Drożdże aktywne gorzelnicze T 3

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Drożdże aktywne gorzelnicze T 3

Post autor: OLO 69 » 2010-01-15, 22:50

Witam,
Proszę kolegów którzy robili nastawy na tych drożdżach o opinie.
Cena wydaje się bardzo atrakcyjna - 8,90 zł w Euro-Win,a na allegro robią furorę.
Pozdrawiam.
OLO 69

Awatar użytkownika
vooyeck
50%
50%
Posty: 155
Rejestracja: 2008-08-24, 19:23
Lokalizacja: M@łpolska

Post autor: vooyeck » 2010-01-15, 23:28

Dobre, ekonomiczne drożdże. Ostatnio 1 paczka przerobiła mi w 2 tygodnie 22 kg cukru/90l wody. Jakość destylatu przyzwoita, minusem jest że trzeba utrzymywać temperaturę (23-25°).
W tym momencie te same drożdże(recycling) w ramach eksperymentu pożerają 7 kg/40l. BLG spada 4-5° na dzień
pozdrawiam
Wujek

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2010-01-17, 00:18

Przy dużych nastawach może są dosyć powolne ale przy 40 litrach wody plus 10 kg cukru przerabiają nastaw tylko w 4 dni - bez pilnowania temperatury - temperatura w pomieszczeniu +19 Stopni Celsiusza.
Pozdrawiam.
OLO 69

adam39_1967
0%
0%
Posty: 3
Rejestracja: 2008-11-24, 19:40

Post autor: adam39_1967 » 2010-01-26, 13:35

Proporcje jakie stosuje to:25 kg cukru,75 litrów wody, 3 paczki T3.
Fermentacja w pomieszczeniu 14*C. Temperatura nastawu po małym spadku wzrasta w szczycie fermentacj do27-28*C. Fermentacja ustaje po 4-5 dniach. BLG na minusie.
Moim zdaniem to najlepsze drożdże do cukrówek jeżeli chodzi o proporcje jakości do ceny.
Teraz w mojej piwnicy jest 9*C. Proporcje drożdży zmniejszyłem o połowe. beczka opatulona w kołdre. Mimo to na starcie musiałem podgrzac. Obecnie temperatura nastawu utrzymuje się na poziomie 25*C

Awatar użytkownika
berni
50%
50%
Posty: 168
Rejestracja: 2009-11-16, 19:47
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post autor: berni » 2010-01-26, 22:40

Nastawiłem zgodnie z przepisem i po 5 dniach rewelka.Wiem że można rozmnażać choć jeszcze nie próbowałem.

tomek1962
10%
10%
Posty: 15
Rejestracja: 2007-11-02, 19:46
Lokalizacja: Koszalin

Post autor: tomek1962 » 2010-02-16, 16:45

Witam. Ja mam bardziej negatywne zdanie o T3. Owszem przy 9 kg cukru pracowały ostro ale jak przy BLG 5 dodałem jeszcze 3 kg to kompletnie się uśpiły. Dodanie dodatkowych drożdży Bayanus trochę pomogło ale wolę zapłacić więcej 98% za Turbo. 6 czy 7 zł nie majątek ale na Turbo 48 (jedna paczka) bez problemu przerabiałem 20 kg w ok. 90l. Takie jest moje zdanie. Pozdrawiam Kolegów.

JanK
80%
80%
Posty: 447
Rejestracja: 2008-04-27, 21:57
Lokalizacja: Z polecenia.

Post autor: JanK » 2010-02-16, 20:23

Możę będę adwokatem T3 ale je polecam, 24kg cukru 100l wody 15 dni i blg na -3. Temp. nastawu na starcie 25 stopni w czasie procesu spadała. Temp. pomieszczenia 12 stopni. Beczka okryta kocem.

jn13
20%
20%
Posty: 20
Rejestracja: 2010-02-17, 18:21
Lokalizacja: Polska

Post autor: jn13 » 2010-02-17, 18:30

Witam.
A jakieś stosujecie dodatki do T3 czy tylko drożdże?
JN13

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2010-02-17, 19:20

jn13 pisze:Witam. A jakieś stosujecie dodatki do T3 czy tylko drożdże?
W tych drożdżach masz wszystkie dodatki. Chyba że robisz wielokrotnie większe nastawy niż na opakowaniu to możesz dodać pożywki. Zakwaszać nie ma sensu.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez OLO 69, łącznie zmieniany 1 raz.
OLO 69

jn13
20%
20%
Posty: 20
Rejestracja: 2010-02-17, 18:21
Lokalizacja: Polska

Post autor: jn13 » 2010-02-17, 20:49

Jaka jest najlepsza ta pożywka dla T3. Wyczytałem, że można dodac koncetratu pomidorowego, witaminę B kompleks albo jakieś chemiczne (activit i inne). Powiedzmy zwiększam dawkę cukru 2 krotnie to co można zastosować i ile?
Jestem świeży na tym forum i właśnie dostałem 3 paczki T3 i chciałbym ich jakoś odpowiednio wykorzystać. Do tej pory robiłem na piekarniczych babuni albo załatwiałem w piekarni.
JN13

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2010-02-17, 21:12

Daj 10 kg cukru na 40 litrów wody,jedną paczke T 3 i nic nie dodawaj - temp pomieszczenia najlepiej ok.22-25 C. Jeśli mniej to okryj beczkę kocem.
Jeśli chcesz dać więcej cukru to po 2,3 dniach dodaj pożywkę np. activit.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez OLO 69, łącznie zmieniany 1 raz.
OLO 69

jn13
20%
20%
Posty: 20
Rejestracja: 2010-02-17, 18:21
Lokalizacja: Polska

Post autor: jn13 » 2010-02-18, 13:46

I na te 20 kg cukru dałeś 1xT3 i nic więcej? Niektórzy piszą że na takie lub podobne ilości cukru przygotowują je jakoś . To co zapamiętałem to ktoś pisał że rozpuścił je w jakiejś ilości ciepłej wody lekko osłodzonej i dodał po 2 godz.
A ile chodził Ci ten nastaw z 20 kg nim go przerobiłeś?
JN13

Awatar użytkownika
bwie.
70%
70%
Posty: 304
Rejestracja: 2009-10-09, 13:59
Lokalizacja: 52.153°N, 21.038°E

Post autor: bwie. » 2010-02-18, 14:14

@jn13

Ja gdzieś doczytałem (nie potrafię teraz znaleźć gdzie), że powinny dać radę, bo i tak się namnożą na potęgę, a potem i tak wykorkują, tylko będzie to dłużej chodzić.
Spróbowałem i rzeczywiście zadziałało (normalnie daję 10 kg cukru, 40 l wody i 1x cobra lub T3 - zależy co mam pod ręką). Zamiast czterech dni chodziło chyba 6 lub 7, nie spieszy mi się :)
Generalnie zastosowałem mieszadło do farb, wiertarkę i do boju - tak cukier jak i cobra. Żadnych polepszaczy, ulepszaczy itp., beczka stała w okolicy rury c.o.
Ja lubię siebie. Siebię lubi mnie. Mnie lubię ja. I wszyscy jesteśmy szczęśliwi. Schizofrenicy nie mają źle.

jn13
20%
20%
Posty: 20
Rejestracja: 2010-02-17, 18:21
Lokalizacja: Polska

Post autor: jn13 » 2010-02-18, 15:24

Tylko powiedzcie mi jedno. Czego mam się trzymać? Czy stosunek wody do cukru czy też wskazanie balingomierza. Jest teoria że nie ma potrzeby aptekarsko mierzyć wodę tylko balingomierz ma wskazać na starcie ok 20 blg.
JN13

DulfLingren
50%
50%
Posty: 106
Rejestracja: 2009-12-20, 14:08
Lokalizacja: pomorskie

Porownanie T3 do hyper pur vodka star?

Post autor: DulfLingren » 2010-02-18, 17:43

T3 maja bardzo atrakcyjną cenę-gramatura 130gram a vodka star 65gram ,robiłem na tych drugich -dają naprawdę dobry produkt ale cena dwa razy wyższa niż T3,na allegro bardzo dobrze sprzedają się T3,czy ten ''szał''na nie jest uzasadniony?Czytałem na forum,że komuś tam dały syfiasty nastaw te T3...Czy może ktoś ma porownanie tych drożdży...?Wiadomo czasami za jakość warto zapłacić dwa razy tyle...ale ta rożnica w cenie to 3kg cukru...

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości