Coobra 6 Magnum i beczka 150L

alkoholick
0%
0%
Posty: 5
Rejestracja: 2011-02-05, 12:48

Coobra 6 Magnum i beczka 150L

Post autor: alkoholick » 2011-03-30, 07:27

Poszukuje sprawdzonego przepisu na nastaw w beczce o pojemnosci 150L z uzyciem drozdzy Coobra 6 Magnum. Czy ktos z szanownych forumowiczy stawial cos podobnego? Prosze Was o sugestie.

Z gory dziekuje i pozdrawiam.

grzybon
20%
20%
Posty: 20
Rejestracja: 2006-10-09, 14:22

Post autor: grzybon » 2012-02-10, 14:51

Mam beczkę 120l i robię tak, od 20-25 kg cukru, dolewam wody kranowej o temp ok 37-40°C do ilości około 100-105 litrów. Do tego 1-3 paczek wymienionych drożdży przy 1 paczce i 20 stopni temp otoczenia możesz po tygodniu gotować.

[ Komentarz dodany przez: robol69: 2013-02-15, 18:58 ]
[center]Zdanie zaczynamy z dużej litery i kończymy kropką. Używamy również polskich
znaków i przecinków. Generalnie sugeruję więcej staranności w pisaniu.
[/center]
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez grzybon, łącznie zmieniany 1 raz.

sylwiaak50
10%
10%
Posty: 10
Rejestracja: 2012-06-01, 21:39

Post autor: sylwiaak50 » 2013-02-15, 14:44

Poszukuję dobrego przepisu z drożdżami Cobra 7

Awatar użytkownika
OLO 69
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1589
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2013-02-15, 14:52

Wsypujesz 12 kg cukru, dodajesz 36-38 litrów wody, tak aby uzyskać temp. nastawu 25-27°C. Do tego wsypujesz jedną paczkę Coobra 7 i mocno mieszasz napowietrzając tym samym nastaw.
Pzdr.
OLO 69

sylwiaak50
10%
10%
Posty: 10
Rejestracja: 2012-06-01, 21:39

Post autor: sylwiaak50 » 2013-02-15, 14:55

Dzięki OLO69 ja mam dobry na t24

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 4738
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2013-02-15, 15:11

Zdradzisz nam 8)

sylwiaak50
10%
10%
Posty: 10
Rejestracja: 2012-06-01, 21:39

Post autor: sylwiaak50 » 2013-02-15, 17:10

10 kg cukru, 36l wody i 1/2 paczki T 24 (turbo star), z samoróbki wyszło 10l 50% alk.
POZDRAWIAM
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez sylwiaak50, łącznie zmieniany 1 raz.

sylwiaak50
10%
10%
Posty: 10
Rejestracja: 2012-06-01, 21:39

Post autor: sylwiaak50 » 2013-02-17, 18:38

OLO69 mam pytanie a ile tego specyfiku wyszło ? :nie_wiem
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez sylwiaak50, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
OLO 69
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1589
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2013-02-17, 21:05

Z 12 kg cukru wychodzi po pierwszym gotowaniu około 6.5 litra spirytusu 96%. Plus przedgon około 250 ml i trochę pogonu.
Pzdr.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez OLO 69, łącznie zmieniany 1 raz.
OLO 69

Rover
101%
101%
Posty: 224
Rejestracja: 2006-05-28, 15:54
Lokalizacja: warszawa

Post autor: Rover » 2013-02-17, 22:10

OLO - Dokładnie tak mam , ale nie 96% a 95% . Sprawdź dokładnie
Alkohol nie przyniesie ci odpowiedzi, ale może sprawić ,że zapomnisz jakie było pytanie

Awatar użytkownika
OLO 69
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1589
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2013-02-17, 22:16

Dokładnie to mam 96,5%.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez OLO 69, łącznie zmieniany 1 raz.
OLO 69

Rover
101%
101%
Posty: 224
Rejestracja: 2006-05-28, 15:54
Lokalizacja: warszawa

Post autor: Rover » 2013-02-17, 22:27

To gratuluję masz lepsze osiągi niż przemysłowe kolumny rektyfikacyjne . Spróbuj podgrzać i wtedy zmierzyć - na pewno będzie 98%
Alkohol nie przyniesie ci odpowiedzi, ale może sprawić ,że zapomnisz jakie było pytanie

sylwiaak50
10%
10%
Posty: 10
Rejestracja: 2012-06-01, 21:39

Post autor: sylwiaak50 » 2013-02-18, 19:38

Dzięki OLO jestem zobowiązana. :oops:

peterx
30%
30%
Posty: 45
Rejestracja: 2011-12-09, 11:14
Lokalizacja: Galicja Zachodnia

Post autor: peterx » 2013-02-18, 20:08

Z 12 kg cukru wychodzi po pierwszym gotowaniu około 6.5 litra spirytusu 96%. Plus przedgon około 250 ml i trochę pogonu.
OLO 69 - chciałbym sie odnieśc do ilości przedgonu. 250 ml to ok.3% całości. Czy to troszkę nie za mało.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
OLO 69
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1589
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2013-02-18, 21:58

U mnie tyle jest. Choć za pierwszym razem odbieram ten najbardziej śmierdzący przedgon. W drugim i trzecim przebiegu już znacznie lepiej się przykładam do odbioru przedgonu.

Jeśli ktoś się będzie mocniej przykładał za pierwszym razem to może uzyskać nawet 400-500 ml z 12 kg cukru.
Pzdr.
OLO 69

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości