Dwupunktowy termometr elektroniczny...

Teoria, praktyka, sprzęt, kolumna
Awatar użytkownika
truteen
40%
40%
Posty: 67
Rejestracja: 2006-07-31, 21:55

Dwupunktowy termometr elektroniczny...

Post autor: truteen » 2006-08-11, 14:20

Znalazłem to na elektrodzie - NE 087... średnio skomplikowany układ - może kiedyś to zrobię bo na razie mam termoparę podłączaną do multimetru... Tu czujnikami są diody - ale jakby to dobrze skalibrował (równolegle z dobrym termometrem rtęciowym) to byłby fajny bajer i przydatny... wystarczy do tego zwykły zasilacz... poza tym sam przełącza wyświetlane temp. - KEG - góra kolumny... to urządzonko jest dla wszystkich "pędzących"... koszt z obudową myślę że nawet w 50 zł by się zamknął... na jakiejś stronie w hurcie to kosztuje 37 zeta.... czy gra warta świeczki???? a może ktoś już to robił i ma - paru pseudo elektroników też tu pisze :D
Dodam że mam schemat, rys. płytki i to co potrzebne do montażu...
pozdr


Admin edit
Załączniki
NE087.jpg

Awatar użytkownika
flesz103
101%
101%
Posty: 294
Rejestracja: 2006-04-02, 20:21
Lokalizacja: Rzeszów

Post autor: flesz103 » 2006-08-11, 17:54

Czujniki na diodach 1N4148. Mam na nich termostat z termometrem. Dokładność + - 1,5-2°C. Nie dadzą się dokładnie wyskalować dla większej rozpiętości temperatur. Chociaż gdyby skalować tylko zakres nam najbardziej potrzebny (70 - 90°C) to może by się sprawdził. Nie próbowałem. Poza tym, te diody mają często rozrzut parametrów. Trzeba dobrać dwie metodą prób i błędów (jeśli chcemy mieć w miarę dokładny pomiar).
"Błogosławieni, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie oblekają tego w słowa!"

Awatar użytkownika
bielok
101%
101%
Posty: 591
Rejestracja: 2006-06-30, 09:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: dwupunktowy termometr elektroniczny...

Post autor: bielok » 2006-08-11, 18:51

truteen pisze:Znalazłem to na elektrodize - NE 087... średnio skomplikowany układ
Wydaje mi się że lepiej wyłożyć 65 zł kupić coś gotowego na mikroprocesorze, albo zrobić prosty czyjnik na scalaku LM35 który w najtańszej wersji za 6,5 ma dokładność 0,6°C. Układy na diodach trzeba dokadnie skalować (regulacja 0°C i 100°C) co zazwyczaj robi się w wodzie z lodem i we wrzątku. Jak przpuszczacie taki pomiar może się różnić o nawet kilka stopni od prawidłowego. W LM35 nie ma takiej potrzeby - jeśli szukasz kitu do złożenia to szukaj właśnie na tym czujniku.


Pozdrawaim
bielok


Admin: zmniejszyłem cytat

Awatar użytkownika
wieniu26
101%
101%
Posty: 206
Rejestracja: 2006-08-05, 15:05

Post autor: wieniu26 » 2006-08-11, 21:02

witam
Mam namiar na kolesia w Bełchatowie co robi takie termometry mikroprocesorowe - dokładność +-0,0-0,5 st. C, dwa czujniki (mozna więcej) chyba na DS18b20 z buzzerem czyli ustawienie dźwięku po przekroczeniu jakiejś temperatury, wyświetlacz LCD 2x16znaków (oczywiście dla tych co nie maja komputera)
cena pewnie do negocjacji ale cos kolo 100 z kosztami przesylki i za pobraniem.
Jak są jacyś chętni to pisać.

Awatar użytkownika
bielok
101%
101%
Posty: 591
Rejestracja: 2006-06-30, 09:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: bielok » 2006-08-11, 21:16

To pewnie nie on ale taki sprzęcik można równiez kupic na allegro:
http://www.allegro.pl/item120344230_sup ... pisy_.html


cena podobna jak podałeś ... może twój znajomek da radę sprzedac taniej?


pozdrawwiam
bielok

Awatar użytkownika
wieniu26
101%
101%
Posty: 206
Rejestracja: 2006-08-05, 15:05

Post autor: wieniu26 » 2006-08-11, 21:26

Powiem tak, że sam kupiłem własnie dzisiaj dostałem
fajnie bo ten buzzer jest i za pobraniem wszystko wliczone w koszta, aha i płytka jakaś dodatkowo co ładuje akumulatorek 9V.
Jak ktoś nie ma komputera przy aparaturze to całkiem niezła sprawa.
widziałem fajne plastykowe obudowy do tego kolo 6 zl.
mam nadzieję tylko, że sie sprawdzi. Czas pokaże. :)

Awatar użytkownika
bielok
101%
101%
Posty: 591
Rejestracja: 2006-06-30, 09:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: bielok » 2006-08-11, 21:35

wieniu26 pisze:Powiem tak, że sam kupiłem własnie dzisiaj dostałem

Jaka dokładnie cena ??
i ew. jakieś namiary na kolegę ?


pozdro
bielok


Admin: zmniejszyłem cytat

Awatar użytkownika
flesz103
101%
101%
Posty: 294
Rejestracja: 2006-04-02, 20:21
Lokalizacja: Rzeszów

Post autor: flesz103 » 2006-08-11, 21:47

Chyba byłem pierwszy, który zamawiał u tego faceta z Bełchatowa. Zaprojektowałem właśnie 2- punktowy, na dwóch DS18B20, dwa odrębne wyświetlacze 1x16 BIG LCD (wysokość cyfr ok. 10 mm - widać z daleka), każdy do jednej czujki, z buzerem na górnej czujce (programowanym) z możliwością wyłączenia, zasilanie z aku. 9V i z zasilacza, ładowanie aku. podczas pracy na zasilaczu. Koszt całkowity 170 PLN, w tym same wyświetlacze kosztowały ok. 60 PLN. Bez obudowy (tak chciałem).
Facet podchodzi z sercem do tej roboty, jest otwarty na różne propozycje, programuje i składa to błyskawicznie.
Na allegro jego nick to "master_on-line" czy jakoś tak.

[ Dodano: 2006-08-11, 21:58 ]
Odnośnie tego linku trzy posty wyżej. Próbowałem u tego gościa zamówić taki kombinowany term. ale mnie zlewał przez miesiąc że to trudne, że brak czasu itp. Więc jeśli chcecie coś kombinować to tylko u tego master- coś tam, bo u MATAPA tylko to co na aukcji.
Nie namawiam nikogo, ale buzer przy destylacji to super sprawa (nie trzeba cały czas gapić się w wyświetlacz).

Admin edit
"Błogosławieni, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie oblekają tego w słowa!"

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2006-08-11, 22:19

ten o którym piszą flesz i wieniu to ta aukcja :
http://www.allegro.pl/item120537445_ter ... cena_.html
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !

Awatar użytkownika
flesz103
101%
101%
Posty: 294
Rejestracja: 2006-04-02, 20:21
Lokalizacja: Rzeszów

Post autor: flesz103 » 2006-08-11, 22:27

Nie do końca ten sam. Ja mam min. dwa wyświetlacze.
Załączniki
termometr.JPG
Jestem w trakcie zakładania czujników do sond (rurka kwsówka, naspawane nyple do wkręcenia w kolumnę i w kega), oraz zabieram się za obudowę.
A tak ma wyglądać efekt końcowy.
IMG_0512.jpg
"Błogosławieni, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie oblekają tego w słowa!"

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2006-08-11, 22:47

miałem na myśli sprzedawcę :D
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 4738
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2006-08-12, 00:33

Buzer w termometrze to bardzo przydatny bajer. Po pierwsze przy rozruchu nie trzeba śledzić temperatury. Można przypiąć czujnik w połowie kolumny i iść oglądać TV. Po drugie można nastawić budzenie na temperaturę w okolicach 80°C, które to poinformuje nas, że za niedługo skończy się destylacja i czas by było zmienić pojemnik na odbiorze, co by nie zaleciały do właściwej frakcji niepotrzebne ogony.

Awatar użytkownika
wieniu26
101%
101%
Posty: 206
Rejestracja: 2006-08-05, 15:05

Post autor: wieniu26 » 2006-08-12, 06:57

witam
Z wszystkimi się zgadzam.
Ja zapłąciłem 100 za przesylke z pobraniem.
czas leci a ceny spadają więc pewnie pare groszy mozna urwac. Aha moja rada niby urządzenie dziła od 7V ale po podłączeniu baterii 9V prawie nic nie widziałem na wyświetlaczu, z tego względu warto zrezygnować z dodatkowej płytki, która ładuje akumulatorek, zawsze pare złotych mniej. Koleś konkretny, wszystko do uzgodnienia: napisy, buzzer, zakończenia termoizolacyjne, długość kabli itp.
namiary:
e-mail: chlebicki.m[-at-]wp.pl
i chyba najszybciej i najwygodniej gg: 6666688
Pozdrawiam

Admin edit: nie podawaj maili w jawnej formie, pająki są wszędzie!

Awatar użytkownika
bielok
101%
101%
Posty: 591
Rejestracja: 2006-06-30, 09:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: bielok » 2006-08-12, 07:45

Cześć :)

Potwierdzam słowa poprzednika - gość bardzo konkretny - ugadałem się z nim i załatwiłem wszystko wczoraj mailowo w przeciągu 20 minut!



Pozdrawiam
bielok

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości