Wiaderko do fermentacji

Awatar użytkownika
leonow
0%
0%
Posty: 4
Rejestracja: 2006-08-13, 14:16
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

Wiaderko do fermentacji

Post autor: leonow » 2006-08-15, 17:55

Witam :) jestem nowy w tym biznesie i nie dysponuję profesjonalnym sprzętem ani doświadczeniem, więc mam takie oto pytania:

1 Nie mam gasiora. Czytałem tu i na wino.org.pl o plastikowych butelkach, ale wszystko dotyczyło przechowywanie zrobionego już bimbru/wina/czegokolwiek. Butelek z HDPE ani polipropylenu nie mogę nigdzie znaleźć, więc czy nadawałoby się do tego celu wiadro? Zauważyłem, że wiele wiader jest zrobionych z PP. Wystarczyłoby wywiercić dziurę na rurkę fermentacyjną. Wydaje mi się, że teoretycznie nie byoby żadnego problemu, ale w praktyce działałby taki sprzęt?
2 Sprawa uszczelniania. Czym najlepiej przykleić plastikową rurkę fermentacyjną do denka od wiadra, by nie przeciekało i było szczelne?

Dzięki za wszystkie odpowiedzi :)

Awatar użytkownika
wampir
50%
50%
Posty: 180
Rejestracja: 2006-01-06, 15:48
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: wampir » 2006-08-16, 17:34

http://img297.imageshack.us/img297/4026/s5000002us7.jpg
http://img293.imageshack.us/img293/6701/s5000003ll8.jpg

dot.2 - polecam dławiki kablowe do kupienia w elektrycznym.
Mnie uszczelnia rurkę i przewód od grzałki.
,,Niech moc (%) będzie z wami"

Awatar użytkownika
miki
50%
50%
Posty: 102
Rejestracja: 2006-03-10, 11:54
Lokalizacja: Roztocze

Post autor: miki » 2006-08-16, 20:22

Faktycznie ciekawe rozwiązanie, nie wpadł bym na to :) Widze ze nieźle kombinujecie :D
pozdrawiam

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 4738
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2006-08-16, 23:31

Ja polecam http://www.allegro.pl/item120530781_kan ... ywany.html Aukcja jest co prawda do licytacji, ale można ten towar kupić za ~10 zł. Do zatkania kanistra idealnie pasują gumowe korki do balonów o średnicy 51 milimetrów.

Awatar użytkownika
winiarek5
101%
101%
Posty: 1814
Rejestracja: 2006-04-09, 15:02
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Denko od wiadra???

Post autor: winiarek5 » 2006-08-17, 02:54

@ leonow

Jeśli nie wywiercisz dziurki w denku od wiadra to rurkę możesz przykleić do tego denka
czymkolwiek nawet kawałkiem taśmy samoprzylepnej. W żadnym przypadku nie będzie
przeciekać.
Jeśli wywiercisz dziurkę w denku od wiadra i uda Ci się wykonać szczelne połączenie
pomiędzy otworem denka a rurką to będzie to wiadro przeciekać przez rurkę. Wiadra
z wystającą z denka rurką fermentacyjną nie należy jednak w żadnym przypadku stawiać na
czymkolwiek - musi wisieć.
Na załączonych zdjęciach przedstawiam prosty i tani sposób osadzenia rurki fermentacyjnej
w plastykowej pokrywie od wiadra, beczki itp.
Potrzebne są:
1. Korek zewnętrzny Ø44 - dystrybutor Chomik-Gdów (kolor mleczno-biały,
silikonowy, w handlu występują podobne korki koloru białego wykonane z jakieś gumy,
które po jednym sezonie się rozłażą) - koszt ok. 2,50 zł
2. Wiertło Ø13 mm (najlepiej do drewna, z pilotem)
3. Ostre nożyczki
4. Jednorazowy ostry nożyk lub żyletka (w razie potrzeby)
Wykonanie:
1. Odciąć nożyczkami płaską część korka z małym otworem od reszty.
2. Wiertłem wywiercić otwór w pokrywie pojemnika.
3. W razie potrzeby ostrym nożykiem wyrównać krawędzie wywierconego w pokrywie
otworu (w żadnym wypadku nie majstrować tym nożykiem wewnątrz otworu).
4. W wywiercony w pokrywie otwór wcisnąć (od górnej strony pokrywy) walcowy kołnierz
wystający z płaskiej części korka.
5. Zwilżyć (od zewnątrz) dolną prostą część rurki fermentacyjnej i wcisnąć ją w otwór
silikonowej uszczelki.
Powodzenia

Puśćmy teraz wodze wyobraźni.
Jeśli mamy umysł otwarty, nie zablokowany stereotypami możemy pokusić się o wykonanie
innowacyjnego pojemnika fermentacyjnego z czegokolwiek.
Wykonajmy więc jednorazowy dwufunkcyjny pojemnik fermentacyjny jak najmniejszym
kosztem.

Materiały:
1. Dwie duże jednorazowe nie uszkodzone reklamówki.
2. Cienka elastyczna rurka z tworzywa sztucznego.
4. Taśma samoprzylepna.
5. Trochę wody.
6. Stary ale sprawny wieszak na ubranie.
7. Mały plastikowy lejek.

Wykonanie:
1. Brzegi reklamówki nałożyć na jeden koniec rurki, dobrze obcisnąć i mocno okleić taśmą
samoprzylepną tak aby zrobić szczelne połączenie wnętrza torebki z rurką.
2. Do drugiego końca rurki przymocować za pomocą taśmy samoprzylepnej lejek.
3. Wycisnąć możliwie całe powietrze z reklamówki.
4. Włożyć tak przygotowaną reklamówkę do drugiej reklamówki.
5. Powiesić wykonany w ten sposób fermentor na ramionach wieszaka wykorzystując do
tego uszy zewnętrznej reklamówki.
6. Wieszak z fermentorem powiesić w szafie.
7. Poprzez lejek napełnić fermentor płynem przeznaczonym do fermentacji
i zaszczepionym drożdżami.
8. Zdemontować lejek.
9. Do przestrzeni między jedną reklamówką a drugą nalać trochę wody.
10. Do wody zanurzyć koniec rurki.
11. Zamknąć szafę.
12. Po ok. 3 tygodniach otworzyć szafę i wyjąć fermentor.
13. Poprzez wystającą rurkę wycisnąć przefermentowany płyn wprost do naczynia,
z którego będziemy prowadzić destylację.

No dobrze, a co z dwufunkcyjnością tego jednorazowego fermentora.
Otóż w trakcie fermentacji wydzielający się dwutlenek węgla wypełni szafę i zadusi w niej
wszystkie mole. Połączymy przyjemne z pożytecznym, w dodatku bez chemii, bez zapachu
po prostu ekologicznie. :D :D :D

Pokażemy, że nie tylko Adam Słodowy czy MacGuyver rulez!
Wyślemy Polmos w Kosmos choćby w chińskich reklamówkach!

A swoją drogą Leonow to zaiwestował bym jednak w balon szklany.
Na początek nawet mały (wybór zaczyna się już od 5 litrów).
Można też kupić fermentory z tworzywa sztucznego: np. 30 litrowy ze szczelną pokrywą i
rurką fermentacyjną kosztuje w Browamatorze ok. 23,- zł.

A co do braku profesjonalnego sprzętu to się nie łam. Na taki sprzęt to stać nielicznych.
Zresztą od dawna już oberwuję nadużywanie określenia "profesjonalny" w stosunku
do wszelkiego rodzaju towarów wątpliwej jakości zalegających na pólkach placówek
handlowych. Można by w Hyde Park stworzyć galerię takich "profesjonalnych" towarów.

Pozdrowienia
Załączniki
Uszczelnienie rurki fermentacyjnej.JPG
Działa 1.JPG
Fermentor.jpg
Fermentor.jpg (7.91 KiB) Przejrzano 4406 razy

Awatar użytkownika
garnacha
101%
101%
Posty: 171
Rejestracja: 2006-05-10, 09:15

Post autor: garnacha » 2006-10-09, 11:14

@ leonow

W sklepach z akcesoriami winiarskimi kupisz za grosze silikonowe przelotki do obsadzenia rurki fermentacyjnej w płaskiej pokrywie :D

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2006-10-09, 11:24

garnacha - można jeszcze prościej :lol:
wiercisz otwór Ø 10-11 wkładasz 2cm wężyka silikonowego "ósemki" i w ten wężyk wciskasz rurkę - proste bo wężyki większość z nas już posiada i nie trzeba latać po sklepach :wink:
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !

Awatar użytkownika
wieniu26
101%
101%
Posty: 206
Rejestracja: 2006-08-05, 15:05

Post autor: wieniu26 » 2006-10-19, 07:46

witam
bylem w trakcie kupna beczki 120l, szukac trzeba bo ceny różne :)
najtaniej ma koleś w Łowiczu chyba.
120l- 12 zł :)
160l- 16 zł :)
Taniej nie znalazłem po tygodniwym poszukiwaniu
dla zainteresowanych numer t[glow=darkblue]el: 505 10 57 94[/glow]
mam nadzieje, że komuś się przyda bo ceny są bardzo atrakcyjne (nie reklamuje, stwierdzam fakty nawet kolesia nie znam :))
pozdrawiam

Awatar użytkownika
garnacha
101%
101%
Posty: 171
Rejestracja: 2006-05-10, 09:15

Post autor: garnacha » 2006-10-19, 11:10

Są to beczki po komponentach do kosmetyków, więc nie wiem czy nadają się do naszych celów. Jeśli ktoś ma wiedzę jak je wypłukać żeby nadawały się na naczynia fermentacyjne to proszę o info.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
wieniu26
101%
101%
Posty: 206
Rejestracja: 2006-08-05, 15:05

Post autor: wieniu26 » 2006-10-19, 11:54

Jeszcze mam taki numer 506 25 27 67
ja u siebie na rynku nóweczke 120l kupiłem za 25 zł a w sklepie są po 97 zł (masakra)

Awatar użytkownika
Chemik student
101%
101%
Posty: 355
Rejestracja: 2006-05-26, 11:35
Lokalizacja: Bydgoszcz

Post autor: Chemik student » 2006-10-19, 17:06

To czy się nadają zależy od tego jakie konkretnie komponenty do tych kosmetyków się w nich znajdowały :idea:

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2006-10-19, 17:10

chemia to chemia i raczej nie są to pojemniki do żywności
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !

Awatar użytkownika
Chemik student
101%
101%
Posty: 355
Rejestracja: 2006-05-26, 11:35
Lokalizacja: Bydgoszcz

Post autor: Chemik student » 2006-10-19, 17:52

@AAbratek
tu się z tobą nie zgodzę bo nie da się podzielić wszystkiego na chemię i naturę.

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2006-10-19, 17:58

Oj... może źle się wyraziłem - podejrzewam że komponenty do produkcji kosmetyków nie są pakowane w pojemniki z atestem do żywności, a co za tym idzie mogą być z innego tworzywa,
mogę sie mylić bo dzisiejsze kosmetyki to nieraz już lekarstwa,
pozostaje jeszcze kwestia pozostałości
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !

Awatar użytkownika
Chemik student
101%
101%
Posty: 355
Rejestracja: 2006-05-26, 11:35
Lokalizacja: Bydgoszcz

Post autor: Chemik student » 2006-10-19, 18:08

Z tego co wiem to większość tego typu pojemników jest wykonywana z PE i przynajmniej jeśli chodzi o przygotowywanie zacieru nadają się doskonale. Aczkolwiek czy użyć go do produkcji wina/ piwa też miałbym wątpliwości :? . Ale np taki pojemnik po dziesięciu zacierach będzie już dobry do wszystkiego bo jeśli nawet coś ma się z niego wypłukać to się wypłucze przy zacierach.

A co do kwestii pozostałości to właśnie o to mi chodziło bo niektóre łatwo usunąć a innych się prawie nie da i potem nasz bimber może pachnieć dezodorantem :mrgreen: :twisted:

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości