Taboret gazowy 7,5KW

Teoria, praktyka, sprzęt, kolumna
Awatar użytkownika
dastin
101%
101%
Posty: 347
Rejestracja: 2006-04-20, 16:33
Lokalizacja: Bełchatów

Taboret gazowy 7,5KW

Post autor: dastin » 2010-01-06, 17:17

witam
mam problem z taboretem a mianowicie podłączając go do sieci miejskiej ni jak nie da sie gotować keg 50litrow startuje 2,2h , na butli śmiga pięknie domyślam ze trzeba dysze zmienić ale na jaką?
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2010-03-01, 19:11 przez dastin, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
dastin
101%
101%
Posty: 347
Rejestracja: 2006-04-20, 16:33
Lokalizacja: Bełchatów

Post autor: dastin » 2010-01-06, 18:15

na butle maja reduktor zamontowany do zmiejszenia cisnienia a wkuchenkach gozowych wymienia sie tylko dysze,a ceny sa rozne bo np za 100 pln to golas bez reduktora , czujnika wyplywu gazu, zapalarki i przeowku do gazu

gucio 19
50%
50%
Posty: 158
Rejestracja: 2009-09-05, 18:19
Lokalizacja: lubelskie

Post autor: gucio 19 » 2010-01-06, 18:26

Witam!
Jeżeli nabyłeś taboret przystosowany do gazu płynnego musisz zmienić lub istniejącą dyszę powiększyć np wiertłem.Gaz ziemny ma mniejszą kaloryczność i potrzebna jest dysza o większej średnicy.

Awatar użytkownika
man111
90%
90%
Posty: 520
Rejestracja: 2009-04-07, 22:25

Post autor: man111 » 2010-01-06, 18:26

Dysze na gaz gaz propan-butan maja mniejszą średnicę niż na gaz ziemny.Dlatego masz mniejszą moc.Należało by rozwiercić dyszę.Proponuję wykręcić dyszę i poszukać u gazowników o takim samym gwincie ,ale większym otworem wewnętrznym.Albo o takim samym gwintem i rozwiercać i ustawiać wielkość dopływu powietrza.
Moje podpowiedzi nie są podpowiedzią fachowca,ale kiedyś coś takiego robiłem i efekt uzyskałem.Dyszę rozkalibrowałem zwykłą igłą.Dlatego proponuje poszukać drugiej i z nią się bawić.Nie wiem jak jest u Ciebie rozwiązanie regulacja wielkości dopływu powietrza ,bo wtedy u mnie to była taka tulejka,którą regulowało się wysokością.

Awatar użytkownika
dastin
101%
101%
Posty: 347
Rejestracja: 2006-04-20, 16:33
Lokalizacja: Bełchatów

Post autor: dastin » 2010-01-06, 18:40

u mnie jest rurka na dolocie do palnika i przesuwa sie nia w poziomie

Awatar użytkownika
man111
90%
90%
Posty: 520
Rejestracja: 2009-04-07, 22:25

Post autor: man111 » 2010-01-06, 18:47

To już wiesz wszystko.Wykręcaj dyszę.

[ Dodano: 2010-01-06, 18:50 ]
Może się da wyregulować powietrzem na tej dyszy wyższą temperaturę,ale na pewno nie osiągniesz tych 7,5 KW

Awatar użytkownika
dastin
101%
101%
Posty: 347
Rejestracja: 2006-04-20, 16:33
Lokalizacja: Bełchatów

Post autor: dastin » 2010-01-06, 18:56

sama regulacja jej kicha tak jak by brakowalo cugu:)wiec dysza

Awatar użytkownika
bwie.
101%
101%
Posty: 304
Rejestracja: 2009-10-09, 13:59
Lokalizacja: 52.153°N, 21.038°E

Post autor: bwie. » 2010-01-06, 20:49

czy w gazowej sieci miejskiej nie panuje zbyt małe ciśnienie aby rozbujać taki taboret 7,5 KW?
zwykłe kuchenki chyba mają mniejsza moc - to taka moja mała wątpliwość!

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 5611
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2010-01-06, 22:01

bwie pisze:czy w gazowej sieci miejskiej nie panuje zbyt małe ciśnienie aby rozbujać taki taboret 7,5 KW?
zwykłe kuchenki chyba mają mniejsza moc - to taka moja mała wątpliwość!
domowe kuchenki mają mniejszą moc , ale zapytaj kucharza w większej restauracji jaką moc mają jego palniki , na których stawia te wielkie gary :D

gucio 19
50%
50%
Posty: 158
Rejestracja: 2009-09-05, 18:19
Lokalizacja: lubelskie

Post autor: gucio 19 » 2010-01-06, 22:03

Witam!
Ta pozioma regulacja jest do regulacji powietrza.Cisnienie gazu jest podobne,Chodzi o KALORYCZNOŚĆ a o tym pisałem wcześniej.

Awatar użytkownika
bwie.
101%
101%
Posty: 304
Rejestracja: 2009-10-09, 13:59
Lokalizacja: 52.153°N, 21.038°E

Post autor: bwie. » 2010-01-07, 10:18

ale zapytaj kucharza w większej restauracji jaką moc mają jego palniki
No tak, ale ile osób ma możliwość pędzić bimber na takiej kuchence, ja bardziej myślałem o warunkach domowych, generalnie nie ma problemu aby podłączyć taki taboret pod sieć miejską (po wymianie dysz) tylko czy będzie to miało sens, nie wiem, może kiedyś spróbuję, kuchenkę mam podłączoną do instalacji gazowej poprzez szybkozłączkę, nic trudnego podłączyć taboret.
pozdrawiam

@redirys THX za info, kiedyś w ramach eksperymentu spróbuję tak zrobić.
Ostatnio zmieniony 2010-01-08, 09:44 przez bwie., łącznie zmieniany 1 raz.

redirys
101%
101%
Posty: 332
Rejestracja: 2007-09-17, 20:11
Lokalizacja: Mazowsze

Post autor: redirys » 2010-01-08, 07:45

Ja rozwierciłem dyszę, z tego co pamiętam na 1,8mm.
Śmiga w "porządku", choć daję się odczuć lekki spadek mocy, ale ja i tak na maksa nie grzeję.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" ... Stanisław Lem

la`patent
0%
0%
Posty: 3
Rejestracja: 2009-12-28, 13:54
Lokalizacja: mazowieckie

Post autor: la`patent » 2010-01-08, 14:29

Ja stawiam baniak 30l na kuchence gazowej na gaz ziemny. Do wrzenia potrzeba mu 1,30' na największym palniku. :furious

Awatar użytkownika
kompotZgruszek
50%
50%
Posty: 104
Rejestracja: 2009-01-24, 01:43
Lokalizacja: bimbeland

Post autor: kompotZgruszek » 2010-01-10, 02:27

Nie zapaminajcie że w "sieci miejskiej" działają też junkersy o mocy 19-21KW.
Wymień dysze na gaz ziemny. Wykręć dysze przeczytaj jaki ma numerek i dokonaj zakupu odpowiednika do gazu ziemnego. Tu masz podane odpowiedniki np propan-butan do kuchenki duży palnik ma 0,8 a gaz ziemny 1.41
Jak nie ma możliwości dokupienia odpowiednika to sobie możesz przeliczyć jak znajdziesz numerek i odpowiednim wiertłem rozwiercić otwór.
Poziomą blaszką regulujesz dostęp tlenu jak czerwony i kopci to za mało tlenu ma być niebieski i palić się stałym płomieniem.
pzdr
Jeśli chcesz, żeby coś było dobrze zrobione, zrób to sam.

Awatar użytkownika
OLO 69
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1585
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2010-03-01, 10:11

A wie ktoś może jaką mocą grzeje taboret gazowy 7,5 KW jeśli ustawimy płomień na minimum?
Tzn.kurek maksymalnie skręcony w lewo.
Pozdrawiam.
OLO 69

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Szlumf, tharule i 0 gości