Jak zrobić wodke o smaku finladnii cranberry?

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
beens
0%
0%
Posty: 8
Rejestracja: 2006-08-09, 18:03
Lokalizacja: Łódź

Jak zrobić wodke o smaku finladnii cranberry?

Post autor: beens » 2006-08-09, 18:07

Witam wszystkich forumowiczów. Nareszcie udalo mi sie trafic na odpowiednie forum. Mam własnie pytanie czy ktos z Was probowal juz swoich sil by zblizyc sie do smaku wodki finlandii cranberry i stworzyc jej kopie domowym sposobem. Za soba mam dwuletnie proby kombinowania z roznymi owocami poniewaz chcialem zrobic wodki smakowe (lekko smakowe) nie nalewki niestety wiekszosc z marnym skutkiem wychodzila (przesadzalem z aromatem badz cukrem lub kwasowoscia), niektore sie nawet udaly ale to juz w innym temacie opisze. Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
miki
50%
50%
Posty: 102
Rejestracja: 2006-03-10, 11:54
Lokalizacja: Roztocze

Post autor: miki » 2006-08-09, 20:40

Jeśli chcesz zrobić wódke o smaku i zapachu zurawin, ale taką bezbarwną jak ma finlandia chociaż są 2 wersje, musisz najpierw zrobić mocno esensjonalny alkoholowy nalew na żurawiny, a potem poddac go destylacji, oczywiście na koniec destylat trzeba dosłodzic do smaku i rozcienczyc do żądanej mocy. Innym sposobem robienia smakowych destylatów jest fermentacja zacieru z tychze własnie owoców ale wg. mnie zurawiny do tego sie nie nadają ponieważ ich aromat jest dośc delikatny i podczas procesu fermentacji zostałby zniekształcony, a druga rzecz to to, ze posiadają mało soku i jeszcze mniej cukru, chociaz cukier mozna dodac to jednak dodatek zbyt duzej ilości wody spowoduje ze zacier bedzie ze tak powiem pusty w smaku i aromacie. Wg. drugiego sposobu mozna z powodzeniem robic destylaty z wiśni czy ze śliwek czyli z owoców o dość duzej zawartości soku. A co do umieszczania w kolumnie woreczków z róznymi składnikami aromatycznymi to troche trudno byłoby tam umieścic ok 0,5 kg zurawin a nawet mniej.
pozdrawiam

korekta: kowal

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Re: Jak zrobić wodke o smaku finladnii cranberry?

Post autor: Citizen Kane » 2006-08-09, 20:52

beens pisze:finlandii cranberry
Konsumowałem... bardzo mi smakowała :mrgreen:

beens
0%
0%
Posty: 8
Rejestracja: 2006-08-09, 18:03
Lokalizacja: Łódź

Post autor: beens » 2006-08-11, 11:45

No to chyba bede musial zglebic tajniki destylacji poniewaz nigdy tego nie robilem zawsze macerowalem owoce badz mieszalem z sokami:/ Poczytam troche o destylacji i poprosze potem Was pomoc w stworzeniu takiego nalewu z zurawin o ktorym pisal Miki. Dzieki za pomoc

Awatar użytkownika
wampir
50%
50%
Posty: 180
Rejestracja: 2006-01-06, 15:48
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: wampir » 2006-08-16, 18:36

@ miki > musisz najpierw zrobić mocno esensjonalny alkoholowy nalew na żurawiny, a potem poddac go destylacji, <

A gdyby ten nalew przefiltrował przez ten lejek??:
http://img523.imageshack.us/img523/3904 ... 0014if.jpg i tyko doprawił.
,,Niech moc (%) będzie z wami"

Awatar użytkownika
miki
50%
50%
Posty: 102
Rejestracja: 2006-03-10, 11:54
Lokalizacja: Roztocze

Post autor: miki » 2006-08-16, 20:53

Hmm a co to za lejek? Nie wiem czy jest w stanie przefiltrowac ciecz na kryształ?? Moze cos więcej o tym napiszesz??

beens
0%
0%
Posty: 8
Rejestracja: 2006-08-09, 18:03
Lokalizacja: Łódź

Post autor: beens » 2006-08-21, 13:50

Tak na prawde nie zalezy mi na kolorze (zeby byl przezroczysty) ale na smaku

Awatar użytkownika
miki
50%
50%
Posty: 102
Rejestracja: 2006-03-10, 11:54
Lokalizacja: Roztocze

Post autor: miki » 2006-08-21, 20:45

Skoro nie zalezy Ci na kolorze tylko na smaku to zrób nalewkę żurawinową na dobrej żytniej wódce np. Wyborowa i nie baw sie w destylowanie.

[ Dodano: 2006-08-21, 20:52 ]
A jak zalezy Ci na bardziej gładkim smaku to użyj dobrej wódki pszenicznej np. Stoliczna do kupienia w marketach, wodki pszeniczne są mniej ostre w smaku w stosunku do zytnich, nie zalezy to tylko od surowca ale także od wielokrotnej filtracji węglem drzewnym, najlepsze rosyjskie alkohole pszeniczne tak powstaja.

beens
0%
0%
Posty: 8
Rejestracja: 2006-08-09, 18:03
Lokalizacja: Łódź

Post autor: beens » 2006-08-21, 21:49

Miki a jak proponujesz zrobic te nalewke? bo juz roznie probowalem i wszystko wychodzilo jak nalewka babuni predzej a nie jak wodka :/ o lekkim aromacie. Czyli uwazasz ze lepiej w spirytus sie nie bawic?

Awatar użytkownika
miki
50%
50%
Posty: 102
Rejestracja: 2006-03-10, 11:54
Lokalizacja: Roztocze

Post autor: miki » 2006-08-22, 13:50

No i własnie tu jest taka sprawa ze jak przedestylujesz nalew zurawinowy to uzyskasz spirytus o lekkim aromacie żurawin, potem dosłodzisz to juz sobie jak zechcesz. A wszystkiego radzaju nalewki mają raczej mocniejszy aromat owoców i są raczej słodkie niz wytrawne. Mozesz spróbowac tak, zasyp rozgniecione zurawiny cukrem, jak sie rozpuści odcedz syrop i tym syropem doprawiaj wódke według gustu, oczywiście jakis czas taka wódka bedzie musiała leżakowac, owoce najlepiej dobrze zmrozic przez kilka dni w zamrazarce. Ale moim zdaniem najlepiej zrobić destylacje nelewu na dobrej wódce.
pozdrawiam

beens
0%
0%
Posty: 8
Rejestracja: 2006-08-09, 18:03
Lokalizacja: Łódź

Post autor: beens » 2006-08-22, 20:52

Miki a wiesz moze gdzie moge poczytac o destylacji domowym sposobem zebym nie musial budowac bimbrowni z prawdziwego zdarzenia? Bo inf jest duzo na ten temat ale w wiekszosci nadaje sie to dla kogos kto juz ma jakies doswiadczenie i chce to robic na wieksza skale. A ja nawet nie wiem w jakiej temp sie robi destylacje... :/

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2006-08-22, 21:39

beens pisze:ja nawet nie wiem w jakiej temp sie robi destylacje... :/
Jeśli czegoś nie wiesz to pytaj, ale najpierw zapoznaj się z tym co już zostało napisane:
:arrow: http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... destylacja Wysłany: 12 Sierpień 06, 01:27

Awatar użytkownika
RAF
20%
20%
Posty: 26
Rejestracja: 2006-06-30, 19:19

Post autor: RAF » 2006-08-22, 21:39

Gar + wężyk silkonowy + chłodnica. Do tego celu to wystarczy. Destylujesz na "oko" czyli regulujesz płomień w zalezności od tego ile Ci się skrapla.


poczytaj tu

Awatar użytkownika
miki
50%
50%
Posty: 102
Rejestracja: 2006-03-10, 11:54
Lokalizacja: Roztocze

Post autor: miki » 2006-08-22, 21:44

Jeśli nie masz doswiadczenia w tym temacie, to destylacje na małą skale mozesz zacząć od najprostszego zestawu: szklana kolba, deflegmator i szklana chłodnica. Za pomocą takiego zestawu z powodzeniem mozesz destylowac np. wino owocowe, lub najprostszy zacier z cukru. Jesli chodzi o tem. destylacji to wszystko wyjdzie samo w praniu, zacier zacznie wrzec sam w temp. zaleznej od ilości etanolu w tym zacierze. Zestawik taki jak napisałem bardzo dobrze sprawdza sie podczas destylacji róznego rodzaju nalewów (maceratów) na ziołach i owocach np. gin, absynt lub nalewki na skórki cytryny.

korekta: kowal

Awatar użytkownika
Warg
30%
30%
Posty: 37
Rejestracja: 2006-07-04, 18:35
Lokalizacja: Gdańsk

Post autor: Warg » 2006-08-23, 09:20

co od destylacji absyntów to lepiej jednak dać tylko kolba/gar + chłodnica bo w wypadku absyntu olejki eteryczne zawarte w ziołach są baardzo ważne a w deflegmatorze ich spora część może jednak skroplić się i niedotrzeć do destylatu, a w końcu one zapewniają przepiękne mętnienie tego trunku :twisted:

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości