Inna pożywka do drożdży

kuba
50%
50%
Posty: 131
Rejestracja: 2006-07-20, 21:29

Inna pożywka do drożdży

Post autor: kuba » 2006-08-21, 19:28

Witam. Właśnie chciałem zrobić matkę z Zamoyskich. Wsypałem drożdże i cukier, zalałem wodą i okazało się że skończyła mi się pożywka. Drożdże chciałem dodać do moszczu z jabłek, żeby otrzymać cydr. Czy można dodać zamiennie czegoś innego co jest w kazdym domu. Czy te drożdże i moszcz mogą stać tydzień aż przyjdzie zamówiony towar? Może dobry byłby przecier pomidorowy ale ile go dodać do paczki Zamoyskich?.

Awatar użytkownika
Misza
101%
101%
Posty: 156
Rejestracja: 2006-01-10, 18:10

Post autor: Misza » 2006-08-21, 20:51

Robisz cydr - czyli fermentujesz moszcz jabłkowy na niski procent. Nie przejmuj się tą pożywką, drożdże sobie dadzą radę bez niej. :D

kuba
50%
50%
Posty: 131
Rejestracja: 2006-07-20, 21:29

Post autor: kuba » 2006-08-21, 21:38

Witaj Misza A czy robiłeś może Calvados? Chciałem go zrobić i nie wiem czy są może jakieś knify o których warto wiedzieć.

Awatar użytkownika
Misza
101%
101%
Posty: 156
Rejestracja: 2006-01-10, 18:10

Post autor: Misza » 2006-08-21, 22:02

Sporo już zostało powiedziane http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... t=calvados. Żeby zachować jak najwięcej aromatów fermentuj w temp. poniżej 20°C.

kuba
50%
50%
Posty: 131
Rejestracja: 2006-07-20, 21:29

Post autor: kuba » 2006-08-21, 22:12

Dzięki za szybką podpowiedź.

Awatar użytkownika
kowal
101%
101%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-19, 00:18
Lokalizacja: Z-Dolny Śląsk ;)

Post autor: kowal » 2006-09-08, 14:44

Witam fachowców!

Kiedyś ktoś wspomniał cos o moczniku czy też saletrze amonowej (nie jestem pewien czy przypadkiem nie chodziło o jakąś inną substancję) jako pożywce. Forumowa wyszukiwarka mi nie pomogła. Jeśli ktoś wie coś na ten temat, proszę o podzielenie się wiedzą. Poza tym skoro temat alternatywnych pożywek dla drożdzy już isnieje, może warto go rozwinąć.
Wiemy już o korzystym wpływie koncentratu pomidorowego zawierającego witaminę H na rozwój drożdży. Dobrą pożywką jest też wywar z drożdży piekarskich ale może ktoś wie o czymś jeszcze.

jarek
40%
40%
Posty: 93
Rejestracja: 2006-03-15, 22:04
Lokalizacja: BXL

Post autor: jarek » 2006-09-08, 17:43

Mam znajomego policjanta, który znalazł bimbrownie nad Biebrzą i była tam też saletra amonowa taka, jaką się nawozi pola, zwykły nawóz sztuczny.

Awatar użytkownika
Pietro
101%
101%
Posty: 1145
Rejestracja: 2006-04-05, 21:51

Post autor: Pietro » 2006-09-08, 22:49

Ja dodawałem amoniak: łyżka stołowa amoniaku na 30 l. zacieru.
Ratujmy się, bo trzeźwiejemy :cry:

Awatar użytkownika
Chemik student
70%
70%
Posty: 355
Rejestracja: 2006-05-26, 11:35
Lokalizacja: Bydgoszcz

Post autor: Chemik student » 2006-09-08, 22:51

W swoim przepisie pisałem, że świetną pożywką jest wywar z daktyli i może nawet całkowicie zastąpić standardową pożywkę.
Kiedyś miałem tylko 1 kg i zero pożywki zrobiłem zacier cukrówkę 40l i o dziwo pięknie wszystko się przerobiło (oczywiście drożdże też dałem)

moonjava
40%
40%
Posty: 81
Rejestracja: 2006-01-05, 23:32

Post autor: moonjava » 2006-09-09, 20:13

kowal pisze: Kiedyś ktoś wspomniał cos o moczniku czy też saletrze amonowej
LINK Saletrzak dolomitowy to właśnie saletra amonowa (tyle że z dolomitem :D :wink: ).

kuba
50%
50%
Posty: 131
Rejestracja: 2006-07-20, 21:29

Post autor: kuba » 2006-09-09, 22:00

Misza miałeś 100% rację.
Nastaw pracuje cały czas równiutko, ze stałą prękością. Nawet następne nastawy z pożwką pracują (wydaje mi się) słabiej i mniej regularnie
A co do saletry dolomitowej (czy saletrzaku ) to takiej po prostu niema. Dolomit to nazwa kopaliny a nie związku chemicznego. Różni się od węglanu wapnia tym że zawiera dodatkowo węglan magnezu. Wiem coś o tym bo kopię tego ok 1 milion ton rocznie.[/center]

korekta: kowal

moonjava
40%
40%
Posty: 81
Rejestracja: 2006-01-05, 23:32

Post autor: moonjava » 2006-09-11, 20:19

kuba pisze: A co do saletry dolomitowej (czy saletrzaku ) to takiej po prostu niema. Dolomit to nazwa kopaliny a nie związku chemicznego. Różni się od węglanu wapnia tym że zawiera dodatkowo węglan magnezu. Wiem coś o tym bo kopię tego ok 1 milion ton rocznie.[/center]

korekta: kowal
http://www.azoty.tarnow.pl/?doc=oferta&id=175

kuba
50%
50%
Posty: 131
Rejestracja: 2006-07-20, 21:29

Post autor: kuba » 2006-09-19, 20:13

Tak jak pisałem, nie jestem chemikiem i chemię miałem ponad 30lat temu. Rzeczywiście może zbyt pochopnie napisałem że nie ma saletry dolomitowej. Chodziło mi o to że dolomit to nie nazwa związku chemicznego tylko skały (chociaż oczywiście ma określony wzór chemiczny) i nie ma zwiazku chemicznego o nazwie saletra dolomitowa. Na przykład gdyby zmielony granit (chociaż dolomit to skała osadowa a granit wylewna ale nie o to chodzi) zmieszać z saletrą amonową to czy otrzymalibyśmy "saletrę granitową". Ale rzeczywiście saletra dolomitowa istnieje chociaż według mnie jest to nazwa handlowa. Żeby niepotrzebnie nie dyskutować proponuję, że mojej poprzedniej wypowiedzi nie było. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Chemik student
70%
70%
Posty: 355
Rejestracja: 2006-05-26, 11:35
Lokalizacja: Bydgoszcz

Post autor: Chemik student » 2006-09-19, 22:33

saletra to nigdy nie była do końca poprawna nazwa.
np. saletra amonowa to azotan amonu,
potasowa to azotan potasu itd.

marian_mk
40%
40%
Posty: 67
Rejestracja: 2006-02-10, 10:40
Lokalizacja: śląskie

Post autor: marian_mk » 2006-09-22, 09:54

Panowie chemicy prosze o rade
- posiadam siarczan amonu 1 kg
z (poch) , w wikipedii wyczytałem że stosuje się go w przemyśle drożdżowym pytanie brzmi - czy można go stosować jako pożywkę dla drożdży?? Proszę o szybką odpowiedź bo właśnie nastawiam 50-tkę jabłkowego winka a jak nie wyjdzie winko to calvados.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości