśli nie jest zaoctowne to da się z tego zrobić destylat. Można również wznowić fermentację, ale należy zrobić najpierw porządek z bakteriami, za pomocą pirosiarczynu,
pozdrawiam
Wujek

jacuś
40%
40%
Posty: 71
Rejestracja: 2009-01-11, 20:48

Re: Wino z jablek - galareta. HELP

Post autor: jacuś » 2009-11-17, 21:10

komandos1992 pisze: Co mi radzicie poczynic w takiej sytuacji...
Na innym forum dowiedziałeś się, że to tzw. śluzowatość wina (chociaż to co zrobiłeś, trudno winem nazwać, ale nic to...) Pytasz co robić? Ano wpisać te dwa słowa w guglach, klknąć enter i otworzyć któryś z linków i postąpić tak jak jest napisane.
kitaferia pisze: Zastosowań galaretki nie znajdziesz na tym forum, może jakieś typowo kulinarne forum :mrgreen:
Winiarze polecili mu bimber.info, Ty mu polecasz forum kulinarne, w końcu jak wyląduje u stolarzy, to może tam klajster znajdzie zastosowanie.
Pozdrawiam Jacek.
Ostatnio zmieniony 2009-11-17, 21:12 przez jacuś, łącznie zmieniany 1 raz.

komandos1992
0%
0%
Posty: 3
Rejestracja: 2009-11-17, 20:16

Post autor: komandos1992 » 2009-11-17, 21:11

Czy muglbys mi powiedziec jak zrobic porzadek z tymi bakteriami?? Bo nie zbyt wiem jak sie za to wziasc

Awatar użytkownika
Legion
-#Admin
-#Admin
Posty: 1870
Rejestracja: 2009-01-24, 11:03

Post autor: Legion » 2009-11-17, 21:24

[Google] Śluzowatość wina:
Śluz tworzony wewnątrz płynu w moszczach i winach słodkich o niskiej kwasowości jest wynikiem rozwoju bakterii, produkujących dekstran.

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Re: Wino z jablek - galareta. HELP

Post autor: kitaferia » 2009-11-17, 21:26

jacuś pisze: Winiarze polecili mu bimber.info, Ty mu polecasz forum kulinarne, w końcu jak wyląduje u stolarzy, to może tam klajster znajdzie zastosowanie.
Pozdrawiam Jacek.


:1st
Pozdrawiam

komandos1992
0%
0%
Posty: 3
Rejestracja: 2009-11-17, 20:16

Post autor: komandos1992 » 2009-11-17, 21:31

smiejcie sie smiejscie...
ale jakos nadal nie wiem jak "to" naprawic
Nastaw stoi w pomieszczeniu w kturym jest caly czas powyzej 20/21 C
Ale popelnilem blad wlewajac zimnej wody(z braku czasu, chcialem jak najszybciej)
To moze mi ktos powiedziec jak mam zlikwidowac te bakterie i przystapic do ponownej fermentacji

qwertyalek
40%
40%
Posty: 76
Rejestracja: 2008-10-12, 21:36

Post autor: qwertyalek » 2009-11-17, 22:01

Kłania się umiejętność czytania z zrozumieniem...
Wszystko koledzy podali co zrobić - Google, pirosiarczyn, matka drożdżowa i nie rozwadniać tak tego.

jacuś
40%
40%
Posty: 71
Rejestracja: 2009-01-11, 20:48

Post autor: jacuś » 2009-11-17, 22:21

Komandosie, kurde balans, w google wpiszesz śluzowatość wina, pierwszy link do winiarzy , a w otworzonym artykule punkt 5.2.5 to opis twojego problemu z poradą jak go zwalczyć. Ej leniuszku, leniuszku...
Pozdrawiam Jacek.

Awatar użytkownika
vooyeck
50%
50%
Posty: 155
Rejestracja: 2008-08-24, 19:23
Lokalizacja: M@łpolska

Post autor: vooyeck » 2009-11-18, 22:09

@Jacuś Kur de balans czy to po francusku kogut spacerujący po płocie? :mrgreen:
pozdrawiam
Wujek

jacuś
40%
40%
Posty: 71
Rejestracja: 2009-01-11, 20:48

Post autor: jacuś » 2009-11-19, 22:11

Witam.
Kurde balans to po polsku znaczy do qrwy nędzy, jednak wypowiedziane z takim lekkim uśmieszkiem pobłażliwości i tak to miało zabrzmieć, ale czy to jest po francusku to nie wiem. Francuskiego uczyłem się przez trzy semestry i na pytanie lektorki czemu mi to nie wchodzi do łba, zawsze odpowiadałem: po niemiecku i angielsku potrafię, po rosyjsku umiem, po francusku sie brzydzę. No ale młody wtedy byłem i płochy...
Pozdrawiam Jacek.
Ostatnio zmieniony 2009-11-19, 23:30 przez jacuś, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 17 gości