Druga destylacja ...

Teoria, praktyka, sprzęt, kolumna
Awatar użytkownika
bielok
101%
101%
Posty: 607
Rejestracja: 2006-06-30, 09:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Druga destylacja ...

Post autor: bielok » 2006-08-10, 20:53

Witam Wszystkich.


Jako początkujący uzytkownik zestawu delegmator + chłodnica mam pytanko dotyczące drugiej destylacji - czy do drugiej destylacji należy rozcieńczyć uzyskaną z pierwszej destylacji surówkę? Mam kilka litrów surówki o mocy 50% i nie wiem czy wlać to do sprzętu i destylować czy rozcieńczać np. do 20% ....


pozdrawiam
bielok

Awatar użytkownika
miki
50%
50%
Posty: 102
Rejestracja: 2006-03-10, 11:54
Lokalizacja: Roztocze

Post autor: miki » 2006-08-10, 22:51

Jesli to ma 50 vol. to nie ma co sie bawic w rozcieńczanie , lej to co masz do gara i destyluj.
pozdrawiam

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2006-08-10, 23:58

Potwierdzam to co napisał miki. Dodam, że ja nie rozcieńczałem także przed trzecią destylacją. Zawartość etanolu w roztworze była na poziomie 72-75%.

Awatar użytkownika
PtasioR
101%
101%
Posty: 102
Rejestracja: 2006-03-09, 11:52
Lokalizacja: Podkarpacie

Post autor: PtasioR » 2006-08-11, 08:55

Ja z kolei destylat z pierwszej destylacji o mocy okolo 80% rozcienczam w stosunku 2/1 i destyluje deugi raz! Po drugiej destylacji znajomi nei mogli rozroznic spirytusu made by polmos z moim! Pozdrawiam

Awatar użytkownika
miki
50%
50%
Posty: 102
Rejestracja: 2006-03-10, 11:54
Lokalizacja: Roztocze

Post autor: miki » 2006-08-11, 08:57

Niekwestionowaną zaletą destylowania takiego cość mocnego destylatu 50- 75 % a nawet więcej jest to ze doprowadzenie do wrzenia takiego destylatu przebiega dużo szybciej i mamy mniejsze koszty produkcji.
pzdr
Tomek

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2006-08-11, 10:33

PtasioR pisze:Ja z kolei destylat z pierwszej destylacji o mocy okolo 80%
Wytłumacz nam, jak ty to robisz, że po jednokrotnej destylacji osiągasz taką moc :shock:

Awatar użytkownika
kowal
101%
101%
Posty: 1748
Rejestracja: 2006-02-19, 00:18
Lokalizacja: Z-Dolny Śląsk ;)

Post autor: kowal » 2006-08-11, 14:01

Mnie na sprzęcie gar-odstojnik-chłodnica wychodziło 70% po pierwszej destylacji. Rzecz jasna całość, bo na początku kapało mocniejsze. Destylację prowadziłem bardzo powoli.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2006-08-12, 01:27

kowal pisze:Mnie na sprzęcie gar-odstojnik-chłodnica wychodziło 70%
Hmnnn... jakby tu powiedzieć... moja praktyka i teoria mówią coś innego. Ze starych zapisków (garnek bez odstojnika):

28 Kwiecień 1999
- po pierwszym razie z 10 kg cukru wyszło 10,7l 50% tj. 5,35l 100%
- po drugim razie 6,7l 76% tj. 5,09l 100%
- po trzecim razie 5,75l 85% tj. 4,88l 100%

Temperatury
- 71°C - pojawiają się pierwsze krople
- 87C - zaczyna lecieć normalnie, 100 ml leci ~3 min. 10 s.
- 91°C - jest po półtorej godzinie
- 92,5°C - jest po 2 godzinach, 100 ml leci ~5 min. 10 s.

Temperatury mogą być z lekkim błędem, ponieważ tuleja termometrowa miała tylko kilka centymetrów głebokości. Teoria mówi, że z 20% zacieru można uzyskać maksymalnie przy pierwszej destylacji 67,5% etanol. Oczywiście tylko na początku, ponieważ wraz ze spadkiem stężenia zacieru, spada też moc destylatu, czyli średnia wychodzi mniejsza.

Awatar użytkownika
kowal
101%
101%
Posty: 1748
Rejestracja: 2006-02-19, 00:18
Lokalizacja: Z-Dolny Śląsk ;)

Post autor: kowal » 2006-08-12, 13:12

70% wychodziło jak się starałem. Destylowałem na malutkim ogniu i powoli a przerywałem gdy moc spadała poniżej 60%. Tak robiłem gdy nie planowałem drugiej destylacji. Gdy planowałem drugą, pierwszą prowadziłem na dużym ogniu, szybko i do wykapania całego etanolu - wówczas destylat po pierwszym gonieniu miał 45 - 50%.

Jeszcze jedno; między odstojnikiem a chłodnicą mam ok 1m rurki, która może "niechcący" służyć za "mini-refluks". Naprawdę wychodzi mi 70-71%.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2006-08-12, 13:59

kowal pisze:między odstojnikiem a chłodnicą mam ok 1m rurki, która może "niechcący" służyć za "mini-refluks".
To chyba jest wyjaśnienie tak dobrego wyniku.

Awatar użytkownika
PtasioR
101%
101%
Posty: 102
Rejestracja: 2006-03-09, 11:52
Lokalizacja: Podkarpacie

Post autor: PtasioR » 2006-08-14, 17:34

Poprostu odbieram jakies 2l/h czyli jakies 33 militry na minute i sobie czekam!! I wychodzi!! A wypelnienie w kolumnie ma jakis 1m! pozdrawiam

gorzkim
40%
40%
Posty: 71
Rejestracja: 2008-02-08, 00:02

Post autor: gorzkim » 2008-03-25, 21:03

Przy pierwszej destylacji odbierałem 14-16 ml na minutę 95% przy drugiej robiłem tak samo i mam pytanie ,czy po filtracji w kolumnie z węglem taka sama ilość odbioru za drugim razem czy śmiało można węcej :?:
Oczywiście wiem że jak najwolniej to lepiej ale..............

Cyrograf15
70%
70%
Posty: 336
Rejestracja: 2008-02-25, 19:32
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Cyrograf15 » 2008-03-26, 00:23

Dziwne, ale coś troszke inne mam obserwacje. Pierwsza destylacja szybka - kolba i chłodnica, początek ponad 90% i spada. Zaprzestaje na poziomie 40%. Średnia surówki około 60%. Temp. 72 do 87. Druga równie szybka - kolba, 3xdeflegmator, chłodnica. Temp. sama stabilizuje się na 76, na końcu 88, produkt zaczyna około 95% i stabilizuje się na 86-88%. Na poziomie około 83% zaprzestaje. Gotowiec ponad 85%, pozostałość w kolbie ma około 5%, spora niedokładność pomiaru.
Wojtek

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2008-03-26, 09:17

@Cyrograf15

To co opisujesz to wygląda jak prosta destylacja na pot stilu. Przy prawidłowo prowadzonej rektyfikacji moc jest praktycznie stała od początku do końca i zależy wyłącznie od parametrów kolumny (ilości półek teoretycznych).

pzdr

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-03-26, 10:43

Przy pot still za każdym gotowaniem zostaje w garze dużo alkoholu, wszystkiego sie niewyciągnie - nie szkoda tego? Ja trzymam pot still tylko dla ginu.
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 51 gości