Obudowa do ds-a

Teoria, praktyka, sprzęt, kolumna
Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Obudowa do ds-a

Post autor: Spirit » 2010-04-05, 12:57

Kupiłem czujniki ds bez obudowy :wall Teraz kombinuję z czego ją wykonać, może macie jakieś sprawdzone pomysły bo mi przyszło do głowy takie coś jak na zdjęciu ale nie wiem jak to będzie działać w praktyce. W necie czytałem o obudowie z wkładu zenit, oblaniu ds-a żywicą ale jak na razie żadnego prostego i funkcjonalnego pomysłu. Są obudowy do ds-ów ale trudno dostać w małych ilościach, chyba że wiecie gdzie, to poproszę namiary.

Obrazek
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....

slawek1k
50%
50%
Posty: 114
Rejestracja: 2009-06-19, 21:36
Lokalizacja: okolice częstochowy

Post autor: slawek1k » 2010-04-05, 13:23

w którym miejscu kolumny kolega chce mierzyć? ta aluminiowa obudowa z kondensatora długo nie wytrzyma w kegu, na szczyćcie kolumny na pewno dłużej, ale nie wieki
ja proponowałbym umieścić czujnik w kawałku rurki K-O tak aby wystawał troszeczkę ( powinno to zmniejszyć bezwładność cieplną) i zalać środek żywicą lub zabezpieczyć silikonem - osobiście tak bym zrobił bo wielokanałowy termometr na DSach mama w planach

Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Post autor: Spirit » 2010-04-06, 14:28

Dziś wpadł mi do głowy taki pomysł aby umieścić ds-a w rurce od teleskopowej anteny radiowej. Mosiężna ale niklowana na zewnątrz, grubość ścianki około 0,2 mm. Teraz tylko: czy umieścić to rurkę na przestrzał w kolumnie żeby nie zaślepiać końca, czy jednak wystawić kawałek ds-a i resztę zalać silikonem lub żywicą. ?

Obrazek


Drugie pytanie: jaką żywicą, epoksydową, poliestrową, akrylową, poliuretanową czy jeszcze jakąś inną. Taka żeby była dość płynna, inaczej nie uszczelni dokładnie.
Ostatnio zmieniony 2010-04-06, 16:43 przez Spirit, łącznie zmieniany 1 raz.
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....

Awatar użytkownika
tomy
70%
70%
Posty: 317
Rejestracja: 2006-04-21, 16:11
Lokalizacja: Kaszuby

Post autor: tomy » 2010-04-06, 16:43

Spiryt pisze:Teraz tylko: czy umieścić to rurkę na przestrzał w kolumnie żeby nie zaślepiać końca, czy jednak wystawić kawałek ds-a i resztę zalać silikonem lub żywicą. ?
Ja mam układ czujnika wysunięty z rurki i uszczelniony żywicą. Co prawda nie jest to DS18B20 tylko LM35 lecz to bez znaczenia, obudowy mają takie same. W ten sposób likwiduje się do niczego nie potrzebą bezwładność cieplną. Po co niby nagrzewać rurkę i czekać aż nagrzeje się układ zamknięty w środku.

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2010-04-06, 19:01

A nie można włożyć czujnik w rurkę KO zalać silikonem Clearoom i potem tylko zesrkobać delikatnie silikon z końca czujnika, mam starą fotkę przed zeskrobaniem silikonu, teraz wystaje kawałek czarnego łepka czujnika.

http://www.bimber.info/forum/download.php?id=3263

http://www.bimber.info/forum/download.php?id=3261
Pozdrawiam

cihy
40%
40%
Posty: 88
Rejestracja: 2006-05-12, 15:25

Post autor: cihy » 2010-04-06, 19:26

spiryt już to przerobiłem to się nie nadaje. od dłuższego czasu mam rurkę ko fi 6 wsunięty tok żeby wystawało 1;2 mil ,rurka zalana jest distalem i to się sprawdziło
cihy

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2010-04-06, 19:31

cihy pisze:spiryt już to przerobiłem to się nie nadaje.
A niby czemu się nie nadaje, mam od dłuższego czsu i zero problemów.
Pozdrawiam

cihy
40%
40%
Posty: 88
Rejestracja: 2006-05-12, 15:25

Post autor: cihy » 2010-04-07, 07:56

A niby czemu się nie nadaje, mam od dłuższego czsu i zero problemów.
w oparach alkoholu zeszła powłoka niklowa i był czarny,po procesie musiałem go czyścić.
teraz mam z ko i problemu brak :D
cihy

cemik1

Post autor: cemik1 » 2010-04-07, 08:23

Jeżeli nie obawiasz się kontaktu żywicy z alkoholem zrób jak opisano powyżej.
Można też naciąć miedzianą rurkę (6 lub 8mm, w zależności od średnicy czujnika) zaklepać i zaślepić, lub po prostu przylutowaś denko. W środek czujnik i silikon lub lepiej pasta do montowania radiatorów (do kupienia w sklepach z częściami elektronicznymi). To ostatnie dla zmniejszenia bezwładności cieplnej. Mocowanie do kolumny poprzez połączenie ślizgowe (króciec o średnicy wewnątrznej nieznacznie większej od zewnątrznej średnicy rurki czujnika), uszczelnione taśmą teflonową. Można też nagwintować osłonę czujnika lub ją przylutować. Przy ostatnim rozwiązaniu należy uważać, aby jej nie rozszczelnić i oczywiście montować czujnik po lutowaniu.

maria-n
100%
100%
Posty: 1214
Rejestracja: 2008-07-15, 14:52

Post autor: maria-n » 2010-04-07, 12:26

@ all
jeśli można ,to też wtrącę swoje trzy grosze.Rozwiązanie kol. cemika uważam za wystarczające (też tak mam i nic się nie dzieje) ,z jednym "ale" ,jeśli chodzi o użycie pasty do polepszenia kontaktu termicznego chodzi o to, że niektóre mogą przewodzić prąd elektr. i jeśli damy jej za dużo a wystąpi przerwa w izolacji lutowanych przewodów do końcówek czujnika to mamy "niefajnie" oczywiście nie musi nam się zaraz uszkodzić czujnik ale mogą wystąpić przekłamania w odczytach temp. lub też całkowita niemożliwość pomiaru.Tak ,że pasty nie za dużo a na wszelki wypadek jedna cienka warstwa teflonu (tak aby objął część czujnika wraz z połączeniami lutowniczymi )używanego w połączeniach hydraulicznych i mamy po kłopocie.I tu jeszcze mała dygresja - koledzy co wy tak się obawiacie bezwładności cieplnej w stosowaniu różnych rozwiązań montowania czujników temp.Przecież pomiar mamy w odległości przeważnie na wys. 1/3 wypełnienia to jest prawie "kilometr" od głowicy i zanim trafią tam jakiekolwiek smrody to reg. ma wystarczająco dużo czasu na reakcję nie bójcie się na pewno zdąży odciąć to czego nie potrzebujemy.Z moich obserwacji wynika ,że to jest więcej niż 30-40 sek.( mam kolumnę 1,5 ",a pomiar w odległości 25 cm od pomiaru temp. głowicy), te czujniki są tak precyzyjne
że wystarczy na nie chuchnąć z odległości kilkunastu cm, a one już reagują (możecie sami to sprawdzić) Jeśli zaś chodzi o użycie zalewy uszczelniającej ,to wg mnie ,a robiłem to wielokrotnie nie tylko przy produkcji rektyfikacyjnej najlepiej spisuje się jakakolwiek twarda żywica epoksydowa (np. "Distal") Nie pozwoli na przemieszczanie czujnika po zalaniu co może zrobić miękki silikon (tym bardziej podgrzany)

Karol123
30%
30%
Posty: 39
Rejestracja: 2008-12-12, 15:05

Post autor: Karol123 » 2010-04-07, 16:54

Koledzy.
Gdzie można nabyc rurki KO do czujników DS ???????????
Nigdy nie jest tak źle, żeby nie mogło być jeszcze gorzej...

cihy
40%
40%
Posty: 88
Rejestracja: 2006-05-12, 15:25

Post autor: cihy » 2010-04-07, 20:51

karol ja kupowałem w unidezie przy okazji innego zamówienia.
ale możesz spróbować na allegro
cihy

Awatar użytkownika
marpier
50%
50%
Posty: 163
Rejestracja: 2009-11-03, 20:12
Lokalizacja: Łódzkie

Post autor: marpier » 2010-05-06, 09:51

Witam

Obudowę wykonałem z pręta Ko fi12

Trochę jest zabawy przy uzyskaniu max cienkich ścianek,udało mi się uzyskać ściankę 0,2 ostatnie zebranie nadmiaru wykonałem kątówką z papierem ściernym w pracującej tokarni

Efekt końcowy na zdjęciu

Mam pytanie :?:

DS dość ciasno wchodzi i planuję go wkleić distalem,czy sam czujnik też lekko posmarować klejem czy wystarczy zakleić tylko końcówkę z przewodem?
Załączniki
Pulpit_001.jpg

maria-n
100%
100%
Posty: 1214
Rejestracja: 2008-07-15, 14:52

Post autor: maria-n » 2010-05-06, 10:10

@marpier
czujnik wsunąć do oporu w wykonaną rurkę,(można koniec czujnika posmarować pastą polepszającą kontakt termiczny) unieruchomić i na głębokość ok. 1 cm zalać distalem przewód
czujnika , oczywiście punkty lutownicze powinny być od izolowane żeby przypadkiem nie zwarły się czy , to między sobą czy też do ścianki wyk. rurki .

Awatar użytkownika
Pablo Maximus
101%
101%
Posty: 125
Rejestracja: 2008-02-10, 23:40
Lokalizacja: z Podbeskidzia

Post autor: Pablo Maximus » 2010-05-10, 17:16

Znalazłem porządne obudowy na czujniki typu PC (pdf w załączniku). W Krakowie na ul. Kapelanka 11 mają dystrybutora, jak znajdę trochę czasu to skoczę dowiedzieć się w jakiej są cenie.
Załączniki
oslony_czujnikowe.pdf
(87.88 KiB) Pobrany 284 razy
PIERWSZE TO:
[url]http://moonshine_still.republika.pl/[/url] & http://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?t=605
dopiero potem pytania.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości