Budowa aparatu pot-still 1

Teoria i praktyka metody garnkowej
MRÓWKA
0%
0%
Posty: 3
Rejestracja: 2009-05-14, 19:56

Budowa aparatu pot-still 1

Post autor: MRÓWKA » 2011-05-22, 16:14

Witam wszystkich. Jestem jednym z początkujących i do tej pory korzystałem ze sprzetu znajomego. Udało mi się zgromadzić trochę materiału na wlasny sprzęt i chciałem zasięgnąć rady bardziej doświadczonych forumowiczów czy da się coś z tego stworzyć ?.
Beczka-KEG 30l. lub 50l.
Rura kwaśna fi-2cale, długości 1.5m
Złącze gwintowane kwaśne do wspawania fi-2cale
Kształtki kwaśne do wspawania fi-2cale
Kształtki kwaśne do wspawania fi-20mm.
Szklany laboratoryjny odstojnik
Szklana chłodnica z Biowin dł.52cm

Mam zamiar wspawać rurę w beczkę za pomocą złącza gwintowanego, zastosować wypełnienie na dł. ok 1,2m rury (prawdopodobnie zmywaki)i za pomocą kształtek zredukować średnicę do fi-10mm., aby dalej odstojnik i chłodnicę połączyć wężykami silikonowymi.

To taki tylko zamiar, ale zanim wprowadzę go w czyn chciałbym zapoznać się z opinią bardziej doświadczonych budowniczych. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
sono2020
40%
40%
Posty: 92
Rejestracja: 2009-05-19, 19:58

Post autor: sono2020 » 2011-05-22, 16:21

Skoro masz już sporo sprzętu to lepiej zrób tego typu:
http://akas.tuba.com.pl/opis/opis%20kol ... 4-2009.pdf
Cow & Chicken

Awatar użytkownika
wiking
100%
100%
Posty: 1419
Rejestracja: 2011-04-27, 01:52
Lokalizacja: Z międzyświatów

Post autor: wiking » 2011-05-23, 18:30

Witam przyznam pełną rację przedmówcom kiedyś pytałem o to samo co ty i dostałem takie same porady pomyślałem więc dlaczego by nie spróbować rektyfikacji, zbudowałem co prawda nie AABRATKA tylko kolumnę z zimnymi palcami ale jestem zachwycony wynikami jak na razie od początku odbioru do końca 96% i zero zapachu bimbru cóż więcej chcieć z tego co piszesz masz już prawie wszystko oprócz głowicy poczytaj troszkę forum i zdecyduj sam jaka ci będzie odpowiadać na pewno nie będziesz żałował

Awatar użytkownika
kermit64
80%
80%
Posty: 423
Rejestracja: 2008-02-10, 19:45
Lokalizacja: małopolskie

Post autor: kermit64 » 2011-09-24, 09:13

Witam.
Chciałbym na chwilę odnowić temat pytaniem-jak powinna wyglądać idealna aparatura do potstila?Tzn. jak zbudowana-prawidłowy sprzęt do typowych destylatów owocowych-jak to robią inni, w Łącku czy u południowych sąsiadów.Załóżmy,że macie materiał i budujecie od podstaw.Bardzo mnie gnębi ten temat,bo jest kilka szkół na forum,ale jaki jest ideał?
Pozdrawiam.
Nic co obce mi nie jest obce...A tak w ogóle to nie robie nic bo nic mi sie nie chce...

Awatar użytkownika
starowar
101%
101%
Posty: 262
Rejestracja: 2011-04-11, 11:38
Lokalizacja: Halinów
Kontaktowanie:

Post autor: starowar » 2011-09-25, 08:15

Ideałów nie ma

Awatar użytkownika
mario
50%
50%
Posty: 199
Rejestracja: 2008-11-29, 14:13
Lokalizacja: Mazowsze
Kontaktowanie:

Post autor: mario » 2011-09-25, 08:50

Ideały są tylko że każdy ma swój :mrgreen: .
Posiadanie własnych zgłoszonych patentów nie wyklucza możliwości bycia patentowanym głupcem.
Wszystkich zainteresowanych destylacją oraz akcesoriami zapraszam do sklepu internetowego HELICA.

Awatar użytkownika
mario
50%
50%
Posty: 199
Rejestracja: 2008-11-29, 14:13
Lokalizacja: Mazowsze
Kontaktowanie:

Post autor: mario » 2011-09-26, 08:47

Mój pot-still wygląda tak jak na obrazku poniżej.
Zalety:
Bezpieczny zainstalowane fabrycznie zabezpieczenie przed ,, suchopędem" :D .
Po zainstalowaniu wyłącznika czasowego (prawie) bezobsługowy.
Kocioł 5,5L nierdzewny.
Chłodzenie powietrzne.
Wady:
Wysoka w stosunku do czajnika i szklanej chłodnicy cena.
Chłodnica z aluminium (wymaga drobnej przeróbki na miedzianą).
Wysoka temperatura urobku.
Wygląd made in China.
Pomimo posiadania zaawansowanej technicznie uniwersalnej kolumny rektyfikacyjnej używany nadal jak się trafi piołun wiadomo do czego. Żeby nie było żę nie pokazałem swojego ,,ideału".
Pozdrawiam.
Załączniki
IMAG0152.jpg
Ostatnio zmieniony 2011-09-26, 10:06 przez mario, łącznie zmieniany 1 raz.
Posiadanie własnych zgłoszonych patentów nie wyklucza możliwości bycia patentowanym głupcem.
Wszystkich zainteresowanych destylacją oraz akcesoriami zapraszam do sklepu internetowego HELICA.

cemik1

Post autor: cemik1 » 2011-09-26, 08:55

Jak wygląda idealny, nie podejmuję się oceniać. Mnie w zupełności wystarcza szybkowar i miedziana chłodnica.

cieptas
60%
60%
Posty: 246
Rejestracja: 2006-04-30, 13:57

Post autor: cieptas » 2011-09-29, 00:03

wiecie czy jak buduje sie pot-stilla na zasadzie korek plastikowy od balona 54L+ chłodnica z kwasówki to rurka średnicy fi 10 wchodzi w korek? jezeli juz wejdzie- to czy podczas pracy zestaw sie nie rozszczelnia na wskutek ciezaru chlodnicy?

Awatar użytkownika
wiking
100%
100%
Posty: 1419
Rejestracja: 2011-04-27, 01:52
Lokalizacja: Z międzyświatów

Post autor: wiking » 2011-10-01, 17:12

Ja zaczynałem od czegoś takiego przepraszam za zdjęcie wiem że jest do d...ale taki sprzęt możesz konfigurować jak chcesz.

Awatar użytkownika
kermit64
80%
80%
Posty: 423
Rejestracja: 2008-02-10, 19:45
Lokalizacja: małopolskie

Post autor: kermit64 » 2011-11-12, 20:06

Wrócę do tematu.
Dzięki za opinie :)
Przewertowałem masę tematów i doszedłem do wniosku,że najpopularniejszy układ to bojler i chłodnica.Bez wynalazków.Spróbuję machnąć spiralę z miedzi i zamontuję do zbiornika z wodą.Gnębi mnie tylko jak poprowadzić taki proces i czy da to lepsze efekty niz na krótkiej kolumnie czy nie.W sumie chodzi mi o jak najlepsze wydobycie aromatów z nastawu.Przy kolumnie dają się we znaki nawyki z rektyfikacji-refluks.Jakie osiagacie wydajności przy kegu?Bo przy potstilu to średnica rury chyba nie ma takiego znaczenia?Może za mocno grzeję i dlatego temp. na głowicy za szybko wzrasta.
Nic co obce mi nie jest obce...A tak w ogóle to nie robie nic bo nic mi sie nie chce...

cemik1

Post autor: cemik1 » 2011-11-12, 20:36

Moim zdaniem, gdy wyrzucisz wypełnienie i wyzerujesz refluks, to kolumna niewiele będzie różniła się od potstila. Jeżeli jest zbyt długa możesz ją ocieplić, aby nie było skraplania na ściankach.
Chłodnica w garnku z wodą ma mniejszą sprawność niż klasyczny liebig (musi być dłuższa). Odbiór ciepła jest lepszy gdy chłodziwo płynie.

Awatar użytkownika
kermit64
80%
80%
Posty: 423
Rejestracja: 2008-02-10, 19:45
Lokalizacja: małopolskie

Post autor: kermit64 » 2011-11-13, 09:12

Rurę mam krótką 45cm,z pociętymi rurkami miedzianymi na dole i trzy luźne zmywaki.Niewiele tego ale pozwala odseparować przedgon.Mała trudność to to,że mam podwójne dno i bezwładność jest większa niż samej grzałki.A w ogóle małe doświadczenie w destylacji :nie_wiem
Nic co obce mi nie jest obce...A tak w ogóle to nie robie nic bo nic mi sie nie chce...

Awatar użytkownika
masato
60%
60%
Posty: 213
Rejestracja: 2011-09-24, 02:55
Lokalizacja: Kalisz

Post autor: masato » 2012-01-20, 02:12

Spróbuj i opisz co wyszło. Kiedyś w końcu musisz się nauczyć/ na własnych błędach. To chyba najlepsza nauka.
Pozdro dziewczyny...

Popović Petar
10%
10%
Posty: 12
Rejestracja: 2011-01-30, 00:38

Post autor: Popović Petar » 2012-01-23, 13:05

ObrazekObrazek

Tak ongloda koćol za eksperimente u nas. Barzo jednostavni.

To je kazan za ekspereimente, u njega se sipa prevrelo voće i polako se peče, jabuke, vinogron, kruške, šljive, pigwe...

[ Dodano: 2012-01-23, 13:13 ]
Beczka od piwa, morze i jedna rura i kondezator taki jak sam napisao, cilindar u cilindar. Žimna woda, možna i po malo lod u butelku plastikovu se leje woda do zamržalke i ten lod do kondezatora i na dole se daje, jednim metalowim prszćenom..

Burence od piva, ja ga i ne utopljavam, može i samo jedna cev do kondezatora i u kondezatoru cilindar u cilindru. Sipa se voda i može led da se doda iz zamrzivača ali tako da se pritisne i da leži na dnu dok se ne istopi.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 43 gości