Druga destylacja ...
Druga destylacja ...
Witam Wszystkich.
Jako początkujący uzytkownik zestawu delegmator + chłodnica mam pytanko dotyczące drugiej destylacji - czy do drugiej destylacji należy rozcieńczyć uzyskaną z pierwszej destylacji surówkę? Mam kilka litrów surówki o mocy 50% i nie wiem czy wlać to do sprzętu i destylować czy rozcieńczać np. do 20% ....
pozdrawiam
bielok
Jako początkujący uzytkownik zestawu delegmator + chłodnica mam pytanko dotyczące drugiej destylacji - czy do drugiej destylacji należy rozcieńczyć uzyskaną z pierwszej destylacji surówkę? Mam kilka litrów surówki o mocy 50% i nie wiem czy wlać to do sprzętu i destylować czy rozcieńczać np. do 20% ....
pozdrawiam
bielok
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Hmnnn... jakby tu powiedzieć... moja praktyka i teoria mówią coś innego. Ze starych zapisków (garnek bez odstojnika):kowal pisze:Mnie na sprzęcie gar-odstojnik-chłodnica wychodziło 70%
28 Kwiecień 1999
- po pierwszym razie z 10 kg cukru wyszło 10,7l 50% tj. 5,35l 100%
- po drugim razie 6,7l 76% tj. 5,09l 100%
- po trzecim razie 5,75l 85% tj. 4,88l 100%
Temperatury
- 71°C - pojawiają się pierwsze krople
- 87C - zaczyna lecieć normalnie, 100 ml leci ~3 min. 10 s.
- 91°C - jest po półtorej godzinie
- 92,5°C - jest po 2 godzinach, 100 ml leci ~5 min. 10 s.
Temperatury mogą być z lekkim błędem, ponieważ tuleja termometrowa miała tylko kilka centymetrów głebokości. Teoria mówi, że z 20% zacieru można uzyskać maksymalnie przy pierwszej destylacji 67,5% etanol. Oczywiście tylko na początku, ponieważ wraz ze spadkiem stężenia zacieru, spada też moc destylatu, czyli średnia wychodzi mniejsza.
70% wychodziło jak się starałem. Destylowałem na malutkim ogniu i powoli a przerywałem gdy moc spadała poniżej 60%. Tak robiłem gdy nie planowałem drugiej destylacji. Gdy planowałem drugą, pierwszą prowadziłem na dużym ogniu, szybko i do wykapania całego etanolu - wówczas destylat po pierwszym gonieniu miał 45 - 50%.
Jeszcze jedno; między odstojnikiem a chłodnicą mam ok 1m rurki, która może "niechcący" służyć za "mini-refluks". Naprawdę wychodzi mi 70-71%.
Jeszcze jedno; między odstojnikiem a chłodnicą mam ok 1m rurki, która może "niechcący" służyć za "mini-refluks". Naprawdę wychodzi mi 70-71%.
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
-
- 70%
- Posty: 336
- Rejestracja: 2008-02-25, 19:32
- Lokalizacja: Kraków
Dziwne, ale coś troszke inne mam obserwacje. Pierwsza destylacja szybka - kolba i chłodnica, początek ponad 90% i spada. Zaprzestaje na poziomie 40%. Średnia surówki około 60%. Temp. 72 do 87. Druga równie szybka - kolba, 3xdeflegmator, chłodnica. Temp. sama stabilizuje się na 76, na końcu 88, produkt zaczyna około 95% i stabilizuje się na 86-88%. Na poziomie około 83% zaprzestaje. Gotowiec ponad 85%, pozostałość w kolbie ma około 5%, spora niedokładność pomiaru.
Wojtek
Wojtek
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 51 gości